Σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ με 31 έργα έως το 2022
Με συνολικά 31 έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε εξέλιξη, που θα βρίσκονται έως το 2022 σε πλήρη λειτουργία, η ΔΕΗ δημιουργεί το δικό της σημαντικό χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ, αλλάζοντας σελίδα στην ιστορία της και θέτοντας τις βάσεις για τη μετεξέλιξή της σε έναν ισχυρό “παίκτη” και σε αυτό το δυναμικό πεδίο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πρόγραμμα της ΔΕΗ για τα 31 έργα, που αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη ισχύ 503 MW και σε κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 583 εκατ. ευρώ, αναπτύσσεται στη βάση τεσσάρων αξόνων:
α) 18 έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση,
β) 4 έργα από παλιές συμβάσεις υπό ολοκλήρωση,
γ) 7 έργα που υπόκεινται σε δημοπρασίες (ΑΠΕ),
δ) 2 έργα σε γεωθερμία και βιομάζα.
Tα έργα αυτά στην ουσία συνιστούν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, καθώς πρόκειται για projects δικά της, που ανήκουν στην επιχείρηση (περιλαμβανομένου και του 49% που θα κατέχει η ΔΕΗ στα έργα της γεωθερμίας και της βιομάζας). Στην κατεύθυνση αυτή στρατηγικού χαρακτήρα είναι η απόφαση απορρόφησης από τη ΔΕΗ της κατά 100% θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μετουσιώνοντας τον βασικό πλέον στόχο της “στροφής” της επιχείρησης προς τις ΑΠΕ, που σταδιακά θα πρωταγωνιστήσουν στην ηλεκτροπαραγωγή.
Μάλιστα, πλέον των ανωτέρω, η ΔΕΗ έχει υποβάλει αιτήσεις και για διάφορα άλλα έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.000 MW, εκ των οποίων 400 MW αφορούν την περίοδο έως το 2022.
Με αυτά τα δεδομένα, η πρόβλεψη του επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη για δεκαπενταπλασιασμό της ισχύος από ΑΠΕ έως το 2030 έναντι της υφιστάμενης (153 MW) ίσως τελικά αποδειχθεί εξαιρετικά μετριοπαθής…
18 έργα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019
Μέχρι τον επόμενο μήνα ολοκληρώνονται 18 έργα ΑΠΕ (14 αιολικά πάρκα και 4 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί), εγκατεστημένης ισχύος 86,58 ΜW, συνολικού προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ περίπου, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Μέσω του σημαντικού αυτού προγράμματος, η ΔΕΗ ανανεώνει το παλιό δυναμικό της και επενδύει σε νέα αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Από τα 18 τα 11 είναι “παλιά” έργα. Ουσιαστικά, γίνεται ριζική ανακατασκευή (re-powering), δηλαδή πραγματοποιούνται πλήρης αποξήλωση των παλιών εγκαταστάσεων, συνοδά έργα -εφόσον χρειάζονται- καθώς και εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικών, σύγχρονης τεχνολογίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και δύο παλιά, μικρά υδροηλεκτρικά, στον Λούρο Πρέβεζας και στο Βέρμιο Ημαθίας, τα οποία “μετρούν” τουλάχιστον 65 και 73 χρόνια ζωής αντίστοιχα από την κατασκευή τους…
Τα υπόλοιπα 7 έργα (5 αιολικά και 2 μικρά υδροηλεκτρικά) αποτελούν νέα projects.
Παλιές συμβάσεις
Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει και στην επανενεργοποίηση τεσσάρων έργων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 12,25 MW, για τα οποία υπάρχουν “παλιές” συμβάσεις, αλλά είχαν για διάφορους λόγους “παγώσει” και πλέον ολοκληρώνεται η κατασκευή τους.
Πρόκειται για τρία αιολικά πάρκα, στη Σίφνο (θέση “Τραγουδιστής”, 1,80 MW), στη Σάμο (“Πυθαγόρειο ΙΙ”, 0,90 MW) και στην Κρήτη (“Κοπρινό”, 2,70 MW), καθώς και για το εμβληματικό υβριδικό ενεργειακό έργο (συνδυασμός αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας) στην Ικαρία (6,85 MW). Οι εγκαταστάσεις του υβριδικού έργου στην Ικαρία περιλαμβάνουν ένα αιολικό πάρκο στη θέση Στραβοκουντούρα, δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις θέσεις Προεσπέρα και Κάτω Προεσπέρα, δύο δεξαμενές νερού και ένα αντλιοστάσιο.
Όπως ανήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, εντός του Μαρτίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το υβριδικό έργο της Ικαρίας. Τα υπόλοιπα
Διαβάστε περισσότερα
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου