νεα κρητη totalfitness news


«Θέλω η Σύρος να είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» εδώ και 16 μήνες.
του Χάρη Βεκρή

«Όταν ξανακατέβηκα στο λιμάνι, είδα μερικές αφίσες που διαφήμιζαν την τραγωδία Μάρκος Μπότσαρης του Αλέκου Σούτσου και στη συνέχεια κάποιο μπαλέτο, όλα αυτά τυπωμένα στα ιταλικά για την εξυπηρέτηση των ξένων.
Αφού δείπνησα στο «Ξενοδοχείο της Αγγλίας», σε μια μεγάλη αίθουσα διακοσμημένη με ταπετσαρία που παρίστανε διάφορες μορφές, ζήτησα να με οδηγήσουν στο Καζίνο, όπου θα δινόταν η παράσταση. Στην είσοδο υπήρχε κάτι σαν ταμείο για πίπες όπου οι θεατές πριν μπουν μέσα άφηναν τα μεγάλα τσιμπούκια τους από ξύλο κερασιάς: οι ντόπιοι δεν καπνίζουν πια στο θέατρο για να μην ενοχλούν τους Άγγλους περιηγητές που κρατούν τα καλύτερα θεωρεία.»,
του Γάλλου περιηγητή ΖΕΡΑΡ ΝΤΕ ΝΕΡΒΑΛ για τη Σύρο του 1843.


Όταν έτσι ήταν η Σύρος το 1843, πώς να μη «Θέλω η Σύρος να είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021»; Αύριο, 30 Απριλίου, συμπληρώνονται 16 μήνες ύπαρξης της ομώνυμης ομάδας μας στο facebook που δημιουργήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2012 από μια μικρή παρέα και σήμερα έχει περισσότερα από 3.000 μέλη – υποστηρικτές. Όταν ξεκινήσαμε με δίγλωσσες αναρτήσεις που διερευνούσαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρότασης μας, μόνο ο Δήμος Σαλαμίνας είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το θεσμό. Στην πορεία η ιδέα καλλιεργήθηκε και σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου Ερμούπολης είχε ήδη αποφασίσει και επίσημα τη στήριξη της πρότασης μας.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, μέχρι σήμερα: 1) προκαλέσαμε αμέτρητα σχετικά δημοσιεύματα και αναφορές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, 2) δημιουργήσαμε το FORUM20.21 – ΠΟΛΙΤΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, 3) οργανώσαμε 3 ενημερωτικές συναντήσεις-συζητήσεις μελών και φίλων της πρωτοβουλίας μας, 4) μοιράσαμε 1.000 δίγλωσσες χριστουγεννιάτικες κάρτες για να ταξιδέψει η ιδέα μας σε όλο τον κόσμο, 5) δημιουργήσαμε συνέργειες με φορείς όπως οι ΑΚΤΟ, ΔΕΕ και ΚΕΑΝ, 6) προσκαλέσαμε τηλεοπτικό συνεργείο της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», ενώ  με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 7) η ιστοσελίδα www.syros.eu βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, 8) ετοιμάζονται 35 banner για να τοποθετηθούν σε όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια των Κυκλάδων, 9) σχεδιάστηκαν 10.000 προωθητικές κάρτες που θα μοιράζονται σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, και τέλος, 10) το πολιτιστικό μας δίκτυο διαθέτει σήμερα ένθερμους υποστηρικτές σε Θήρα, Πάρο, Άνδρο και Τήνο.

Όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε να διατηρούμε το θέμα της υποψηφιότητας της Σύρου και των Κυκλάδων στην επικαιρότητα, με την εθελοντική εργασία των μελών μας, την ευεργετική συμπάθεια των ΜΜΕ και τις απλόχερες χορηγίες σε είδος των επαγγελματιών που μοιράζονται μαζί μας το ίδιο όραμα για τον τόπο. Αναμφίβολα, η τοπική μας κοινωνία είναι ήδη αρκετά ευαισθητοποιημένη, γεγονός που μας δίνει το προβάδισμα στο συγκεκριμένο κριτήριο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη συνυποψήφια ελληνική πόλη. Όμως ο χρόνος παραμένει ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να αποφύγουμε τη στασιμότητα της προεκλογικής περιόδου. Το ότι το ίδιο συμβαίνει και στους υπόλοιπους ανταγωνιστικούς Δήμους δεν μας καθησυχάζει. Το δικό μας εγχείρημα είναι πολύ δυσκολότερο. Ο πολυνησιακός χαρακτήρας της πρότασης μας μπορεί να είναι το ατού και η μοναδικότητα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι όμως κάτι εντελώς πρωτόγνωρο και γι αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας.  

Με δεδομένη σήμερα τη συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με το γερμανικό γραφείο συμβούλων KULTUREXPERTEN, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές χρειαζόμαστε την υποστήριξη ενός καλλιτεχνικού διευθυντή με εμπειρία και πλήρη απασχόληση που μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού τον Δεκέμβριο, θα μας βοηθήσει στην προετοιμασία της Α΄ φάσης του φακέλου υποψηφιότητας. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούμε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων που διαθέτει σημαντικό σχετικό υλικό και γνώση των διαδικασιών, έτσι ώστε εθελοντικές ομάδες εργασίας και εξειδικευμένα στην πολιτιστική διαχείριση μέλη του FORUM20.21 να προχωρήσουν συντονισμένα στη σύνταξη μιας σύγχρονης, ρεαλιστικής και ενδιαφέρουσας πρότασης που θα πείσει την Επιτροπή των ευρωπαίων εμπειρογνώμων πως αξίζουμε τον τίτλο.

Συνεχίζουμε συλλογικά, εθελοντικά και με διαφανείς διαδικασίες, συγκρουόμενοι με υπόγειες διεργασίες επιπέδου PhD που προσβλέπουν σε όφελος ημετέρων, με μόνο μας προορισμό ένα νησιώτικο σύμπλεγμα με σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία αντάξια της ιστορίας μας, με περισσότερες θέσεις εργασίας στον πολιτισμό, με μια ανάπτυξη που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για το καλό του τόπου και των κατοίκων του.

Γίνετε μέλη της ομάδας υποστήριξης της υποψηφιότητας ΣΥΡΟΣ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ 2021:



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top