Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς
Τα ρέστα της θα παίξει η κυβέρνηση μέσα στους έξι πρώτους μήνες του 2014, με στόχο να κερδίσει μπροστά της δυο άσους: την έξοδο της χώρας από την κρίση και
την πολιτική της επιβίωση, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις με τη διαγραφή Πολύδωρα που κατέβασε τον αριθμό των βουλευτών της συμπολίτευσης στους 153.
Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου δεν περιλαμβάνει πρόωρες εκλογές μέσα στο επόμενο έτος, όπως ξεκαθάρισε χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή, με τις κάλπες να προγραμματίζονται για το 2016.
Μέχρι τότε όμως θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει πετύχει την έξοδο από το μνημόνιο, να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα από την προσαρμογή, να περάσει με επιτυχία το τεστ των ευρωεκλογών, αλλά και να κάνει πραγματοποιήσει εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Για την πρώτη δοκιμασία που έχει να κάνει με την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια, την απαγκίστρωση από το ΔΝΤ και την κεφαλαιοποίηση των θυσιών του ελληνικού λαού σε κοινωνικό μέρισμα, το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο.
Τα στελέχη του θεωρούν ότι το 2013, ήταν η χειρότερη χρονιά από άποψης φόρων, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με πολύ καλό ρυθμό, όπως και ο ΦΠΑ.
Επιπλέον, συμπλήρωναν τα ίδια στελέχη, «όσοι λαϊκιστές κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριζαν με βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα έπαιρνε νέα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων, διαψεύστηκαν».
Επίσης διαψεύστηκαν, λένε στο κυβερνητικό επιτελείο και όσοι έλεγαν ότι «δημεύονται τα σπίτια του κοσμάκη» και απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για να πάρουν τις περιουσίες τους «ξένα fund», καθώς όπως αποδείχθηκε από το τελευταίο νομοσχέδιο η πρώτη κατοικία προστατεύεται απόλυτα και οι φόροι είναι κατά πολύ μειωμένοι σε σχέση με πέρσι και ακόμα πιο πολύ σε σχέση με πρόπερσι.
Παράλληλα υπενθύμιζαν και την απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αυξηθεί το όριο του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ, να διευρυνθεί χρονικά η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα και να μην γίνονται πλέον κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ.
Τέτοιες κινήσεις, θεωρούν τα κυβερνητικά στελέχη, σε συνδυασμό με τα όσα θα επιστραφούν στην κοινωνία από το πλεόνασμα, το οποίο όπως επισημαίνουν δεν είναι τελικά λογιστικό, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιτρέψουν στους πολίτες να δουν διαφορά και να αισθανθούν ότι το κλίμα αλλάζει και η χώρα βγαίνει από την κρίση.
Σχετικά με τη δεύτερο σκόπελο, αυτό των ευρωεκλογών, στην κυβέρνηση θεωρούν, ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας, καθώς αν επιτευχθούν τα παραπάνω, τα κόμματα της συμπολίτευσης θα πάνε ενισχυμένα στις κάλπες και ειδικά η ΝΔ δεν θα είναι δύσκολο να προηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τις εσωκομματικές εξελίξεις και την ενότητα στο ΠΑΣΟΚ πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία, καθώς θεωρούν ότι θα υπερισχύσει η πατριωτική συνείδηση στα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και δεν θα επιλέξουν να βάλουν τις προσωπικές έριδες και φιλοδοξίες πάνω από το καλό του τόπου.
Μάλιστα βουλευτές του κόμματος, όπως ο Θάνος Μωραϊτης, που συγκαταλέγονται στους πιο σκληρούς επικριτές του Ευάγγελου Βενιζέλου, εξέφρασαν χθες την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή και η χώρα να μπορέσει να βγει στις αγορές.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει εξασφαλίσει και κάποια «μαξιλάρια» που θα στηρίξουν την κυβέρνηση στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ήδη στην τελευταία ονομαστική ψηφοφορία υπήρξαν πληροφορίες, οι οποίες τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη, για μετακίνηση βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων προς τη Νέα Δημοκρατία, όταν ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Χρήστος Αηδόνης εκφράζονταν δημόσια υπέρ της κυβερνητικής προσπάθειας.
Το μεγάλο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015, από την παρούσα κυβέρνηση. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, στοχεύουν στο να προταθεί ένας υποψήφιος, που θα γίνει αποδεκτός και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λένε στην κυβέρνηση, επιμείνει στη στείρα άρνηση και δεν δεχθεί πρόταση για τη στήριξη κοινού υποψηφίου, αναλαμβάνει και τις ευθύνες για το αδιέξοδο και την περιπέτεια στην οποία ενδεχομένως να μπει η χώρα.
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου