νεα κρητη totalfitness news

Αυτοεξέταση για τον καρκίνο του στόματος
Ο καρκίνος του στόματος είναι είναι μια μορφή νεοπλασίας που δυστυχώς αυξάνεται ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια. Η συχνότερη περιοχή εμφάνισής του είναι στη γλώσσα με ποσοστό 40%.
Οι μορφές που μπορεί να πάρει ο καρκίνος του στόματος είναι διάφορες. Οι πιο συχνές είναι με την εμφάνιση μιας πληγής (έλκος), η οποία μεγαλώνει καθώς περνάει ο χρόνος και δεν κλείνει. Ως εκ τούτου δημιουργεί προβλήματα στην μάσηση, την κατάποση, ακόμα και στην ομιλία.
Εντοπίζουμε επίσης τον καρκίνο συνήθως στο κάτω χείλος, στο έδαφος του στόματος, στις παρειές, στα ούλα και στην υπερώα, ενώ η ηλικία εκδήλωσής του είναι μετά τα 50.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες βασικές κινήσεις αυτοεξέτασης, τις οποίες μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας για να διαπιστώσουμε αν κάτι δεν πάει καλά. Καλό θα ήταν να προχωράμε σε αυτοεξέταση τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
Πώς γίνεται,λοιπόν,η αυτοεξέταση;
  1. Διαλέξτε ένα σημείο με καλό φωτισμό μπροστά σε έναν καθρέφτη. Για την εξέταση θα χρειαστείτε μια αποστειρωμένη γάζα, που μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο.
  2. Με τη βοήθεια δύο δακτύλων, του δείκτη και του αντίχειρα, ανασηκώστε τα χείλη, παρατηρήστε το χρώμα και τη σύστασή τους και ψηλαφίστε το εσωτερικό τους. Επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή για τα ούλα, τις παρειές και την υπερώα. Στη συνέχεια παρατηρήστε τη γλώσσα.
  3. Με τη βοήθεια της γάζας, κρατήστε τη γλώσσα από την κορυφή της, ανασηκώστε την ώστε να δείτε το έδαφος του στόματος και ψηλαφίστε τόσο το έδαφος όσο και όλες τις επιφάνειες της γλώσσας. Μετά την εξέταση των ορατών περιοχών της στοματικής κοιλότητας, παρατηρήστε το πρόσωπο και τον λαιμό σας. Με τα δυο σας χέρια ψηλαφίστε τον λαιμό, κάτω από την κάτω γνάθο (σιαγόνα).
  4. Αν βρείτε ένα ή περισσότερα εξογκώματα που δεν υπήρχαν εκεί στο παρελθόν, επισκεφθείτε τον στοματολόγο ή τον οδοντίατρό σας.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top