νεα κρητη totalfitness news

Αντιμέτωπος με την φτώχεια 1 στους 4 Ελληνες!«ΠΡΩΤΟΙ» ΣΤΗΝ ΕΕ ΜΕ 23,1%

Αντιμέτωπος με την φτώχεια 1 στους 4 Ελληνες!

Το φάσμα της φτώχειας αποτελεί ορατή απειλή για έναν στους τέσσερις Ελληνες βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της φτώχειας,
σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πρόκειται μακράν για το χειρότερο εθνικό ποσοστό στην ΕΕ των 28 το 2012.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, στα 2,5 εκατομμύρια ανήλθαν πέρυσι οι Ελληνες που με βάση το εισόδημά τους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 23,1% του πληθυσμού είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, ενώ το προσεγγίζουν μόνο οι Ρουμάνοι με 22,6%, οι Ισπανοί με 22,2%, οι Βούλγαροι με 21,2% και οι Κροάτες με 20,5%. Στην ΕΕ των 28 κρατών μελών ο μέσος όρος ήταν πέρυσι 17% του πληθυσμού.
Η εικόνα είναι λίγο καλύτερη όταν εξετάζεται η αδυναμία των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς το ποσοστό των Ελλήνων που υφίστανται σοβαρές στερήσεις φτάνει το 19,5% ή τα 2,1 εκατομμύρια άτομα. Τα πρωτεία σε αυτή την κατηγορία κατέχει η Βουλγαρία με 44,1% και ακολουθούν Ρουμανία με 29,9%, Λετονία με 26%, Ουγγαρία με 25,7%, Λιθουανία με 19,8%. Στην ΕΕ των 28 τέτοιες στερήσεις υφίσταται το 9,9%.
Η Ελλάδα είναι οριακά τρίτη με 14,1% και στην ανεργία των νοικοκυριών, δηλαδή στο ποσοστό ατόμων ως 59 ετών που ζουν σε νοικοκυριά όπου κανείς δεν έχει μόνιμη ή τακτική απασχόληση. Πρώτοι είναι οι Κροάτες με 16,1%, δεύτεροι οι Ισπανοί με 14,2% και έπονται στην τέταρτη θέση οι Βέλγοι με 14% και στην πέμπτη οι Βρετανοί με 13%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10,4%.
Η χώρα μας παρουσιάζει με διαφορά την μεγαλύτερη επιδείνωση στις τρεις παραπάνω κατηγορίες την τελευταία τετραετία. Το ποσοστό του πληθυσμού που εμπίπτει σε κάποια από αυτές φτάνει πλέον το 34,6% ή τα 3,5 εκατομμύρια πολίτες, αυξημένο κατά 6,5% σε σχέση με το 2008. Οι Λιθουανοί υπέστησαν αύξηση 4,9%, οι Κύπριοι 4,6%, οι Βούλγαροι 4,5% και οι Ούγγροι 4,2%.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζει η Eurostat τα συγκεκριμένα μεγέθη περιλαμβάνει τους εξής ορισμούς:
απειλούνται από τη φτώχεια άτομα που ζουν σε νοικοκυριό με εισόδημα κάτω του 60% του εθνικού μέσου όρου
στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα για τουλάχιστον 4 από τα 9 παρακάτω:
1. να πληρώνουν νοίκι/στεγαστικό/λογαριασμούς εγκαίρως
2. να θερμαίνουν επαρκώς την κατοικία τους
3. να μπορούν να καλύψουν έκτακτα έξοδα
4. να καταναλώνουν κρέας/ψάρι/αντίστοιχη πρωτεϊνούχο τροφή ανά δεύτερη ημέρα
5. να κάνουν διακοπές μακριά από το σπίτι 1 εβδομάδα το χρόνο
6. να διαθέτουν Ι.Χ.
7. να διαθέτουν πλυντήριο
8. να διαθέτουν έγχρωμη τηλεόραση
9. να διαθέτουν τηλέφωνο
ζουν σε νοικοκυριά χωρίς μέλος με σταθερή εργασία άτομα ηλικίας 0 ως 59 ετών που τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού κατά μέσο όρο εργάστηκαν κάτω του 20% των διαθέσιμων εργάσιμων ημερών του έτους.



http://www.imerisia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top