νεα κρητη totalfitness news

Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλάξει το Μέγαρο Μουσικής από τα χρέη του με διακομματική (ή μάλλον δικομματική) συναίνεση και απόφαση της Βουλής. Γνωρίζοντας οι εμπλεκόμενοι υπουργοί πως το θέμα αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις γιατί το Δημόσιο
αναλαμβάνει να αποπληρώσει τα δάνεια που οφείλει το Μέγαρο Μουσικής στις τράπεζες για την επέκτασή του, αποφασίζουν να δώσουν λύση αναζητώντας τη νομιμοποίησή της από την παρούσα πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.
 Δεν είναι τυχαίο πως το υπουργείο του κ. Στουρνάρα δεν έδινε χθες καμία πληροφορία για το περιεχόμενο του business plan που του παρουσιάστηκε από την πλευρά του Μεγάρου, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου.
Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών με παρόντες εκτός από τους δύο υπουργούς, τον πρόεδρο του ΟΜΜΑ Γιάννη Μάνο και τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος ενδιαφέρεται έτσι ώστε να συνεχίσει το Μέγαρο τη λειτουργία του.
Η λύση που προωθείται είναι να αναλάβει τα χρέη το κράτος που ούτως ή άλλως είναι εγγυητής των χορηγηθέντων δανείων για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του Μεγάρου, αλλά με κάποιο, οποιοδήποτε, «αντίτιμο». Οι πληροφορίες θέλουν να τίθεται υπό κρατικό έλεγχο ένα τμήμα του νέου κτηρίου (για συνέδρια) και όχι πάντως το κεντρικό. Επίσης, το κράτος θα ελέγχει κάποιες δραστηριότητες του Μεγάρου, όχι βέβαια το ρεπερτόριό του. Επιθυμούν όμως άνοιγμα του Μεγάρου στην κοινωνία και στην Παιδεία. Περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συμμετοχή δημόσιων σχολείων. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν σε χώρους του Μεγάρου τα γραφεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του Φεστιβάλ Αθηνών, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων. Στόχος να μειωθούν έτσι κάποια από τα λειτουργικά έξοδα οργανισμών απολύτως εξαρτημένων από το Δημόσιο.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος μας είπε πως «η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσει το Μέγαρο, αλλά να αναδειχθεί σε κυψέλη πολιτισμού. Θέλουμε να είναι πιο ανοικτό στην κοινωνία και στη νεολαία». «Πάμε σε μια λύση» πρόσθεσε. Δική του πρόθεση είναι «να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση απ' όλα τα κόμματα. Να συζητηθούν όλα με πλήρη διαφάνεια». Και επειδή στο παρελθόν είχε γραφεί στον Τύπο ότι το Μέγαρο οδεύει προς εκποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ, σε σχετική ερώτηση προς τον πρόεδρο του ΟΜΜΑ, ο κ. Μάνος τόνισε πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί «ο πολιτισμός δεν πωλείται». Και επιπλέον ότι «υπάρχει οικονομική μελέτη που δείχνει ότι το Μέγαρο Μουσικής είναι βιώσιμο και μπορεί να λειτουργεί. Το Μέγαρο καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα. Το πρόβλημα είναι τα δάνεια του παρελθόντος. Υπάρχουν δυνατότητες για φιλοξενία μεγάλων συνεδρίων που πρέπει να αξιοποιηθούν».
Δάνεια 230 εκατ. ευρώ
Θυμίζουμε πως το υπουργείο Οικονομικών, επί Στουρνάρα, αρνείτο να πληρώσει το δάνειο που έλαβε ο ΟΜΜΑ το 2007 από την Εθνική Τράπεζα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Εκείνο το δάνειο ανερχόταν στο ποσόν των 95 εκατ. ευρώ, ήταν 25ετούς διάρκειας με εξαετή περίοδο χάριτος. Ελήφθη επί κυβερνήσεως Καραμανλή για την ολοκλήρωση των εργασιών του κτηρίου. Δεν φαίνεται όμως να ήταν και το μοναδικό, καθώς τα εγγυημένα δάνεια του Μεγάρου από το Δημόσιο, σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το 2011 ανέρχονταν στα 230 εκατ. ευρώ. Επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου το Δημόσιο κατέβαλε το ποσόν των 2,64 εκατ. ευρώ γιατί το Μέγαρο αδυνατούσε να πληρώσει και επί υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου το Δημόσιο ανέλαβε την αποπληρωμή του. Με την αλλαγή της κυβέρνησης όμως έπαψε να εξυπηρετείται το δάνειο και άρχισαν οι δεσμεύσεις των λογαριασμών του Μεγάρου από κάθε έσοδο που είχε λαμβάνειν μηδέ εξαιρουμένης της τακτικής επιχορήγησής του από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
http://www.enet.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top