νεα κρητη totalfitness news

Την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014 τελέστηκε στο Μητροπολιτικό μας Ναό στη Νάξο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο  Αρχιεπίσκοπo  Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νάξου-Πάρου και εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Παν/τατος π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος, ο νεοχειροτονηθείς ιερέας π. Γεώργιος Παλαμάρης, ο π. Νικόλαος Ρούσσος, εφημέριος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Σεβαστιανού στη Σύρο και ο Ιεροδιάκονός μας Ιωάννης.
Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μας όρισε νέο εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού τον π. Γεώργιο Παλαμάρη με όλη την προβλεπόμενη επισημότητα και το τυπικό που χρησιμοποιεί η Εκκλησία στις περιπτώσεις αυτές.
Μετά την Ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε: 
Σήμερα η καρδιά του Κυρίου κτυπά σ’ αυτήν την ενοριακή μας κοινότητα του Μητροπολιτικού μας Ναού.  Η ευαίσθητη καρδιά του Κυρίου προσφέρει το πιο πολύτιμο θεϊκό δώρο που είναι η αγάπη της. Μια αγάπη που δεν περιορίζεται  σε λόγια αλλά γίνεται πράξη, γίνεται θυσία, γίνεται θάνατος και ταυτόχρονα Ανάσταση, διότι είναι μια αγάπη θεϊκή που δε μπορεί να φθαρεί.
        Σήμερα εδώ τελούμε το Μυστήριο της Ευχαριστίας με την παρουσία του Αρχιερατικού μας Επιτρόπου και του πιο νέου Ιερέα της καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος του π. Γεωργίου Παλαμάρη και του μοναδικού Ιεροδιακόνου της Εκκλησίας μας στην  Ελλάδα του Ιερολογιοτάτου π. Ιωάννη Σκλάβου. Είναι ημέρα γιορτής, ημέρα κατά την  οποία ο Κύριος θα τεμαχιστεί μυστηριακά όπως τεμαχίστηκε και φυσικά για τη σωτηρία μας. Ταυτόχρονα θα μας θυμίσει πως κι εμείς οφείλουμε να τεμαχιζόμαστε για τους αδελφούς μας. Να τιθέμεθα και να θυσιαζόμαστε για τους αδελφούς μας. Να βιώνουμε μέσα στην  Εκκλησία, αλλά και στην κοινωνία την εξουσία του επισκόπου, του ιερέα, του διακόνου αλλά και του απλού μέλους της Εκκλησίας, αγαπώντας όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα  τους μικρούς, ταπεινούς, απλούς, φτωχούς κι ανήμπορους που οι άλλοι δεν τους αγαπούν και δεν τους υπηρετούν.
        Αλλά και η δική μας καρδιά σήμερα κτυπάει δυνατά εδώ στο Κάστρο της Νάξου.
Έχουν περάσει  21 χρόνια από τότε που με πολλές ελπίδες, αισιοδοξία και με σύνθημα το «μείνε Μαζί μας Κύριε»,  το πλοιάριο της τοπικής μας Εκκλησίας ξεκινούσε ένα καινούριο  ταξίδι με στόχο να έχουμε συχνές ποιμαντικές προσεγγίσεις και στα οκτώ νησιά του Αιγαίου, που αποτελούν την Εκκλησιαστική μας Επαρχία. Κοιτάζοντας σήμερα το ημερολόγιο της γέφυρας, με τις επτά περίπου χιλιάδες σελίδες του, διαπιστώνω πως ήταν ταξίδι  δύσκολο. Ένα ταξίδι που έγινε άλλοτε με νηνεμία και άλλοτε με δυνατή τρικυμία. Ο Κύριος όμως ήταν και παραμένει ο αόρατος κυβερνήτης του, γι’ αυτό και συνεχίζουμε την πορεία που Εκείνος μας χάραξε κι έχουμε προσηλωμένα τα μάτια στην πυξίδα που μας δείχνει τον Αναστημένο Χριστό.
 Εκείνος κατευθύνει την ιστορία μας έτσι, ώστε η ιεροσύνη σου, αγαπητέ πατέρα Γεώργιε να ξεκινάει σε μια εποχή που και πάλι με πολλές ελπίδες, και με την ίδια αισιοδοξία του 1993, ξεκινήσαμε το 2010 με την αναδιοργάνωση της τοπικής μας Εκκλησίας και ξεκινήσαμε για καινούριες ποιμαντικές και πνευματικές περιπέτειες με ιδιαίτερη προσοχή στη  Μητροπολιτική Έδρα  μας τη Νάξο.
Αγαπητέ Γεώργιε, έρχεσαι στην κατάλληλη στιγμή. Προσβλέπουμε σε σένα «με  χαρά και ελπίδα». Η ιερατική σου χειροτονία αναμένουμε να προσδώσει  ιδιαίτερη αισιοδοξία σε όλη την τοπική μας Εκκλησία και ιδιαίτερα εδώ στο νησί της έδρας μας, την  προσφιλή μας Νάξο, όπου σε λίγο θα σου ανατεθούν καθήκοντα εφημερίου.
        Αγαπητέ μου πατέρα Γεώργιε,
        Να αγαπάς και να θυσιάζεσαι για όλα τα μέλη της Εκκλησίας. Η πόρτα της καρδιάς σου, η πόρτα του Πρεσβυτερίου σου και του Ενοριακού Γραφείου σου να είναι πάντα ανοικτές  σε όλες και σε όλους.
Να αγαπάς εξ ίσου όλα τα πνευματικά παιδιά σου, να χαίρεσαι μαζί τους κι αν χρειαστεί να μοιράζεσαι μαζί τους τον πόνο και το δάκρυ τους.
Μην αναζητάς να σε υπηρετούν, αλλά προσπάθησε να υπηρετείς.
Μην απογοητεύεσαι όταν δε σε κατανοούν, αλλά μην παύσεις ποτέ να δείχνεις κατανόηση.  Έτσι θα είσαι ευτυχής και δε θα αισθάνεσαι μόνος, διότι  όπου κι αν βρεθείς, όποιον κι αν υπηρετείς,  θα είναι για σένα μάνα, αδελφός και αδελφή και προπάντων το πρόσωπο του Χριστού.
Αγαπητά μέλη της εδώ ενοριακής μας κοινότητας, λάβετε σήμερα αυτό το πολύτιμο δώρο στο πρόσωπο του νέου σας εφημερίου που σε λίγο θα σας παρουσιάσω. Δε σας τον φέρνω εδώ για να σας τον αφήσω και να φύγω, όχι θα είμαι πολύ κοντά σας και κοντά του με συχνές εδώ επισκέψεις μου όπως και στα άλλα επτά νησιά. Θέλω να τον βοηθήσουμε να ξεκινήσει μια νέα πορεία της εδώ ενορίας μας. Αγαπητέ Πατέρα, σου ζητώ να αφήσεις  για λίγο στη σιγουριά τα ενενήντα εννέα πρόβατα και να πας να αναζητήσεις  το απομακρυσμένο που δεν είναι ένα αλλά δυστυχώς πολλά. Είναι εκείνα που,  άλλα επηρεάζονται από τη βλαβερή για την πίστη εκκοσμίσκευση και άλλα υποκύπτουν σε επικίνδυνους εκβιασμούς και πιέσεις. Βοήθησέ τους με ένα όμορφο φιλικό και αδελφικό διάλογο να πάρουν τις σωστές και σεβαστές αποφάσεις ενώπιον του Θεού και της Εκκλησίας.
Αγαπητά μου παιδιά της Νάξου και της Σύρου, αλλά και μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου οι οποίοι στην πορεία μας και στην υπηρεσία μας πολλές φορές μας έχετε στηρίξει με την ομαδική παρουσία σας, δεχθείτε το θερμό μας ευχαριστώ και την ευλογία του Θεού.
Στη συνέχεια ο π. Γεώργιος Παλαμάρης ομολόγησε ενώπιον του Επισκόπου και της παρούσας Εκκλησίας την πίστη του στον Ένα και Τριαδικό Θεό απαγγέλλοντας το Σύμβολο της Πίστεως και ολοκλήρωσε την ομολογία πίστεως λέγοντας:
Πιστεύω επίσης σταθερά όλες τις αλήθειες που περιέχονται στο     γραπτό Λόγο του Θεού ή εκείνες που μεταδίδονται από την Παράδοση και προτείνονται από την Εκκλησία, είτε διαμέσου μιας επίσημης απόφασης, είτε δια της τακτικής και παγκόσμιας αυθεντικής διδασκαλίας για να τις πιστεύουμε ως θεϊκά αποκαλυμμένες. Σταθερά επίσης ασπάζομαι και        δέχομαι όλες και κάθε μία χωριστά τις αλήθειες που η Εκκλησία προτείνει με τρόπο οριστικό και αφορούν στη διδασκαλία της πίστεως και των ηθών. Ακόμη, με θρησκευτική υποταγή της θελήσεως και της διανοίας,  αποδέχομαι τις διδασκαλίες που διακηρύττονται, τόσο από τον Ρωμαίο  Ποντίφικα, όσο και από το Σώμα των Επισκόπων, όταν ασκούν το αυθεντικό διδακτικό έργο,  ακόμη κι όταν δεν έχουν την πρόθεση να τις διακηρύξουν με μια οριστική απόφαση.
Έπειτα  ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Ιεροδιάκονο Ιωάννη να διαβάσει ενώπιον της Εκκλησίας  το  διοριστήριο με το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος ονόμαζε τον ιερέα π. Γεώργιο Παλαμάρη νέο εφημέριο του Ναού, το οποίο έχει ως εξής:

Αρ. Πρωτ. 268/2014
Αρ. Φακ.   001/00100
Τήνος 25/7/2014

ΔΙΟΡΙΣΤΗΡΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Σεβαστέ και αγαπητέ π. Γεώργιε,
όπως γνωρίζεις το πρώτιστο καθήκον και η πρώτη μέριμνα για τον Επίσκοπο είναι να έχει η κάθε ενοριακή κοινότητα τον ποιμένα της. Σε κοινωνία αγάπης και συνεργασία με τον Επίσκοπο, ο κάθε Εφημέριος εξασφαλίζει στους ενορίτες του το ζωντανό Λόγο του Θεού, με το κήρυγμα και τη θρησκευτική μόρφωση μικρών και μεγάλων και τη χάρη της ίδιας της ζωής του Χριστού, με την προετοιμασία και την τέλεση των Θ. Μυστηρίων και των άλλων αγιαστικών πράξεων.
Η Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στη Νάξο για μία σχεδόν πεντηκονταετία ποιμάνθηκε από τον ζηλωτή ιερέα μας Παν/τατο π. Μανώλη Ρεμούνδο. Ο Κύριος μέσω αυτού διατήρησε την πίστη στην Εκκλησία μας που παροικεί στη Νάξο.
Είναι σε όλους μας γνωστό πως οι σωματικές δυνάμεις του ανθρώπου κάποια στιγμή εξασθενούν και ο ίδιος κουράζεται. Ο π. Μανώλης κουράστηκε και οι σημερινές δυνάμεις του δεν του επιτρέπουν όπως επιθυμεί, να ανταποκρίνεται πλήρως στις νέες ποιμαντικές ανάγκες και τις πολλές απαιτήσεις των σημερινών καιρών.
Τον ευχαριστούμε για την ιερατική του μαρτυρία, η οποία τον βοήθησε να καταναλώσει όλες τις δυνάμεις του στην υπηρεσία της τοπικής μας Εκκλησίας στη Νάξο. Θα παραμείνει ένας πολύτιμος συνεργάτης μας σε άλλους τομείς  που δε θα απαιτούν μεγάλη κόπωση. Ο Παντογνώστης Κύριος σίγουρα θα τον ανταμείψει, για το έργο που επιτέλεσε και αυτό που θα συνεχίσει να επιτελεί.
        Στην προσπάθειά μας να ορίσουμε νέο, δυναμικό, δραστήριο και πολυτάλαντο  διάδοχό του επιλέξαμε εσένα  αγαπητέ  πατέρα Γεώργιε Παλαμάρη, να τον διαδεχθείς, καθώς είσαι ο πιο νέος ιερέας της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας. Με την επιλογή μας αυτή αποδεικνύουμε και πάλι την ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη μας για την ενοριακή κοινότητα του Μητροπολιτικού μας Ναού και 
σε ορίζουμε
Εφημέριο της Ενορίας του Μητροπολιτικού μας Ναού στη Νάξο.

Σου ζητάμε από σήμερα 27 Ιουλίου 2014 να αναλάβεις τα καθήκοντα του Εφημερίου με όλες τις εξουσίες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, που προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη της Καθολικής Εκκλησίας με τα άρθρα 515 έως 552 του Κώδικα Κανονικού Δικαίου και σου ζητάμε μετά την ανάγνωση των παρόντων Γραμμάτων να ομολογήσεις ενώπιον του Θεού και της Εκκλησίας που εκπροσωπείται με τον εδώ παρόντα Λαό του Θεού την πίστη σου στον Ένα και Τριαδικό Θεό.
Ο Κύριος να σε ευλογεί  με τις ικεσίες της Παναγίας Μητέρας μας και Προστάτισσας της τοπικής Εκκλησίας και του Αγίου Γεωργίου και να συνοδοιπορεί μαζί  σου καθ’ όλη τη διάρκεια της ποιμαντικής  αποστολής σου, ώστε να την ασκείς από σήμερα εις το  όνομα του Πατρός και του Υιού και του αγίου Πνεύματος.
Δόθηκε στην έδρα μας στο νησί της Νάξου  στις  25  Ιουλίου 2014, 
Εορτή του αγίου Αποστόλου Ιακώβου.
† Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου
Μετά παραδόθηκαν στο νέο Εφημέριο π. Γεώργιο Παλαμάρη τα κλειδιά του Ναού από τον μέχρι τη στιγμή εκείνη εφημέριο π. Μανώλη Ρεμούνδο και  ο Αρχιεπίσκοπος οδήγησε το νέο  Εφημέριο στο Αρτοφόριο, το  Βαπτιστήριο και το Εξομολογητήριο. Αυτά τα τρία κέντρα θα  είναι τα πιο σημαντικά μαζί με την Αγία Τράπεζα  στην άσκηση της ενοριακής διακονίας  του εφημερίου.

        Η Θεία Λειτουργία συνεχίστηκε με όλη την απαιτούμενη λαμπρότητα της ημέρας και ολοκληρώθηκε με τη Λιτάνευση των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων στους ιστορικούς και γραφικούς δρομίσκους του Κάστρου Νάξου. 

Η Λιτάνευση σταμάτησε στο Ενετικό Μουσείο και στην Καπέλα και επανέκαμψε στο Μητροπολιτικό Ναό όπου δόθηκε η τελευταία ευλογία με το Πανάχραντο Μυστήριο.
Πριν την απόλυση ο νέος εφημέριος π. Γεώργιος Παλαμάρης απευθύνθηκε στην  Εκκλησία και είπε:
Σεβασμιότατε,
Σεβαστοί Ιερείς,
Σεβαστοί αδελφοί στην ιεροσύνη της Ορθοδόξου Εκκλησίας,
Αξιότιμοι  άρχοντες του νησιού
Άγιε Λαέ του Ενός και Τριαδικού Θεού
Μόλις πριν από μια εβδομάδα ο Παντοδύναμος Θεός, μέσω της προσευχής και της επίθεσης των χεριών του Ποιμενάρχου μας και Αρχιεπισκόπου κ.κ. Νικολάου, με κατέταξε στην τάξη των ιερέων Του. Σήμερα, κατά τη διάρκεια αυτής της λαμπρής Θείας Λειτουργίας, κατά την οποία κάνουμε ανάμνηση της Δωρεάς του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και, αναλαμβάνοντας επίσημα την ποιμαντική φροντίδα αυτής της ιστορικής ενορίας, ξεκινάω την αποστολή για την οποία καλέστηκα και χειροτονήθηκα πρεσβύτερος.
Εν πρώτοις ευχαριστώ θερμά το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας για την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το πρόσωπό μου, ορίζοντάς με ήδη εφημέριο και ελπίζω με τη χάρη του Θεού να μην τον απογοητεύσω!
Δεν θα ήθελα να  παραλείψω να αναφερθώ στον άξιο προκάτοχό μου π. Εμμανουήλ Ρεμούνδο. Το πολυετές έργο που πρόσφερε στην Ενορία και στην τοπική ναξιακή κοινωνία πολλοί το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν. Αγαπητέ π. Μανώλη σήμερα μου παραδίδεις τη διακονίααυτής της ενοριακής κοινότητας η οποία σου είχε ανατεθεί εδώ και πενήντα περίπου χρόνια. Θέλω απλώς να ξεκουραστείς. Δε θέλω να αισθανθείς ποτέ απομονωμένος και παραμελημένος. Ξεκινώντας αυτή την ποιμαντική μου ζωή έχω ανάγκη από την πείρα σου. Επιθυμώ να σε έχω κοντά μου, βοηθό, συμπαραστάτη και σύμβουλό μου. Παρόλα αυτά ζητώ την κατανόησή σου για τυχόν καινοτομίες που όπως είναι λογικό ένας νέος εφημέριος  σίγουρα θα θελήσει να κάνει για να προσαρμόσει μερικά πράγματα στις σημερινές σύγχρονες ποιμαντικές ανάγκες.
Αγαπητά μέλη του ενοριακού συμβουλίου, αγαπητά μέλη της ενοριακής Κάριτας, της χορωδίας  και αγαπητοί ενορίτες, σας ευχαριστώ για την εγκάρδια υποδοχή σας. Στο ξεκίνημα αυτής της νέας πορείας,  πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Αυτή η από μαζί πορεία μας θα έχει ως βάση την  αδελφική, χριστιανική αγάπη και το διάλογο.
Μην ξεχνάτε πως η ενορία δεν ανήκει στον ιερέα, ανήκει σε όλους μας και το κάθε ενεργό μέλος της έχει  τη θέση του αλλά και την ανάλογη ευθύνη του.
Σας ζητώ τη βοήθεια και τη συνεργασία σας προκειμένου να αναπτυχθεί μια πλούσια ποιμαντική δράση σε όλους τους τομείς: στην κατήχηση, στην αγαθοεργία, στον οικουμενισμό δηλαδή την αδελφή σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία του νησιού που επάξια ποιμαίνεται από τον καλό και ταπεινό Ποιμένα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Καλλίνικο που σήμερα επάξια εδώ εκπροσωπείται από τους δύο ιερείς τον π. Νεκτάριο και τον π. Χρήστο.
Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους παρευρισκομένους φιλέορτους, ευλαβείς, συγγενείς, φίλους και γνωστούς που ήρθατε να συμπροσευχηθείτε μαζί μας και μας τιμήσατε με την εδώ παρουσία σας. 
          Την όλη Ιεροτελεστία ολοκλήρωσε η χορωδία η οποία, εκτός από όλα τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας, έψαλε και τον πολυχρονισμό του Αγίου Πατέρα του Πάπα Φραγκίσκου και του Αρχιεπισκόπου μας.
        Ακολούθησε δεξίωση στην πανοραμική ταράτσα του Ποιμαντικού, Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου « Αγία Ούρσουλα»  και σίγουρα οι πολυπληθείς παρόντες, εξακόσια άτομα περίπου, αποζημιώθηκαν για  τον ιδρώτα τους, λόγω  της μεγάλης ζέστης που επεκράτησε ακόμη και τις πρώτες βραδινές ώρες.
        Στην Ιεροτελεστία, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, εκπροσωπήθηκε από μία εκλεκτή τετραμελή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Πανοσιολογιότατο π. Γεώργιο. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος  με Αντιδημάρχους, ο Έπαρχος Νάξου κ. Λάζαρος Θεόφιλος, πρόεδροι σωματείων και συλλόγων, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου και παιδιά της πέμπτης και έκτης του Δημοτικού σχολείου της Σύρου με τον αεικίνητο π. Νικόλαο Ρούσσο, εφημέριο του Καθεδρικού Ενοριακού ναού του Αγίου Γεωργίου και του Ενοριακού ναού του Αγίου Σεβαστιανού στην Άνω Σύρο και η οικογένεια του π. Γεωργίου Παλαμάρη.
Σίγουρα η Νάξος έζησε μοναδικές στιγμές και εκείνο που ευχόμαστε είναι αυτές οι στιγμές να αποτελέσουν μια νέα άνοιξη για την ιστορική Εκκλησία μας στη Νάξο, όπου και η Έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου. 

Πηγή kantam.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top