Του Κώστα Τσαχάκη
Πολύ κοντά σε συμφωνία είναι οικονομικό επιτελείο και τρόικα όσον αφορά στη «διάσωση» φόρων και τελών υπέρ ασφαλιστικών ταμείων. Παρότι αρχικά οι επικεφαλής της τρόικας επέμενα στην καθολική κατάργηση όλων των φόρων, τελών και εισφορών υπέρ τρίτων με την πάροδο των
διαπραγματεύσεων αντελήφθησαν πως μία τέτοια κίνηση θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τη βιωσιμότητα των ταμείων.
Το επιχείρημα που προέβαλε η ελληνική πλευρά είναι πως οι εισφορές υπέρ των ταμείων αποτελούν κοινωνικούς πόρους και τυχόν κατάργησή τους θα τα οδηγούσε σε άμεσο οικονομικό «μαρασμό» και αδυναμία καταβολής παροχών και συντάξεων προς τους ασφαλισμένους. Το άνοιγμα που θα προέκυπτε θα έπρεπε να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, γεγονός που θα δημιουργούσε ένα νέο δημοσιονομικό κενό.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω των κοινωνικών πόρων εισπράττουν 2 δισ. ευρώ ετησίως. Μόνο από την εισφορά υπέρ ΟΓΑ το όφελος είναι 1 δισ. ευρώ.
Η διαπραγμάτευση για τους φόρους υπέρ τρίτων δεν έχει ολοκληρωθεί και το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου με την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Ομως πηγές του οικονομικού επιτελείου μιλούν για προσέγγιση όσον αφορά στη διατήρηση των τελών υπέρ των ταμείων.
Για τους υπόλοιπους φόρους υπέρ τρίτων από τις μέχρι τώρα συζητήσεις το μοντέλο που επιλέγεται είναι αρκετοί να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό και οι υπόλοιποι να καταργηθούν χωρίς να αναμένεται σημαντική δημοσιονομική επίπτωση.
Οι χρεώσεις υπέρ τρίτων αποτελούν θεσμοθετημένες οικονομικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε φορολογούμενους ή συναλλασσόμενους, άτομα ή επιχειρήσεις, για την οικονομική ενίσχυση τρίτων. Τρίτοι μπορεί να είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, ασφαλιστικά ταμεία και άλλα ιδρύματα δημόσια ή ιδιωτικά.
Από μία αρχική μελέτη του υπουργείου Οικονομικών προέκυψε πως στο σύνολό τους οι φόροι αυτοί ανέρχονται σε 199, εκ των οποίων οι 93 σχετίζονται με την οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. Την τουριστική «βιομηχανία» επιβαρύνουν 40 και 25 καταβάλλονται υπέρ νομικών ενώσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει ειδική επιτροπή και αναμένει μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου πόρισμα ώστε να υπάρχει ακριβής υπολογισμός του ύψους των εσόδων που καρπώνονται οι φορείς, αλλά και ποιες δαπάνες καλύπτονται.
Ολοι οι φόροι θα «βαθμολογηθούν» με βάση τρία κριτήρια, την ανταποδοτικότητά τους τη διαφάνεια όσον αφορά τη διαχείριση των εσόδων που φέρνουν και το κόστος που προκαλούν στην οικονομία μέσω αύξησης των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών.
Από τα ευρήματα που θα προκύψουν θα καταρτίσει το τελικό σχέδιο που θα συζητηθεί με την τρόικα.
Ειδικότερα, εκτός από τον ΟΓΑ χρεώσεις υπέρ τρίτων εισπράττουν το ΙΚΑ, το Ταμείο Συντάξεως Νομικών, το ΝΑΤ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το Επικουρικό Ταμείο Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων και άλλα ταμεία.
Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, οι κοινωνικοί πόροι θα διατηρηθούν ως έχουν.
Από τους υπόλοιπους φόρους εκτιμάται ότι 50 με 70 θα καταργηθούν άμεσα. Πρόκειται για τέλη που επιβαρύνουν επιχειρηματικούς τομείς και το ετήσιο κόστος τους υπολογίζεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ένας σημαντικός αριθμός τελών υπέρ τρίτων θα διατηρηθεί και θα μεταφερθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε οι μεν πόροι να αποτελούν έσοδα του κράτους και οι δαπάνες που καλύπτουν οι πόροι αυτοί να χρηματοδοτούνται απευθείας από τον προϋπολογισμό. Με τον τρόπο αυτό, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρξει καλύτερη διαχείρισή τους.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου