νεα κρητη totalfitness news

Πριν τα τέλη της δεκαετίας του 90 το surfing ήταν άγνωστο στην Ελλάδα. Κι όμως, γύρω στο 1999, στην παραλία της Κολυμπήθρας, στη βόρεια ακτή της Τήνου (και σε λίγα ακόμα σημεία της χώρας), εμφανίστηκε μια παρέα με surfers που καβάλησαν τα κύματα. Δέκα χρόνια μετά, η "παρέα" αυτή μεγάλωσε, και περιλαμβάνει πλέον αρκετά μέλη ώστε η ιδέα για ενοικίαση σανιδιών και εκμάθηση surf μοιάζει πλέον ρεαλιστική. Γιατί άραγε δεν είχε διαδοθεί το άθλημα του surfing στην Ελλάδα τόσα χρόνια, ενώ το windsurfing ανθεί εδώ και τρεις δεκαετίες? Πως ήταν άγνωστο αυτό το σπορ σε μια χώρα που περιβάλλεται από 14.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή, όπου αναρίθμητοι ύφαλοι κάνουν τα κύματα να σκάνε? Κανείς δεν γνωρίζει. Γεγονός είναι πλέον πως ο αριθμός των surfers αυξάνεται συνεχώς, και επιτέλους το πιο διαδεδομένο, εθιστικό και όμορφο σπορ στον πλανήτη είναι πραγματικότητα και στη χώρα μας.

Το Tinos Surf Lessons ξεκινάει το καλοκαίρι του 2010 προσφέροντας ενοικίαση σανιδιών για όλες τις κατηγορίες surfers και τύπους κύματος, καθώς και εκμάθηση, ατομική ή ομαδική, αλλά και ενοικίαση bodyboards, skimboards, κανώ και καγιάκ. Είναι ένα από τα λίγα και πρώτα τέτοια εγχειρήματα στη χώρα και το πρώτο στις Κυκλάδες.

Η Τήνος, με μια ποικιλία από παραλίες για surfing όπου το κύμα "λειτουργεί" ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων, με μια ασύγκριτη φυσική ομορφιά μακριά από τα πλήθη των τουριστών και με ευκολία πρόσβασης από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά, είναι πια ένας θαυμάσιος προορισμός για surf διακοπές.

H περιοχή


Το νησί της Τήνου ανήκει στις Κυκλάδες, και βρίσκεται κοντά στο νότιο άκρο της Άνδρου. Η απόσταση του είναι 86 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά και 64 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Ραφήνας. Με καταμαράν μπορείτε να φτάσετε στην Τήνο σε λιγότερο απο δύο ώρες, ενώ με συμβατικό πλοίο σε περίπου τέσσερις.

Η Τήνος είναι σε απόσταση αναπνοής από τη Σύρο, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η Ερμούπολη, την Μύκονο και τη Δήλο. Επίσης πολύ κοντά βρίσκονται η Άνδρος, η Πάρος και η Νάξος.

Στην Τήνο δεν υπάρχει αεροδρόμιο, αλλά μπορεί κανείς να πετάξει στην Μύκονο κι απο εκεί να φτάσει στην Τήνο ακτοπλοϊκώς σε λιγότερο απο μισή ώρα.

Tο νησί


H Τήνος είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των Κυκλάδων. Με πολυάριθμα ενεργά χωριά, με έντονο και αναλείωτο παραδοσιακό χρώμα, χαρισματικό φυσικό τοπίο, φανταστικές παραλίες και ευκολία πρόσβασης από την Αθήνα, η Τήνος έχει αποκτήσει πλέον τη φήμη ενός εκλεκτικού προορισμού για ποιοτικές διακοπές μακρυά από τα θορυβώδη πλήθη. 

 Στον παραπάνω χάρτη μπορείτε να πάρετε μια γρήγορη ιδέα για κάποια από τα σημεία που μπορεί κανείς να σερφάρει στο νησί, με κυριότερο την ακτή της Μεγάλης Κολυμπήθρας, στη βόρεια ακτή του νησιού, όπου βρίσκεται και η βάση του project μας, και όπου θα μας βρείτε. Η παραλία της Λιβάδας, επίσης βορεινή, είναι ακόμα μια επιλογή για surfing, μόνο που εκεί τα πράγματα μπορεί να είναι πιο ριψοκίνδυνα λόγω των βράχων στο βυθό και των δυνατών ρευμάτων. Οταν φυσάνε νότιοι άνεμοι, συναντάμε κύματα που σκάνε σε παραλίες στην νότια ακτή, όπως ο Άγιος Ρωμανός, τα Κιόνια, ο Άγιος Φωκάς και ενίοτε και η Παχειά Άμμος... Είμαστε σίγουροι όμως πως κάπου θα υπάρχει και κάποια άλλη παραλία, που κι εκει σκάει το κύμα, και δεν την έχουμε ανακαλύψει ακόμα...

H παραλία


H μεγάλη αμμουδιά της Κολυμπήθρας βρίσκεται στη βορεινή ακτή της Τήνου, και βλέπει ανεμπόδιστα το Βόρειο Αιγαίο. Έτσι, όταν φυσάνε βόρειοι άνεμοι με ένταση πάνω από 5 μποφόρ δημιουργούνται οι συνθήκες για surfing. Το κύμα "σκάει" στην άκρη της παραλίας, και προσφέρει μια αριστερή διαδρομή που μπορεί να κρατήσει πολλά μέτρα, καθώς και μια μικρότερη δεξιά διαδρομή. Ένα από τα στοιχεία που κάνουν το σημείο αυτό ιδανικό για κάποιον που θέλει να καταπιαστεί με το σπορ αυτό για πρώτη φορά, είναι ότι ο βυθός είναι αμμώδης (άρα ασφαλής) και ότι η πρόσβαση στο line up (το σημείο δηλαδή που "σκάει" το κύμα και ξεκινάει η διαδρομή πάνω στο σανίδι) είναι εύκολη λόγω ενός φυσικού ρεύματος που σε πηγαίνει ως εκεί σε ελάχιστο χρόνο. Όλα αυτά κάνουν την Κολυμπήθρα ιδανικό spot για surfing όχι μόνο για τους πρωτάρηδες, αλλά και τους πιο έμπειρους.

Στο παραπάνω σχέδιο μπορείτε να πάρετε μια γρήγορη ιδέα για την παραλία και πως λειτουργεί το κύμα. Στην άκρη της αμμουδιάς βρίσκεται η ξύλινη καλύβα και η βάση μας, όπου γίνονται οι ενοικιάσεις σανιδιών και ξεκινάνε τα μαθήματα, καθώς και μια φυσική μικρή σπηλιά που κατοικήθηκε για πρώτη φορά από ντόπιους σέρφερς.

H ομάδα 


Τα μαθήματα και οι ενοικιάσεις surf στην παραλία της Κολυμπήθρας είναι αποτέλεσμα μιας ιδέας και πρωτοβουλίας του Γιάννη Βιδάλη, ο οποίος κατέχει το δίπλωμα του εκπαιδευτή surf και ναυαγοσώστη της Βρεταννικής Ομοσπονδία Surfing (British Surfing Association). Συνεργάζεται σ'αυτό το project με έναν άλλο surfer, τον Δημήτρη Καραϊσκο, και το σκύλο του, τον Όρο. Ο σκύλος του Γιάννη λέγεται Σέρφη και η βάρκα του Σέρφερ.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top