Το πόσο λανθασμένοι ήταν οι χειρισμοί του υπουργού Υγείας στο ζήτημα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καταδείχθηκε σήμερα, με τον πιο περίτρανο τρόπο, στη συνάντηση που είχε το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά.
Όπως αποδείχτηκε, ο πρωθυπουργός είχε ελλιπή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Υγείας, κάτι που αν όχι εξέθεσε, τουλάχιστον απογοήτευσε τον κ. Σαμαρά, τονίζουν εκπρόσωποι των γιατρών. Φαίνεται πως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης δεν είχε φροντίσει για την ολόπλευρη ενημέρωση του πρωθυπουργού σε ένα «καυτό» για την κυβέρνηση μέτωπο.
Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε ότι η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο ζήτημα ήταν αναγκαία, καθώς ο αρμόδιος υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης με την αδιάλλακτη τακτική του απέναντι στους γιατρούς, είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.
Ο κ. Σαμαράς μάλιστα, λέγεται ότι «τράβηξε το αυτί» του υπουργού του, καθώς τόνισε ότι χρειάζεται έμπρακτος σεβασμός προς τους γιατρούς και έδωσε εντολή στον κ. Γεωργιάδη να χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέχρι σήμερα οι χειρισμοί του κ. Γεωργιάδη δεν ήταν και τόσο επιτυχημένοι.
Η αλλαγή πορείας από μεριάς ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έγινε σαφής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα συζητήσει και με απεργούς, ενώ προηγουμένως έθετε τελεσίδικα ως προϋπόθεση τη λήξη της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, σε συνάντησή του με εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία, που ακολούθησε, δεσμεύθηκε ότι «παγώνει» τόσο η μετάταξη οδηγών νοσοκομειακών στο ΕΚΑΒ όσο και η κινητικότητα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Οι γιατροί και ειδικότερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, η πρόεδρος του Συλλόγου Πειραιά κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά και λίγο μετά σε κατ' ιδίαν συνάντηση, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης, εξέθεσαν στον πρωθυπουργό την ωμή αλήθεια για την κατάσταση στην υγεία, το καυτό θέμα των απεργιών αλλά και τις εργασιακές σχέσεις.
Αυτό που διατρανώθηκε από την κυβερνητική πλευρά, είναι ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη των απολύσεων. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Υγείας, δεσμεύθηκαν να μην γίνει καμία απόλυση είτε γιατρού, είτε εργαζομένου και να ξεκινήσει ο διάλογος, αλλά όχι από μηδενική βάση, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Και εδώ κάπου φαίνεται το πισωγύρισμα του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι «έχουμε πει ότι απολύσεις δε θα κάνουμε. Όλοι οι γιατροί θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την εργασία τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις εργασιακές συνθήκες του φορέα υποδοχής».
Το καινούριο στοιχείο που προκύπτει από τη συνάντηση, είναι ότι σε όλη τη διαδικασία για τη μετάβαση στην επόμενη φάση της ΠΦΥ και με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να κατευθύνονται στο ΕΣΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα είναι το άγρυπνο μάτι και θα παρακολουθεί ανελλιπώς την όλη διαδικασία. Θα λέγαμε κατά κάποιο τρόπο, ότι η κυβερνητική διαδικασία θα είναι αν όχι υπό την απόλυτη έγκριση, τουλάχιστον υπό την αιγίδα του κορυφαίου θεσμικού οργάνου των γιατρών.
Από την πλευρά τους οι πρωταγωνιστές της σημερινής συνάντησης, οι γιατροί, κ.κ. Βλασταράκος, Πατούλης και κυρία Ανεμοδουρά, την χαρακτηρίζουν πρωτόγνωρη η οποία κάλυψε όλες τις πτυχές του θέματος της περίθαλψης. Ο κ. Βλασταράκος ειδικότερα, ζητά να υπάρξει ένα μορατόριουμ τριών μηνών προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε όπως λέει, ένας αξιόπιστο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες.
Επιπλέον, οι γιατροί θα δώσουν στοιχεία στην κυβέρνηση προκειμένου να καταγραφούν και τα χρηματοοικονομικά θέματα που ενδεχομένως θα προκύψουν από την ένταξη των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ.
Όσον αφορά το εργασιακό θέμα, οι γιατροί συναινούν για πλήρη και όχι αποκλειστική απασχόληση, διότι όπως λένε, δεν μπορεί ένας γιατρός της ΠΦΥ, για παράδειγμα, ένας γυναικολόγος, οφθαλμίατρος ή παθολόγος να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να τεθούν κριτήρια και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει επιστημονικός ευνουχισμός, τονίζουν. Ωστόσο για τους νεοεισερχόμενους γιατρούς, συζητάνε τη σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Για τα αστικά κέντρα Υγείας, ο κλάδος συμφωνεί να εφημερεύουν επί 24ωρης βάσης, με όλο το προσωπικό.
Read more: http://www.newsbomb.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου