Ελλειμμα ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τον χρόνο έναρξης και λήξης της ασφάλισης για την αστική ευθύνη οχημάτων διαπιστώνεται στην αγορά, με συνέπεια αρκετοί κάτοχοι αυτοκινήτου να
κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι, αγνοώντας την πρόσφατη αλλαγή του νόμου. Ο νέος νόμος καταργεί τον ένα μήνα της ασφαλιστικής κάλυψης από την ημέρα καταγγελίας της σύμβασης από την ασφαλιστική εταιρεία και ορίζει αυστηρά ότι η λήξη της ασφάλισης είναι η ημερομηνία που λήγει η σύμβαση, όπως αυτή αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Το νέο καθεστώς υποχρεώνει τον κάτοχο του αυτοκινήτου να ανανεώνει την ασφάλισή του, με τη λήξη της σύμβασης, προκειμένου να διαθέτει την κάλυψη της αστικής ευθύνης έναντι τρίτου.
Το ενδεχόμενο να είναι κάποιος ανασφάλιστος εν αγνοία του αποτελεί σοβαρό κίνδυνο τόσο στην περίπτωση που προκαλέσει ατύχημα όσο και στην περίπτωση που εντοπιστεί από έλεγχο της Τροχαίας. Τον κίνδυνο αυτό επεσήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, υπογραμμίζοντας ότι «το να κυκλοφορεί κάποιος ανασφάλιστος σημαίνει ότι θα αφήσει ακάλυπτο τον συνάνθρωπό του, που ενδεχομένως να καταστεί θύμα εάν εμπλακεί σε ατύχημα». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατυχημάτων της ΕΑΕΕ κ. Δημήτρης Ζορμπάς κάλεσε τους ασφαλισμένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ημερομηνία λήξης της ασφάλισής τους και προέτρεψε τους κατόχους αυτοκινήτων να μη μείνουν ούτε για μία ημέρα ανασφάλιστοι, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους ή άλλους συμπολίτες τους.
Οι επιπτώσεις επεκτείνονται και στην επιβολή προστίμων σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία, που διαμορφώνονται στα 250 ευρώ για τα δίκυκλα και κλιμακώνονται στα 500 ευρώ για τα επιβατηγά και στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης. Οι ποινές προβλέπουν επίσης αφαίρεση διπλώματος, άδειας κυκλοφορίας οχήματος και πινακίδων για έξι μήνες, ενώ στην περίπτωση που το ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε ατύχημα, αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια. Το νέο καθεστώς στην ασφάλιση προβλέπει επίσης ότι η δήλωση ατυχήματος από τον ασφαλισμένο εξομοιώνεται με την αίτηση αποζημίωσης και ότι ο χρόνος πληρωμής της ζημιάς δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 10 ημέρες από την ημέρα προσφοράς από την ασφαλιστική εταιρεία.
Πηγή: Καθημερινή
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου