νεα κρητη totalfitness news

Υψηλά κέρδη & προοπτικές από γκότζι μπέρι...ΕΝΘΕΤΟ: «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ»

Υψηλά κέρδη & προοπτικές από γκότζι μπέρι...

Το αποκαλούν μούρο της ευτυχίας, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται φρούτο της... επιτυχίας, με αποδόσεις που φθάνουν τις 2.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Ο λόγος για το γκότζι που πλέον έχει γίνει περιζήτητο και στην ελληνική αγορά.

Το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 800 ευρώ το στρέμμα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος άρδευσης και υπολογίζοντας ότι φυτεύονται 100-120 φυτά ανά στρέμμα, ενώ με μία παραγωγή γύρω στα 800- 1.000 κιλά το στρέμμα, η καλλιέργεια δίνει ένα καθαρό εισόδημα 1.800-2.000 ευρώ το στρέμμα.
Οι ποικιλίες -σύμφωνα με τον γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο- που σήμερα έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στη χώρα μας είναι οι εξής:
- Sweet lifeberry Είναι μία ποικιλία γκότζι που δίνει καρπούς με γλυκιά γεύση. Είναι ένα φυτό που αντέχει στην υψηλή αλατότητα του εδάφους και φθάνει σε ύψος 2,5 μέτρα. Παράγει μεγάλο αριθμό καρπών με χρώμα κόκκινο έως κόκκινο πορτοκαλί με μέγεθος 1-1,5 εκατοστό. Οι καρποί του ωριμάζουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.
- Big lifeberry Είναι και αυτό φυτό που φθάνει σε ύψος 2 μέτρων με κατακόρυφη ανάπτυξη και με πλάγιους βλαστούς που κρέμονται προς τα κάτω. Οι καρποί του έχουν ωοειδές σχήμα, είναι πολύ μεγάλοι και έχουν μέγεθος 2-2,5 εκατοστών.
- Lhasa Είναι μια πρώιμη ποικιλία. Οι καρποί της ποικιλίας αυτής έχουν μεγάλο μέγεθος.
Ο καρπός του είναι κόκκινη έως πορτοκαλί χρώματος ράγα, η οποία έχει μακρόστενο σχήμα με γεύση ευχάριστη αλλά και ελαφρά έντονη. Η ωρίμανση γίνεται από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.
Το γκότζι καλλιεργείται για τους εδώδιμους καρπούς του σε μεγάλες εκτάσεις στην Κίνα με σκοπό την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς αλλά και για εξαγωγή στη Β. Αμερική και την Αυστραλία. Τα τελευταία χρόνια, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έτσι και στην Ελλάδα αρχίζει να βρίσκει μεγάλη απήχηση και η ζήτηση διαρκώς μεγαλώνει.
Το φυτό αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές που κατά τη διάρκεια της βλαστήσεως δεν επικρατούν παγετοί. Οσον αφορά τις βροχοπτώσεις μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές με χαμηλού ύψους βροχοπτώσεις (250 mm).
Για να υπάρξει όμως καλής ποιότητας και ποσότητας παραγωγή πρέπει να αρδεύεται κατά τη βλαστική περίοδο. Το εύρος των θερμοκρασιών στο οποίο μπορεί να επιβιώσει είναι μεγάλο, από –20°C μέχρι + 40°C.
Αναπτύσσεται πολύ καλά σε διάφορα εδάφη, από πολύ βαριά, αργιλώδη εδάφη έως αμμώδη, με ρΗ από 7,5-8. Βέβαια, αναπτύσσονται ακόμη και σε εδάφη με χαμηλότερο ρΗ. Το αλκαλικό έδαφος παίζει ρόλο στην ποσότητα ή την ποιότητα της παραγωγής. Το σημαντικό είναι το έδαφος να έχει καλή στραγγιστική ικανότητα.
Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα είναι μία μέθοδος που συνήθως εφαρμόζεται στην καλλιέργεια του γκότζι. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι στο 1,5 μέτρο φυτό από φυτό πάνω σε κάθε σειρά και οι αποστάσεις μεταξύ των σειρών είναι 3,50 μέτρα, δηλαδή φυτεύονται 190-200 φυτά ανά στρέμμα. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με τα χέρια. Η παραγωγική περίοδος αρχίζει από τα μέσα Ιουνίου και φθάνει μέχρι τον Οκτώβριο.
Ολους αυτούς τους μήνες θα πρέπει να συγκομίζονται οι καρποί μία ή και δύο φορές την εβδομάδα. Οι καρποί αποξηραίνονται σε ξηραντήρια. Οι αποξηραμένοι καρποί περιέχουν μεγάλο αριθμό βιταμινών (C, E, B1 κ.ά.). Επίσης έχουν μεγάλο αριθμό ανόργανων στοιχείων (ασβέστιο, φωσφόρο, σελήνιο, κάλιο, ψευδάργυρο κ.ά.). Ενισχύει τη μνήμη.
Ο καρπός και τα φύλλα του γκότζι μπορούν να καταναλωθούν ως εξής:

-Νωπός ως φρούτο ή σε σαλάτες.
-Αποξηραμένος όπως η σταφίδα.
-Τα φύλλα και οι κορυφές των βλαστών μπορούν να γίνουν πράσινη σαλάτα.
-Χυμός, μόνος ή με μείγματα με άλλους χυμούς.
-Μαρμελάδα με διάφορα φρούτα.
-Συστατικό στη μαγειρική.
-Τσάι με διάφορα βότανα.
-Συστατικό σε αντιγηραντικές κρέμες.
Πού θα απευθυνθώ:
Κάσσανδρος Γάτσιος Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εταιρεία Symagro www.symagro.com Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου 6944846475 26510 07653
Κώστας Νάνος

http://www.ethnos.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top