νεα κρητη totalfitness news

Του Κασσιανού Τζέλη
Μπουλντόζες στη Μύκονο και τη δυτική Πελοπόννησο για την κατεδάφιση προκλητικών αυθαιρέτων ετοιμάζεται να βάλει μπροστά, εντός του Νοεμβρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος...
Στο στόχαστρο μπαίνουν αυθαίρετες πολυκατοικίες που έχουν εντοπιστεί να καταπατούν τον αιγιαλό. Οι κατεδαφίσεις θα γίνουν βάσει συγκεκριμένης λίστας προτεραιότητας, που περιλαμβάνει τις πιο προκλητικές σε σχέση με το μέγεθος της παράβασης κατασκευής. Ο προσδιορισμός των αυθαιρέτων που μπαίνουν στη λίστα γίνεται μέσω ενός ειδικού αλγορίθμου, ο οποίος προβλέπεται στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα. 

Ετσι «αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, θα προωθηθούν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση των δεκαπέντε πιο κραυγαλέων περιπτώσεων.

Σε ό,τι αφορά τη Μύκονο, στη λίστα περιλαμβάνονται τρία νέα και υπερπολυτελή αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μετά την προθεσμία που ορίζει ο νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (Ιούλιος 2011) και των οποίων οι ιδιοκτήτες επιχείρησαν να τακτοποιηθούν παρανόμως με πλαστά στοιχεία και φωτογραφίες που έχουν τύχει ψηφιακής επεξεργασίας ώστε να «αποδεικνύουν» ότι οι εργασίες είχαν ξεκινήσει πριν από την αναφερόμενη καταληκτική ημερομηνία. Ωστόσο, από τις δορυφορικές φωτογραφίες που έλαβαν οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδείχθηκε ότι η ανέγερση έγινε εκπρόθεσμα.

Στο νησί των ανέμων εντοπίστηκαν δορυφορικά τουλάχιστον τριάντα τέτοια αυθαίρετα «νέας γενιάς». Μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες προχώρησαν σε αυτοψία για τρία εξ αυτών, τα οποία βρίσκονται στο βόρειο μέρος του νησιού, και πιο συγκεκριμένα στη παραλία της Φτελιάς, με την κατεδάφισή τους να αποτελεί «στοίχημα» για το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να προβληθεί επικοινωνιακά η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί η νομιμότητα «χωρίς διακρίσεις».
Μάλιστα, ειδικά για τη Μύκονο, στελέχη του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν ακόμα και σε επίταξη τεχνικών συνεργείων ώστε να γίνουν οι κατεδαφίσεις σε περίπτωση που υπάρξει άρνηση ή απροθυμία να αναλάβουν τη δουλειά, όπως συνέβη και στην προηγούμενη απόπειρα κατεδάφισης αυθαιρέτων που έκανε το υπουργείο, την άνοιξη του 2012. «Τα συνεργεία φοβούνται ότι θα στιγματιστούν και δεν θα πάρουν άλλη δουλειά στο μέλλον, ενώ προβληματική είναι και η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης άλλα και της Αστυνομίας», αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΚΑ που τονίζουν πως με τον νέο νόμο «μπαίνει τέλος σε κάθε περίπτωση συγκάλυψης», καθώς «αποκρυσταλλώνονται νομικά οι αρμοδιότητες» και «προβλέπεται η δυνατότητα επίταξης συνεργείων».

Σε ό,τι αφορά τη δυτική Πελοπόννησο, σε πρώτη φάση θα προωθηθούν οι διαδικασίες για τουλάχιστον δώδεκα περιπτώσεις αυθαίρετων κατοικιών. Πρόκειται για τις πιο προκλητικές περιπτώσεις από τις πάνω από 1.000 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί για την περιοχή και εκκρεμούν για χρόνια. Συγκεκριμένα, οι κατεδαφίσεις θα γίνουν σε επιλεγμένα σημεία στην Ηλεία, στην Αχαΐα και στη Μεσσηνία. Στην ίδια περιοχή είχαν γίνει πριν από ενάμιση χρόνο κατεδαφίσεις δώδεκα ακατοίκητων αυθαιρέτων που είχαν καταπατήσει τον αιγιαλό και για τα οποία υπήρχαν τελεσίδικες αποφάσεις, άλλα η επιχείρηση μετά τις εκλογές δεν είχε συνέχεια.

Οι πρώτες κατεδαφίσεις, που θα γίνουν με ευθύνη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, θα χρηματοδοτηθούν με πόρους ύψους 500.000 ευρώ οι οποίοι βρέθηκαν από το «κουτσουρεμένο» Πράσινο Ταμείο και για τους οποίους αναμένεται η έγκριση για τη διάθεσή τους. Με τα χρήματα αυτά μπορεί να γίνουν στην παρούσα φάση μερικές δεκάδες κατεδαφίσεις. Να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη τη χώρα εκκρεμούν πάνω από 5.000 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης που βρίσκονται για χρόνια στα συρτάρια.
Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει έστω και σε λίγες κατεδαφίσεις ακριβών αυθαιρέτων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, όταν κατέθετε στη Βουλή, την περασμένη άνοιξη, τον νέο νόμο για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Χωρίς υπαλλήλους

Την ίδια στιγμή, όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες όχι απλώς υπολειτουργούν, άλλα παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κεντρική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά τις μετατάξεις στο Δημόσιο, έχει απομείνει πλέον μόλις μία υπάλληλος. 

Εκτός των άλλων, δεν φαίνεται -έως τώρα τουλάχιστον- η ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων να προσελκύει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες. Στις πρώτες τριάντα ημέρες εφαρμογής της σχετικής διαδικασίας έχουν μπει στη ρύθμιση, πληρώνοντας είτε παράβολο είτε μέρος του προστίμου, περίπου 4.200 αυθαίρετα, 3.800 αυθαίρετα βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής υπαγωγής και περίπου 22.000 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Περίπου το 50% των αιτήσεων αφορούν μεγάλες υπερβάσεις και εξ ολοκλήρου αυθαίρετα και το 20% σε παλιά αυθαίρετα (προ του 1983 και προ του 1975). Υπολογίζεται ότι τα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο.

Πηγή: real.gr - - See more at: http://www.gkourou.com

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top