νεα κρητη totalfitness news

ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΚΕΠΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Ερμούπολη, 10/02/2013
Θέμα: Ενημερωτικό Σημείωμα σχετικά με την άσκηση καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας (Τ.Α.) από εργοδότη σε επιχείρησή του
Προς: Επιμελητήριο Κυκλάδων και Εγγεγραμμένα Μέλη - Επιχειρήσεις

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο πλαίσιο μείωσης του διοικητικού βάρους και κόστους, καθώς και της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, το Υπουργείο Εργασίας, Κοιν. Ασφ/σης & Πρόνοιας, πρόσφατα εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία απλουστεύονται οι διαδικασίες της γνωστοποίησης ανάθεσης καθηκόντων των Τεχνικών Ασφαλείας στις κατά τόπους υπηρεσίες των ΣΕΠΕ.
Πιο συγκεκριμένα οι εργοδότες που ασκούν καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας στις επιχειρήσεις τους (είτε διαθέτουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης, είτε νομίμως αποκτούν αυτό το δικαίωμα, ως πτυχιούχοι τμημάτων ΑΕΙ ή ΤΕΙ σχετικών ειδικοτήτων),καταχωρούν πλέον αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» τα προβλεπόμενα στοιχεία. Ως αριθμός πρωτ. στο σύστημα εισάγεται ο αριθμός κατάστασης τελικώς εκπαιδευθέντων (βεβαίωση επιμόρφωσης) ή ο αριθμός λήψης - κτήσης τίτλου σπουδών (ΑΕΙ, ΤΕΙ κτλ). Συνεπώς δεν απαιτείται η διαμεσολάβηση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ (Εγκύκλιος 2142/106/23-01-2014 Άσκηση καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας από εργοδότη στην επιχείρησή του).
Επίσης υπενθυμίζεται ότι με τη με αριθμό 29346/1143/28-12-2012 εγκύκλιο του Υπουργείου, είχε διευκρινιστεί ότι η θεώρηση του βιβλίου υποδείξεων Τεχνικού ασφαλείας (Τ.Α.) στις επιχειρήσεις που ο ίδιος ο εργοδότης ασκεί καθήκοντα Τ.Α. δεν είναι υποχρεωτική από την Υπηρεσία μας. Το βιβλίο όμως θα πρέπει να τηρείται κανονικά, καθώς αποτελεί σημαντικό οδηγό για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και ελέγχεται από την Τεχνική & Υγειονομική Επιθεώρηση του ΣΕΠΕ.
Για τις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις ή οι εργοδότες συνάπτουν συμβάσεις ανάθεσης παροχής υπηρεσιών με εξωτερικούς συνεργάτες τεχνικούς ασφαλείας - προς το παρόν - εξακολουθεί να ισχύει η προηγούμενη γνωστή διαδικασία, την οποία μ' αυτή την ευκαιρία σας επανακοινοποιούμε (Ενημερωτικό Σημείωμα).
Λοιπές διαδικασίες, οι οποίες χρήζουν αναγγελίας και γνωστοποίησης στην Υπηρεσία μας εξακολουθούν να ισχύουν.
Σε περίπτωση οποιωνδήποτε αλλαγών θα σας ενημερώσουμε εκ νέου.

Οι Επιθεωρητές Ασφάλειας & Υγείας Εργασίας Σύρου - Κυκλάδων
Ιωάννης Σιγάλας, ΠροϊστάμενοςΤσιργής Δημήτριος, Αναπληρωτής

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top