Την αλλαγή του συστήματος Τειρεσίας με τη δημιουργία πιο ελαστικού πλαισίου για την αποδέσμευση χιλιάδων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων από τη «μαύρη λίστα» φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Επενδυτής» το νέο σχέδιο αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μια κίνηση της κυβέρνησης να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για επενδυτές και επιχειρηματίες που επιθυμούν να κάνουν άνοιγμα στην ελληνική αγορά.
Αλλωστε από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι η προσέλκυση επενδύσεων βρίσκεται πάντα σε πρώτο πλάνο και σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η προωθούμενη αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο του Τειρεσία.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ελαστικότερος Τειρεσίας που θα δίνει μια «δεύτερη ευκαιρία» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ήδη λάβει εισηγήσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, αλλά και φορείς της αγοράς και το νέο ευέλικτο μοντέλο ενδέχεται να είναι έτοιμο μέσα στον επόμενο μήνα, τη στιγμή που και τα πολιτικά οφέλη θα είναι αρκετά.
Η αποδέσμευση χιλιάδων δανειοληπτών από τη «μέγγενη» του Τειρεσία δίνει, άλλωστε, και ένα διαφορετικό μήνυμα στην αγορά.
Υπολογίζεται ότι στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία βρίσκονται 1,5 εκατομμύριο περιπτώσεις, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το νέο ελαστικό πλαίσιο θα αποβλέπει στην παύση της «τυφλής» καταχώρησης στο σύστημα προσώπων και επιχειρήσεων που χρωστούν ακόμη και 300 ευρώ.
Τι αλλάζει στο σύστημα
Οι προτάσεις που έχει στα χέρια του το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι οι εξής :
- Θεσμοθέτηση «βαθμολογίου» αφερέγγυας συμπεριφοράς. Θα διακρίνει αν ο επιχειρηματίας είναι παλιός ή νέος, πόσες φορές έχει εμφανίσει δυσχέρεια πληρωμής, αν προκύπτει από αλλού ασταθής συναλλακτική συμπεριφορά,
- Αξιολόγηση παραβάσεων βάσει της χαρτογράφησης και κατάταξή τους σε δυο κατηγορίες
- Θέσπιση υποχρέωσης για τις τράπεζες να κρατούν αρχεία οικονομικής συμπεριφοράς επιχειρήσεων, με βάση την αξιολόγηση της καθεμιάς.
- Προτείνεται όταν η οφειλή έχει εξοφληθεί στο σύνολό της να μην τηρούνται εξ αυτής της αιτίας αρχεία οικονομικής συμπεριφοράς και όσα τηρούνται να διαγράφονται μόλις αποδειχθεί η εξόφληση.
- Για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις προτείνεται να διατηρούνται τα σχετικά αρχεία για το πολύ τέσσερα χρόνια μετά την εγγραφή
- Διαγραφή από τον Τειρεσία με την εξόφλησή τους και μετά την προσκόμιση δικαιολογητικών για σφραγισμένες επιταγές και συναλλαγματικές. Για τις περιπτώσεις υψηλών ποσών και επαναλαμβανόμενης αφερέγγυας συμπεριφοράς, εξετάζεται η τήρηση στοιχείων ανάλογα με το χρόνο και το ποσό της οφειλής.
Πηγή: Τι αλλαγές φέρνει στις επενδύσεις ο νέος ελαστικός Τειρεσίας
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου