νεα κρητη totalfitness news



Σύσσωμη η ελληνική αυτοδιοίκηση, με υπουργική στήριξη, επέδωσε τα διαπιστευτήρια της στον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, στις διήμερες εργασίες της
4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Νυρεμβέργη, κάνοντας ένα επιπλέον βήμα στην εδραίωση των συνεργασιών, που διακαώς επιζητούσαν τόσο η Γερμανική κυβέρνηση, όσο και γερμανικά ιδιωτικά συμφέροντα.

Πιστοί στην εκτέλεση των μνημονικών δεσμεύσεων οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και οι αυτοδιοικητικοί της χώρας, επισφράγησαν με τη συμμετοχή τους τις τελικές συμφωνίες συνεργασίας, που ουσιαστικά αφορούν στην παραχώρηση, σε γερμανικές ομάδες συμφερόντων, της εκμετάλλευσης καίριων τομέων όπως των υδάτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των απορριμμάτων και του τουρισμού.

Οι αιρετοί και τα προγράμματα

Κατά την 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Νυρεμβέργη, που έχει ως θέμα «Ο Δήμος του Μέλλοντος», κατόπιν των τριών συνελεύσεων που προηγήθηκαν στην Ελλάδα, επιφυλάχθηκε, στο Δημαρχείο της πόλης, πανηγυρική υποδοχή από τους Γερμανούς στους 400 συμμετέχοντες από την Ελλάδα, ενώ κατά τη διήμερη παραμονή τους εκεί ακολούθησαν επισκέψεις και συναντήσεις σχετικές με τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τις ομάδες εργασίας ήταν η αποτελεσματικότητα της δημοτικής διοίκησης, η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, η εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα προγράμματα διττής εκπαίδευσης.

Η παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανασίου Τσαυτάρη, καθώς και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, όσο και περιφερειαρχών και περισσότερων από 60 δημάρχων, στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, αποδεικνύει το μέγεθος της σημασίας της συνάντησης αυτής, επιβεβαιώνοντας το κλείσιμο των τελικών συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ευχαρίστησε, στο όνομα της 
Άνγκελα Μέρκελ όλους τους συμμετέχοντες για την συνεργασία, σημειώνοντας ότι η καγκελάριος αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτόν τον νέο θεσμό, επισημαίνοντας πως η συνεργασία αυτή δείχνει ήδη τα αποτελέσματά της, σε πολλά θέματα στην Ελλάδα.

Τριετής προετοιμασία

Κατά την τελευταία τριετία, συχνές ήταν οι επισκέψεις του κ. Φούχτελ στη χώρα μας, κατά τις οποίες είχε σειρά επαφών τόσο με εκπροσώπους δήμων και περιφερειών, όσο και με υπουργικά στελέχη, προκειμένου να καταστεί σαφές το γερμανικό ενδιαφέρον εκμετάλλευσης συγκεκριμένων τομέων και να προετοιμαστεί αναλόγως το έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό, προηγήθηκε στις αρχές του μήνα, προκειμένου να αποσαφηνιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, η συνάντηση του Γερμανού υφυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τον υπουργό, Γ. Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό, Λ. Γρηγοράκο.

«Δεδομένη» χαρακτήρισε, εκ μέρους και των δύο πλευρών, την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Έλληνας υπουργός, αναφέροντας ότι «μπορεί να αποφέρει αμοιβαία οφέλη, ιδιαίτερα μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και εμπειριών, την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τη συνεννόηση ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, μέσα από την επικοινωνία, τονίζοντας ότι «ευκαιρίες υπάρχουν και για τις δύο πλευρές και αυτές πρέπει να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν».

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, κ. Φούχτελ σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, στο Βερολίνο, σχετικά με την Ελληνογερμανική Συνέλευση, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.

Όπως ο ίδιος ανέφερε «αυτού του είδους η συνεργασία είναι πρωτοπόρα για την Ευρώπη και πιστεύω ότι πολλές από τις εμπειρίες που έχουν γίνει τους τελευταίους 18 μήνες θα επηρεάσουν τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στους δήμους και τις περιφέρειες στην Ελλάδα και θα επιταχύνουν την εφαρμογή τους».

Να υπενθυμιστεί ότι κατά το διάστημα Απριλίου του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2013 τη Ελλάδα επισκέφθηκαν 14 Γερμανικές αποστολές, ενώ πραγματοποιήθηκαν 13 συνεδριάσεις πολιτικών ιδρυμάτων, αποφέροντας «ικανοποιητικά» όπως οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν, αποτελέσματα, τα οποία εστιάζουν κυρίως στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραχώρησης δημοσίων αγαθών.

Και η περιοχή των Κυκλάδων δεν έμεινε εκτός των γερμανικών βλέψεων, με τον κ. Φούχτελ, περιχαρή από την επιτυχία των πρώτων συναντήσεων του, να δημοσιοποιεί τα ονόματα των δημάρχων με τους οποίους είχε αποδοτικές επαφές, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Νάξου, Μανώλης Μαργαρίτης.

Ζητούμενο στη Νάξο ήταν η διαχείριση των υδάτων αλλά και η αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων, θέμα για το οποίο υπήρξε συνεργασία Γερμανών και Ελλήνων προκειμένου να εξευρεθεί η πλέον συμφέρουσα λύση διαχείρισης τους.

Ιδιαιτέρως θετική υπήρξε και η υποδοχή που επεφύλαξε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Μαχαιρίδης στον Γερμανό υφυπουργό, επιβεβαιώνοντας τον για τη διάθεση συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Φωνή αντίδρασης

Έντονη η αντίδραση εκ μέρους του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που μιλά για εκχώρηση αρμοδιοτήτων των Δήμων και ξεπούλημα της Δημοτικής περιουσίας.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται αναφορά στους αυτοδιοικητικούς που «έσπευσαν να σφίξουν το χέρι και να χειροκροτήσουν τον εντεταλμένο της Γερμανικής Καγκελαρίας στην Ελλάδα Χάνς Γιόαχιμ Φούχτελ και των συνεργατών του. Αυτών που σχεδιάζουν, μαζί με τους Έλληνες αιρετούς που παίζουν το παιχνίδι της συγκυβέρνησης και της τρόικας, τη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την απαξίωση του προσωπικού της και εν τέλει το ξεπούλημα της στα ξένα και εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα».

Υπενθυμίζεται η άκρως προκλητική δήλωση του κ. Φούχτελ, παραμονές της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, πώς «3.000 εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας κάνουν τη δουλειά 1.000 εργαζομένων στη Γερμανία», ανακοινώνοντας ταυτόχρονα νέες περικοπές στους πόρους της 
Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γίνεται λόγος για «σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι Γερμανοί και εφαρμόζει η μνημονιακή κυβέρνηση με τη στήριξη δεκάδων αιρετών, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένονται νέες περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απολύσεις εργαζομένων».

Τονίζεται προς τους εργαζόμενους ότι «πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι οι αιρετοί που συνεργάζονται και μεθοδεύουν την υλοποίηση των σχεδίων της συγκυβέρνησης και της τρόικας για να μπορούν να προετοιμάσουν καλύτερα τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις τους στην προσπάθεια εκχώρησης αρμοδιοτήτων των Δήμων και οι πολίτες που αύριο θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα Δημοτικά τέλη και φόρους για να θησαυρίζουν σε βάρος τους επιχειρηματίες και εργολάβοι. Πόσο μάλλον όταν επίκεινται Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές».

- See more at: http://www.koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top