νεα κρητη totalfitness news



Έναν ΕΟΠΥΥ με ξεκάθαρο ρόλο, αυτόν του «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας, που θα τις προσφέρει στη συνέχεια στους ασφαλισμένους του, εισηγείται στον αρμόδιο υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, η επιτροπή της Task Force, που συνέταξε το (δεύτερο) σχέδιο αναδιαμόρφωσης του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Τόσο το πόρισμα της επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή, κ. Κυριάκο Σουλιώτη, όσο και το πόρισμα της επιτροπής για την Ομάδα Δράσης πρόκειται να κατατεθούν και να συζητηθούν την Τετάρτη στη Βουλή.

Το νέο πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας προτείνει επίσης ενοποίηση των υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ και μετασχηματισμό των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ (24ωρη λειτουργία) και των κέντρων Υγείας του ΕΣΥ με υπαγωγή τους στις υγειονομικές περιφέρειες. Σημειώνεται ότι ανάλογες προτάσεις εμπεριέχει η πρόταση Σουλιώτη.

«Επικέντρωση του ΕΟΠΥΥ στην κύρια αποστολή του ως εθνικός ασφαλιστικός φορέας υγείας και ενδυνάμωση του ρόλου του ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη κατάργηση του διττού του ρόλου ως αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών υγείας» περιγράφεται ο ειδικός στόχος του ασφαλιστικού φορέα από τους συντάκτες της έκθεσης.

Ειδικότερα, προτείνεται:
- Ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος ΠΦΥ στην Ελλάδα, ενοποιώντας τις υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ με στόχο την διασφάλιση μιας επαρκούς, αποτελεσματικής και αποδοτικής δέσμης υπηρεσιών υγείας, τον περιορισμό του κατακερματισμού του συστήματος ΠΦΥ και κατά συνέπεια τη βελτίωση του συντονισμού του, τη διασφάλιση της ορθολογικότερης διαχείρισης των υγειονομικών δομών και του ανθρώπινου δυναμικού (ιατρούς, κοινοτικούς νοσηλευτές, μαίες, επισκέπτες υγείας, φυσικοθεραπευτές κ.ά.).
- Επιχειρησιακός μετασχηματισμός των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ (24ωρη λειτουργία) και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ και υπαγωγή τους στις (ΥΠε), οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους.
- Καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, υποχρεωτική εγγραφή του πολίτη στο μητρώο του οικογενειακού ιατρού,  υποχρεωτική έκδοση παραπεμπτικού για επίσκεψη στην εξειδικευμένη και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας (εξαιρέσεις σε χρόνιους ασθενείς και επιλεγμένα νοσήματα) και την ενδυνάμωση των διαδικασιών και δράσεων πρόληψης στην ΠΦΥ, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας του ελληνικού πληθυσμού, τη διαχείριση των μειζόνων παραγόντων κινδύνου και την καθολική εφαρμογή εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για επιλεγμένα νοσήματα.

- Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ειδικοί εισηγούνται οι πόροι να διαχωριστούν από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό των ΥΠΕ.

Για προσωπικό, προτείνονται τα εξής:
- Να εκτιμηθούν οι ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό για τις ΥΠΕ, με την ανάθεση των νέων καθηκόντων (έως τον Νοέμβριο).
- Να εκτιμηθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό για κάθε Κέντρο Υγείας και οικογενειακό ιατρείο (όπως αυτά θα διαμορφωθούν), έως τον Δεκέμβριο.
- Να υπάρξει μέριμνα για τη μετακίνηση διοικητικού προσωπικού, από τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ (έως τον Ιανουάριο του 2014).
- Να συναφθούν νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και τους ανάλογους επαγγελματίες υγείας (κυρίως ιατρούς), λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες που σχετίζονται με την ενσωμάτωση του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στη συνολική δομή του τομέα της υγείας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top