Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
Σκληρή γραμμή τήρησαν κατά την πρώτη αναγνωριστική συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι της τριμερούς καθώς ενώ η
κυβέρνηση επιχειρούσε να κλείσει τα μέτωπα, οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς απαίτησαν την πλήρη υλοποίηση του toolkit του ΟΟΣΑ με «ελάχιστες, πλήρως αιτιολογημένες εξαιρέσεις».
Είναι ενδεικτικό ότι όχι μόνον εμφανίστηκαν αρνητικοί στην ελληνική πρόταση για απελευθέρωση της τιμής των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων πάντοτε εντός φαρμακείων αλλά άνοιξαν ένα ακόμη, ενδεχομένως πιο εκρηκτικό, κεφάλαιο αυτό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων (δηλαδή να μπορούν να ιδρύονται φαρμακεία από μη φαρμακοποιούς αλλά και να δημιουργηθούν αλυσίδες) και του ωραρίου λειτουργίας τους!
Αντίστοιχη ήταν και η στάση τους στο ζήτημα του γάλακτος, για το οποίο η ελληνική πλευρά πρότεινε τη δημιουργία μίας νέας κατηγορίας, «γάλα μίας – δύο ημερών», την επέκταση της ζωής του σημερινού χαμηλής παστερίωσης «φρέσκου» σε ένα ορίζοντα 10 ημερών και, τέλος, την κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης.
Παρά το γεγονός ότι ουδείς ανέμενε να υπάρξει συμφωνία ή έστω ρήξη από την πρώτη συνάντηση, η χθεσινή πρώτη της διαπραγμάτευσης για τα διαρθρωτικά κατέδειξε ότι παρά την απόφαση των κ.κ. Σαμαρά – Βενιζέλου και τη σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής στο Υπουργείο Οικονομικών όπου και αποφασίστηκαν οι «εθνικές θέσεις», οι τροϊκανοί θα πωλήσουν πολύ ακριβά το... τομάρι τους στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Άλλωστε, είναι η Αθήνα που ανέδειξε τα διαρθρωτικά ζητήματα και το tool kit του ΟΟΣΑ ως... ισοδύναμο για τη μη λήψη προσθετων δημοσιονομικών μέτρων. Ηδη από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο, η ελληνική πλευρά διεμήνυε ότι ναι μεν δεν μπορεί να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά, ωστόσο τα διαρθρωτικά θα υλοποιηθούν πλήρως «ανοίγοντας» τις αγορές και αίροντας προβλήματα δεκαετιών.
Ωστόσο, η υλοποίηση των «διαρθρωτικών» συνιστά, επί της ουσίας, αναδιανομή εισοδήματος από μία επαγγελματική ομάδα σε άλλη ή, στην καλύτερη περίπτωση, στο κοινωνικό σύνολο και, προφανώς, οι όποιες ρυθμίσεις δεν θα είναι χωρίς αντιδράσεις.
Ωστόσο, και στο πεδίο των δημοσιονομικών, κι αυτό παρά την «αυτοπεποίθηση» για την οποία έκανε λόγο χθες ο κ. Γ. Στουρνάρας, υπάρχουν αποκλίσεις. Αυτές αφορούν τόσο το πρωτογενές πλεόνασμα, όπου αμφισβητείται τμήμα των εισπράξεων ως μη επαναλαμβανόμενες αλλά και η σωστή καταγραφή κάποιων εσόδων στο 2013 αντί άλλου έτους, όσο και παράπλευρα θέματα όπως η «τρύπα» από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% αλλά και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, με την τρόικα να ζητά να μπει στο τραπέζι και το αγγελιόσημο.
Σήμερα οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, με το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και ραντεβού με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη για την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, όπου και εκεί υπάρχει «τρύπα» περίπου 500 απολύσεων και 12.500 διαθεσιμοτήτων από το 2013.
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου