νεα κρητη totalfitness news

Stournaras-Schauble-themaΟι Σοσιαλδημοκράτες μπαίνουν σφήνα στις κινήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Απόρρητα έγγραφα διαρρέουν στον Τύπο δημιουργώντας εντυπώσεις.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο σχετικά με την κρίση της ευρωζώνης και ειδικότερα την Ελλάδα.

Εγγραφα κάθε τύπου –υποτίθεται απόρρητα κάποια από αυτά διέρρευσαν στον γερμανικό Τύπο και ειδικότερα στο περιοδικό «Σπίγκελ», το οποίο, όπως και στο παρελθόν έχει αποδειχθεί, διαθέτει μια πολύ καλή πληροφόρηση μέσα από το επιτελείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σενάρια

Εκεί διαβάσαμε λοιπόν σχέδια για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ένα πιθανό κούρεμα του χρέους –σενάριο το οποίο όμως αργότερα αυτοί που το διοχέτευσαν το διέψευσαν- και άλλα, όπως ότι οι Γερμανοί θα επιμείνουν περισσότερο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας και όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς την Ελλάδα, σχεδόν αποκάλεσε τη χώρα μας τριτοκοσμική και επανέλαβε τη γνωστή θεωρία ότι μπήκαμε στην ευρωζώνη παραποιώντας όλα τα στοιχεία. Τις δηλώσεις αυτές μπορεί κανείς να τις εξηγήσει γνωρίζοντας ότι ο Γκάμπριελ μιλούσε σε κομματικό ακροατήριο. Οι γερμανικές εκλογές τελείωσαν, αλλά σε λίγες εβδομάδες έρχονται οι ευρωεκλογές.

Ομως, η εφημερίδα «Βελτ», που επίσης διαθέτει πολύ καλές πηγές μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, σε χθεσινό της ρεπορτάζ, πίσω από όλα αυτά διακρίνει αντιπαράθεση εντός της γερμανικής κυβέρνησης για το ποιος θα ελέγξει το πεδίο της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

Η «Βελτ» βλέπει πως οι Σοσιαλδημοκράτες είναι διατεθειμένοι να μπουν σφήνα στο υπουργείο του Σόιμπλε, δρώντας ανεξάρτητα.

Και όταν λέμε Σοσιαλδημοκράτες, εννοούμε τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, που έχει αναλάβει σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής στο υπουργείο του.

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ένα από τα πρώτα ταξίδια που πραγματοποίησε ο Σταϊνμάγιερ μετά την ανάληψη του υπουργείου του ήταν στην Ελλάδα.

Φαίνεται πως τις κινήσεις αυτές των Σοσιαλδημοκρατών δεν τις βλέπει με καλό μάτι ο Σόιμπλε. Η «Βελτ», αναφερόμενη σε πηγές της, λέει πως η διαρροή του εγγράφου για τα σχέδια τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ήταν μια κίνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που θέλει να δείξει πως αυτός είναι που κάνει κουμάντο στον τομέα αυτό.

Στο άρθρο με τίτλο «Αγώνας εξουσίας για την πολιτική του ευρώ. Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες διαφωνούν για τη στήριξη της Ελλάδας και την Τραπεζική Ενωση», διαβάζει κανείς: «Το κείμενο θέσεων που διέρρευσε το Σαββατοκύριακο από το υπουργείο Οικονομικών, για εκτεταμένες παραχωρήσεις στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την επίσπευση μεταρρυθμίσεων, είχε ως στόχο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας από κυβερνητικούς κύκλους. Εδώ είναι ο τομέας αρμοδιοτήτων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παρασκηνιακές επαφές

Οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να το συνειδητοποιήσουν. Η δυσθυμία των Χριστιανοδημοκρατών είναι έκδηλη, μια και εδώ και καιρό παρακολουθούν τους Σοσιαλδημοκράτες υπουργούς Οικονομίας και Εξωτερικών –Γκάμπριελ και Σταϊνμάγιερ– να εγείρουν αξιώσεις με επίσημα ταξίδια, αλλά και παρασκηνιακές επαφές».

Φυσικά, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη ή χαμένη από τη διαμάχη αυτή.

Γεγονός είναι πως το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών δείχνει προς την κατεύθυνση μιας σοβαρής σκέψης βιώσιμης λύσης για το ελληνικό πρόβλημα. Πριν από τις ευρωεκλογές, θα ακούσουμε πολλά, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν στο τέλος της άνοιξης.

http://www.efsyn.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top