νεα κρητη totalfitness news

Οι πέντε κατηγορίες πολιτών που μπαίνουν στο στόχαστρο. Με στοιχεία από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ΔΕΚΟ κ.λπ. θα ελέγχεται αν ο τρόπος ζωής τους ανταποκρίνεται στις δηλώσεις που υποβάλλουν.Οι πέντε κατηγορίες πολιτών που μπαίνουν στο στόχαστρο. Με στοιχεία από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ΔΕΚΟ κ.λπ. θα ελέγχεται αν ο τρόπος ζωής τους ανταποκρίνεται στις δηλώσεις που υποβάλλουν


Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

Φορολογικούς κατασκόπους ορίζει τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις ΔΕΚΟ και τις ιδιωτικές κλινικές το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συλλέξει νεότερα στοιχεία για τη διαβίωση των πολιτών. Πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν στο εξωτερικό, αναλήψεις από φυσικά πρόσωπα που ξεπέρασαν το προβλεπόμενο πιστωτικό όριο, αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους, δαπάνες για νοσήλια και λογαριασμοί νερού αξίας μεγαλύτερης των 1.000 ευρώ είναι λίγα μόνο από τα νέα δεδομένα που ζητά να μάθει η εφορία για το «προφίλ» του μισθωτού και του επιτηδευματία.

Για τον λόγο αυτό έχρισε ως συνεργάτες όλους τους προηγούμενους φορείς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να τροφοδοτούν τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) με αυτές τις πληροφορίες, που θα αξιοποιούνται στη συνέχεια για διασταυρώσεις και ελέγχους στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών.

Αυτό προβλέπει απόφαση του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, που υπεγράφη πρόσφατα και συνιστά τον νέο ηλεκτρονικό «Μεγάλο Αδελφό» της εφορίας, που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις κινήσεις των φορολογουμένων μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Με τον τρόπο αυτό η εφορία θα μπορεί να σχηματίζει άποψη για το πραγματικό τους εισόδημα το οποίο θα συγκρίνεται με αυτό που οι ίδιοι δηλώνουν στις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις. Οι κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίες μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας είναι οι εξής:

1. Οσοι διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι εμφάνισαν κατά τη διάρκεια του 2013 συνολική ετήσια κίνηση χρεώσεων και πιστώσεων αθροιστικά μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ.

2. Οσοι έχουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια, των οποίων η συνολική αξία στην αρχή και το τέλος του 2013 ήταν μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ.

3. Ελεύθεροι επαγγελματίες στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων πιστώθηκαν ποσά συνολικού ύψους άνω των 200.000 ευρώ αθροιστικά κατά τη διάρκεια του 2013.

4.Εταιρείες (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.) στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων πραγματοποιήθηκαν χρεώσεις και πιστώσεις συνολικού ύψους άνω των 300.000 ευρώ αθροιστικά κατά τη διάρκεια του 2013.

5.Φυσικά πρόσωπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων παρατηρήθηκαν κινήσεις άνω των 50.000 ευρώ το προηγούμενο διάστημα.

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία θα πρέπει να υποβάλουν οι τράπεζες μέχρι τις 31 Μαρτίου. Νωρίτερα και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων νέο «ραπόρτο» για τους τόκους των καταθέσεων και των repos που πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων ανεξαιρέτως των φορολογουμένων κατά τη διάρκεια του 2013.

Ο ρόλος του εφοριακού κατασκόπου για τις τράπεζες δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα δεδομένα. Επίσης, θα πρέπει να αποστέλλουν κάθε μήνα στοιχεία:

- Για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η-1-2014 μέσω καρτών πληρωμών οι οποίες έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, από πιστωτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας.

- Για μεταφορές πιστώσεων, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) με σκοπό τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η-1-2014 και μετά.

- Για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η-1-2014 και μετά, με τη χρήση καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κ.λπ.), μεταξύ συμβεβλημένων με τις τράπεζες επιχειρήσεων και των καταναλωτών-πελατών τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Θεοχάρη:

* Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης πρέπει να διαβιβάσουν σε ηλεκτρονική κατάσταση το περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου.

* Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια (με εξαίρεση εκείνων της ψυχικής υγείας, καθώς και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων) οφείλουν να διαβιβάσουν σε ηλεκτρονική κατάσταση στοιχεία με ιατρικές πράξεις.

* Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, πρέπει να αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές (μεταφορά μαθητών, διατροφή, κ.λπ.) ανά ημερολογιακό έτος.

* Οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται να διαβιβάσουν σε ηλεκτρονική κατάσταση στοιχεία για τα τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που κατέβαλαν οι συνδρομητές τους. Στο τηλεπικοινωνιακό κόστος συμπεριλαμβάνονται τα πάγια τέλη και τα τέλη χρήσης για συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας ή σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, είτε αυτή γίνεται μέσω συμβολαίου είτε μέσω κάρτας. Στο κόστος αυτό δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.

* Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη ΓΓΔΕ στοιχεία για την κατανάλωση και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προκύπτουν από τους λογαριασμούς των συνδρομητών τους. Στο ετήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.

* Οι εταιρείες ύδρευσης οφείλουν να διαβιβάσουν σε ηλεκτρονική κατάσταση στοιχεία για την κατανάλωση και το κόστος νερού των συνδρομητών τους. Τα στοιχεία που θα διαβιβάζονται πρέπει να αφορούν μόνο συνδρομητές με ετήσια κατανάλωση νερού συνολικής αξίας 1.000 ευρώ και άνω.

http://www.efsyn.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top