νεα κρητη totalfitness news



Το 80% των πολιτών αναγκάζεται πλέον να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την οικιακή θέρμανση και ψύξη, τον τελευταίο χρόνο, ενώ αναζητάει έξυπνες ιδέες και φτηνές λύσεις σε θέματα της καθημερινότητάς του, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.
 Κακή ή πολύ κακή χαρακτηρίζει την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα το 53%, ενώ ως το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα, 3 στους 10 πολίτες ορίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση του αυτοκινήτου και τα διάφορα μέσα θέρμανσης, όπως τα τζάκια. Ακολουθούν η έλλειψη καθαριότητας, η αδιαφορία των πολιτών και του κράτους και οι ελάχιστοι χώροι πρασίνου.
 
«Η οικονομική κρίση κατάφερε να επιφέρει συντριπτικά πλήγματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο περιορισμός του κόστους διαβίωσης ήταν και παραμένει το βασικό μέλημα για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών. Οι πολίτες, όπως φαίνεται στην έρευνα, ξοδεύουν λιγότερα για φαγητό, θέρμανση, μετακινήσεις, ηλεκτρισμό, αγορά ρούχων. Αυτή είναι η ζοφερή πλευρά της κρίσης, την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί ή να εξωραΐσει κανείς» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς.
 
Την ίδια στιγμή και εν μέσω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οκτώ στους δέκα Έλληνες τον τελευταίο χρόνο έχουν προσφέρει εθελοντικά εξυπηρετώντας κάποιον κοινωνικό σκοπό, ενώ έξι στους δέκα δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετέχουν σε δράσεις που προσφέρουν βοήθεια σε παιδιά, ακολουθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και οι ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.
 
Το WWF Ελλάς παρουσιάζει μερικώς σήμερα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας, σηματοδοτώντας την έναρξη της συμμετοχικής πρωτοβουλίας «Καλύτερη Ζωή». Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, στόχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης είναι εν μέσω κρίσης «να βοηθήσει την καθημερινότητα των πολιτών, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και λύσεις σε φλέγοντα θέματα, όπως η θέρμανση, καθώς και ευκαιρίες δραστηριοποίησης, αλληλεγγύης και συμμετοχής».
 
 Όπως σημειώνει ο κ. Καραβέλλας, «πέρα από την γκρίζα πραγματικότητα, ολοένα και πληθαίνει ο αριθμός των συμπολιτών μας που αρνείται να υποταχθεί στην απογοήτευση. Το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς έρχεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία, προσπαθώντας να αναδείξει ότι είναι δυνατό να επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητές μας και να μάθουμε να αλληλεπιδρούμε ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας».
 
Η Καλύτερη Ζωή -www.kalyterizoi.gr - που έχει μέχρι στιγμής 2.500 εγγεγραμμένους χρήστες, είναι ένας διαδραστικός κόμβος ενημέρωσης και συμμετοχής για ενήλικους, νέους και παιδιά. Σε πρακτικό επίπεδο, κάθε εβδομάδα, η «Καλύτερη Ζωή» προσκαλεί τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά με ιδέες και συμβουλές. Αντίστοιχα, κάθε δυο μήνες θα ανοίγει εις βάθος έναν φάκελο ενημέρωσης και δράσης γύρω από καίρια ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.
 
ΙΣΑ: "Η φθηνή λύση στη θέρμανση προϋποθέτει πιστοποίηση"
 
Δελτίο Τύπου για τους κινδύνους από το φαινόμενο θέρμανσης με καυσόξυλα και ξυλόσομπες εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
 
Ο ΙΣΑ αναφέρει:
 
"Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών , την περασμένη χρονιά είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από την απειλητική διάσταση του φαινομένου της θέρμανσης με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, η οποία εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης βιοανθράκων, προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στην υγεία των πολιτών. Μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα κατετέθη από τον ΙΣΑ μήνυση ενώπιον της Εισαγγελίας στην οποία συμπεριλαμβάνονταν υπομνήματα και μελέτες για τα επιδημιολογικά στοιχεία, που αφορούν στα αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια.
 
Ο ΙΣΑ τόνισε ότι η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.
 
Ο ΙΣΑ ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας χαιρετίζει τη προσπάθεια της Πολιτείας για τη λήψη μέτρων για επιδοματική πολιτική στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η οποία μακροπρόθεσμα θα αποδώσει στην οικονομία του κράτους, αλλά ταυτόχρονα αιτούμαστε να δοθεί μεγάλη σημασία στην πιστοποίηση της καύσιμης ύλης και των μέσων θέρμανσης.
 
Πρέπει επίσης να επιταθεί κάθε προσπάθεια από την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους που θα διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και θα προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες. Τέλος πρέπει να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να μην επιτραπεί την φετινή χρονιά να κινδυνεύσει η υγεία των πολιτών και να αποφευχθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος".
 
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Tµήµα ειδήσεων defencenet.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top