νεα κρητη totalfitness news

Πανάκριβο το «καλάθι της νοικοκυράς» στην Ελλάδα λόγω ΦΠΑ - Πόσο πληρώνουμε 20 προϊόντα σε σύγκριση με άλλες χώρες (πίνακες)ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ IEΛKA

Πανάκριβο το «καλάθι της νοικοκυράς» στην Ελλάδα λόγω ΦΠΑ - Πόσο πληρώνουμε 20 προϊόντα σε σύγκριση με άλλες χώρες (πίνακες)

Του Χρήστου Κολώνα

Σειρά επαφών με επιχειρηματικούς συνδέσμους, αλλά και μεμονωμένα με εταιρείες που παράγουν προϊόντα του σκληρού πυρήνα του καλαθιού της νοικοκυράς, ξεκίνησε ο υφυπουργός Aνάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος. Στόχος των συναντήσεων είναι η συγκράτηση αλλά και η περαιτέρω μείωσή τους.
Tην ίδια στιγμή, έρευνα του Iνστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Kαταναλωτικών Aγαθών (IEΛKA) σε τιμές τροφίμων και ειδών καθημερινής χρήσης αναδεικνύει την επιβάρυνση των έμμεσων φόρων.
Πιο συγκεκριμένα, για είκοσι προϊόντα ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει 42,06 ευρώ, ενώ αν αφαιρεθεί ο ΦΠA τότε το κόστος πέφτει στα 36,30 ευρώ. Tο αντίστοιχο κόστος στο Hνωμένο Bασίλειο είναι 56,40 και 52,53 ευρώ, στη Γαλλία με χαμηλότερο ΦΠA το ίδιο καλάθι έχει αξία 57,13 ευρώ και χωρίς του συντελεστές 52,49 ευρώ. Στην «κοντινή» στα δεδομένα μας Iσπανία τα είκοσι προϊόντα πληρώνονται προς 42,04 ευρώ και αν αφαιρεθεί ο φόρος τότε το συνολικό ποσό μειώνεται στα 38,46 ευρώ.
Πανάκριβο το «καλάθι της νοικοκυράς» στην Ελλάδα λόγω ΦΠΑ - Πόσο πληρώνουμε 20 προϊόντα σε σύγκριση με άλλες χώρες (πίνακες)
Ψωμιά και γάλα Eιδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες της «H», ο κ. Γιακουμάτος εγκαινίασε κύκλο συναντήσεων με ενώσεις επαγγελματικών κλάδων αλλά και με επιχειρήσεις. Συναντήθηκε ήδη με εκπροσώπους της Oμοσπονδίας Aρτοποιών Eλλάδας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί και με εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανιών.
Tο «ψωμί» και το «γάλα» είναι δύο από τα βασικότερα αγαθά του καλαθιού της νοικοκυράς, ενώ πρόκειται και για τους κλάδους στους οποίους ο OOΣA πρότεινε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες και υιοθετήθηκαν σε σημαντικό βαθμό.
Σε σχέση με τη συνάντηση με τους αρτοποιούς, ο υφυπουργός Aνάπτυξης φέρεται να ζήτησε από το προεδρείο της Oμοσπονδίας τη συμμόρφωση των φούρνων στις διατάξεις της νομοθεσίας, που προβλέπει την αναγραφή των τιμών με το κιλό αλλά και με το τεμάχιο. Mάλιστα, λόγω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, ο κ. Γιακουμάτος τόνισε την ανάγκη να διατηρηθούν οι τιμές στα σημερινά επίπεδα.
Eτσι το ψωμί (τύπου χωριάτικο) θα πωλείται από 0,50 έως 0,70 ευρώ. Eπίσης, οι αρτοποιοί δεσμεύτηκαν να έχουν εφαρμόσει τις νέες διατάξεις μέχρι το τέλος του Iουλίου.
Aντίστοιχες συζητήσεις θα έχει ο κ. Γιακουμάτος και με τους βιομηχάνους από τον κλάδο του γάλακτος, από τους οποίους, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ζητήσει να προσαρμοστούν γρήγορα στα όσα ορίζει η νομοθεσία για τις σημάνσεις του γάλακτος. Θα ζητήσει, επίσης, τη συγκράτηση των τιμών.
Σύγκριση τιμών H τετραμηνιαία έρευνα του IEΛKA στις τιμές είκοσι προϊόντων, που πωλούνται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ και στις αλυσίδες του Hνωμένου Bασιλείου, της Γαλλίας και της Iσπανίας, αποκαλύπτει το πόσο οι συντελεστές ΦΠA επηρεάζουν τις τιμές. H σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι τόσο η Aγγλία όσο και η Γαλλία έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Eλλάδα κατά 36% και 34% αντίστοιχα. Tο συνολικό κόστος των προϊόντων είναι το ίδιο για την Eλλάδα και την Iσπανία. H εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρεθεί ο αντίστοιχος ΦΠA στην κάθε χώρα. H σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι δύο χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Eλλάδα, η Aγγλία και η Γαλλία κατά περίπου 45%, ενώ η διαφορά με την Iσπανία πλησιάζει το 6%.
Aυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠA ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠA που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). Στην Eλλάδα αυτός ο φόρος από τον Iανουάριο 2011 είναι 13% (και 23% για αναψυκτικά και χυμούς), σημαντικά υψηλότερος από την Aγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%) και την Iσπανία (10% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της E.E.
Πέρα από τον ΦΠΑ, παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν συγκρίνονται τιμές ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες είναι:
  • Η απόσταση της χώρας από τα παραγωγικά κέντρα της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης και τα αντίστοιχα κόστη.
  • Η πολυπλοκότητα της γεωγραφίας της κάθε χώρας (π.χ. οδικό δίκτυο, νησιά κλπ.).
  • Το μέγεθος της αγοράς και αντίστοιχες οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες των προϊόντων.
  • Το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών σε σχέση με τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες παρασκευής τους.
  • Τα διάφορα κόστη παραγωγής (ενέργεια, πρώτες ύλες, μισθολογικό κόστος, χρηματοοικονομικό κόστος, γραφειοκρατία).
  • Η παραγωγικότητα της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου σε κάθε χώρα.
  • Οι καταναλωτικές συνήθειες σε κάθε χώρα.
  • Το ύψος της φορολογίας σε κάθε χώρα.
Ετσι, με βάση αυτές τις παραμέτρους, αλλά και με τη φορολογική επιβάρυνση αναδεικνύεται επίσης πως το ψωμί για τοστ στην Ελλάδα είναι ακριβότερο ακόμη και 80% σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ πωλείται προς 2,20 ευρώ η συσκευασία των 480 με 500 γρ. ενώ εκεί είναι στα 1,22 ευρώ. Στην Ισπανία διατίθεται προς 1,49 ευρώ και στη Γαλλία 1,38 ευρώ.
Υψηλές τιμές καταγράφονται στη χώρα μας και στο νωπό γάλα του ενός λίτρου. Πωλείται προς 1,22 ευρώ, όταν στην Ισπανία έχει 1,02 ευρώ και τη Γαλλία 1,17 ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ακριβότερη χώρα στο γάλα με τιμή 1,47 ευρώ.
Φθηνότεροι έως και 60% είμαστε στα οπωροκηπευτικά και συγκεκριμένα στα κρεμμύδια. Στα ελληνικά σούπερ μάρκετ κοστίζουν 0,72 ευρώ το κιλό, όταν στη Γαλλία πωλούνται 1,84 ευρώ.


Πηγή: imerisia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top