Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονταν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2012, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας γνωστοποίησαν την Τρίτη ότι επιστρέφουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους.
Μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από τις τελευταίες εκτιμήσεις της τρόικας και με ύφεση μικρότερη της προβλεπόμενης, η χώρα αναμένεται να λάβει τις δόσεις που εκκρεμούν από τα τέλη του περασμένου έτους.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφωνόταν στο 7,56%, μόλις 10 μονάδες βάσης πάνω από τα επίπεδα που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και ήταν τα χαμηλότερα μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το λεγόμενο PSI.
"Φαίνεται ότι η οικονομία αναρρώνει μετά από μία πολύ, πολύ μεγάλη πτώση. Βλέπουμε επίσης ανάκαμψη των οικονομικών του κράτους... άρα θα πρέπει να αναμένουμε μια θετική έκθεση (από την τρόικα)", είπε ο Elwin de Groot, στην Rabobank.
O όγκος των συναλλαγών στις πρώτες εβδομάδες του έτους διαμορφώθηκε στα 546 εκατ. ευρώ, φθάνοντας το 36% του συνόλου των συναλλαγών του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.
Αυτό υποδηλώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι πιο ελκυστικά για μια ευρύτερη ομάδα επενδυτών και όχι μόνο για μερικές εγχώριες τράπεζες και για κάποια hedge funds.
Η έντονη μεταβλητότητα που συνδέεται με τις τάσεις στις αναδυόμενες αγορές υποδηλώνει επίσης ότι οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε αυτές διακρατούν κάποια ελληνικά ομόλογα.
Έχουμε επίσης επανεμφάνιση τιμών στα CDS των ελληνικών ομολόγων, τα ασφάλιστρα των ομολόγων έναντι χρεοκοπίας, που την τελευταία φορά είχαν διαμορφωθεί στις 490 μονάδες βάσης. Πάντως ο πάροχος οικονομικών στοιχείων Markit αναφέρει ότι οι τιμές των CDS είναι ενδεικτικές, καθώς η εν λόγω αγορά έχει στην ουσία καταρρεύσει μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Μόλις ενισχυθεί η διαπραγμάτευση των CDS, τότε οι επενδυτές θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα και ίσως είναι πρόθυμοι περισσότερο πρόθυμοι να τα διακρατήσουν.
"Όλα έχουν σχέση με την διάθεση των επενδυτών να ανακτήσουν το ενδιαφέρον τους για τα ελληνικά ομόλογα", είπε ο Alessandro Giansanti στην ING.
Παρά την σχετική βελτίωση, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου παραμένει υψηλότερη του 30ετούς, που συνήθως υποδηλώνει ότι οι επενδυτές τιμολογούν ένα υψηλό ρίσκο χρεοκοπίας.
Ο υψηλότερος κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα και την οικονομία της χώρας παραμένει ο πολιτικός.
Με την κυβέρνηση να διαθέτει οριακή πλειοψηφία 3 εδρών στη Βουλή, οι αναλυτές ανησυχούν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την εξουσία, τότε ίσως τεθεί θέμα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
"Οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξει νέο κούρεμα χρέους", είπε ο Giansanti.
http://www.imerisia.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου