νεα κρητη totalfitness news

Οι θέσεις των δημάρχων για τη συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη

Βαρύ το φορτίο για την Αυτοδιοίκηση

- Η υποστελέχωση έρχεται πρώτη στη λίστα των σοβαρών προβλημάτων- “Ανθούν τα ιδιωτικά πολυιατρεία και υποβαθμίζεται η Δημόσια Υγεία”, αναφέρουν δήμαρχοι

ε έμμεσο τρόπο φαίνεται να αναγκάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να “νομιμοποιήσει” την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στο πεδίο της Υγείας προσπαθώντας αφενός να συνδράμει μέσω παρεμβάσεων στη λύση των προβλημάτων των περιφερειακών δομών Υγείας και αφετέρου να σταθεί αρωγός στην παροχή κινήτρων προς ιατρούς, προκειμένου να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας.
Το “βουνό” των προβλημάτων που υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στο νησιώτικο χώρο των Κυκλάδων αποκάλυψαν στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα στον υπουργό Μάκη Βορίδη οι δήμαρχοι των Κυκλάδων χθες στο πλαίσιο συνάντησης, από τον οποίον όπως δήλωσαν στην “Κοινή Γνώμη” έλαβαν δεσμεύσεις ότι θα αναζητηθούν λύσεις.
Ωστόσο, ουδείς εξ όσων αιρετών τοποθετήθηκαν εμφανίστηκαν καθησυχασμένοι αφού εξέφρασαν μεταξύ άλλων, πως η ανησυχία τους έγκειται στο κατά πόσον θα υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση των δομών, η οποία θα επηρεάσει τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες, οι οποίοι σταδιακά θα οδηγούνται στα ολοένα και αυξανόμενα ιδιωτικά πολυιατρεία.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στην εφημερίδα φιλοξενείται και η θέση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννη Πετράκη σχετικά με το κατά πόσον οι Δήμοι έχουν χρέος ή όχι, χωρίς πόρους να καλύπτουν υποχρεώσεις του αρμόδιου υπουργείου.
“Καλοδεχούμενες οι αρμοδιότητες αρκεί να δοθούν πόροι”
Στην Αθήνα για την συνάντηση μετέβη ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος, ο οποίος στην “ατζέντα” του είχε δύο σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο αφορά στη μη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Θήρας και το δεύτερο στην υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας σε συνάρτηση με το τουριστικό ρεύμα. “Είχαμε κάνει και μία πρόσκληση στον υπουργό να έρθει στο νησί για το Νοσοκομείο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώρζος δηλώνοντας ακόμη ότι, μετά τον ανασχηματισμό και την αλλαγή του υπουργού, “κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στα προβλήματα” αφού όπως εξηγεί, “αν έχουμε κάτι θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα”. Λόγω του Τουρισμού μάλιστα ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη τουλάχιστον να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Αυστηρή υπήρξε η δήλωσή του όσον αφορά σε μελλοντική διόλου απίθανη απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να μεταφέρει αρμοδιότητες παροχής υπηρεσιών Υγείας στους Δήμους χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση. “Πάγια άποψή μου την οποία εξέφρασα και προς τον υπουργό Υγείας χθες, είναι ότι εάν τυχόν έρθει αρμοδιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που να αφορά στον τομέα της Υγείας είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους” δήλωσε, προσθέτοντας μάλιστα, πως “σε κάθε άλλη περίπτωση δε θα ήθελα να αναλάβουμε τέτοιες αρμοδιότητες. Υπάρχει υποχρηματοδότηση των Δήμων και είναι γνωστό πως με δυσκολία αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις που έχουν ήδη. Κάτι τέτοιο από εμένα δεν είναι αποδεκτό. Πώς θα αναλάβουμε έναν ευαίσθητο τομέα χωρίς να έχουμε τους πόρους; Πώς θα αντεπεξέλθει η Αυτοδιοίκηση;”.
“Να επιδιωχθεί πιο δυναμικός προϋπολογισμός”
Στο γραφείο του κ. Βορίδη έδωσε το “παρών” και ο δήμαρχος Ίου, Μιχάλης Πετρόπουλος, ο οποίος παρά τα ήπια ζητήματα που γνωστοποίησε πως ταλανίζουν το νησί του, ωστόσο σημείωσε ότι “σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, σημασία έχει ότι στα νησιά τα προβλήματα είναι κοινά” με πρώτο την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. “Λόγω σφικτών προϋπολογισμών είμαστε σε αναμονή προκειμένου να ενημερωθεί ο υπουργός και να δει τα πραγματικά προβλήματα” σημείωσε, συμπληρώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι προσωπική πεποίθησή του είναι ότι “δεν αλλάζει κάτι εύκολα, παρά μόνο αν επιδιωχθεί ένας πιο δυναμικός προϋπολογισμός από το υπουργείο Υγείας” αφού με αυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατόν “να διοχετευθούν χρήματα προς την Περιφέρεια και να ενισχυθούν τα αγροτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας”.
Ο δήμαρχος εξέφρασε την αγωνία του σχετικά με το γεγονός ότι “μπορεί η κατάσταση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας να λειτουργεί αποτρεπτικά για τον Τουρισμό, γεγονός που ενδέχεται να ωθεί τον επισκέπτη να μην επιλέξει το νησί αν δεν γνωρίζει πώς θα αντιμετωπισθεί ένα περιστατικό στην περίπτωση που προκύψει κάτι”, καταλήγοντας μάλιστα και μιλώντας για την παρουσία των ιατρών στα νησιά και για τον αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παρέχει κίνητρα, απάντησε, “εάν με ρωτούσατε πριν από τρία χρόνια θα σας έλεγα ότι δεν είναι σωστό, σήμερα όμως με τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν, πρέπει να ισχύσει το δόγμα, “όποιος μπορεί, στηρίζει ό,τι μπορεί””. Μάλιστα, επεξηγώντας τη θέση του, δήλωσε χαρακτηριστικά, “Εάν μπορεί ένας Δήμος να προσφέρει μία κατοικία, τότε καλό θα είναι να γίνει αφού για τους ιατρούς είναι υψηλό το κόστος ζωής στα νησιά”.
“Καιγόμαστε για ιατρικό προσωπικό”
Με εθελοντική προσφορά και βοήθεια από τον επιχειρηματικό κόσμο καλύπτονται ως ένα βαθμό οι παρουσιαζόμενες ανάγκες στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, κυρίως μάλιστα σε επίπεδο υγειονομικού υλικού. Η δημαρχεύουσα Ειρήνη Γρυπάρη, εξήγησε πως η κάθε προσφορά είναι θεμιτή καθώς η Μύκονος δεν πρέπει επ' ουδενί να πληγεί τουριστικά εξαιτίας οποιονδήποτε προβλημάτων προκύψουν. Μέχρι στιγμής η ίδια, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση με τον κ. Βορίδη, επεσήμανε ότι από το Κέντρο Υγείας λείπουν δύο ιατροί, ένας καρδιολόγος κι ένας ορθοπεδικός, καθώς κι ένας νοσηλευτής, αφού προς το νησί μετακινήθηκαν μόνον κάποιοι αγροτικοί ιατροί. “Καιγόμαστε για ειδικευμένους ιατρούς” σχολίασε χαρακτηριστικά για το εν λόγω θέμα, ενώ στην ερώτηση αν με την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου, πιστεύει ότι θα λυθούν τα προβλήματα, σημείωσε ότι διατηρεί “την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει”.
Σχολίασε μάλιστα, ότι η Πολιτεία αυτό που θα πρέπει να κατανοήσει σε βάθος είναι πως “η Μύκονος υποδέχεται ετησίως περισσότερους από 2 εκατομμύρια τουρίστες”, με αποτέλεσμα για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, “ανάσα” να είναι και οι ιδιωτικές κλινικές. “Ευτυχώς που έχουμε και τα ιδιωτικά πολυιατρεία και αντιμετωπίζουμε την κατάσταση” ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας όμως, ότι η πορεία των δημόσιων δομών Υγείας, “την ανησυχεί ιδιαίτερα”.
“Το υπουργείο καλύπτεται από τη μη εκδήλωση ενδιαφέροντος ιατρών”
Μπορεί ο δήμαρχος Πάρου να μην κατάφερε να παρευρεθεί στη συνάντηση του υπουργείου Υγείας για τα σοβαρά ζητήματα στο χώρο της Υγείας, ωστόσο ο όγκος των ζητημάτων που απασχολεί το νησί, με κορυφαίο ζήτημα τη μη ύπαρξη παιδιάτρου εδώ και τέσσερα χρόνια, δήλωσε πως ανησυχεί έντονα την τοπική κοινωνία. “Έχουμε έλλειψη παιδιάτρου εδώ και τέσσερα χρόνια, έχουμε συναντηθεί στο υπουργείο με την τέως διοίκηση, έχουμε κινητοποιηθεί αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα” σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι “επιβάλλεται να αλλάξει το νομοσχέδιο στο νησιώτικο χώρο αφού δεν μπορεί να είναι το ίδιο με της στεριανής Ελλάδας”. Τα προβλήματα που προκύπτουν από όσα ισχύουν, είναι συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα συμπληρώνει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, “Το υπουργείο καλύπτεται μονίμως πίσω από την έκδοση προκήρυξης, για την οποία ποτέ κανείς δε δηλώνει ενδιαφέρον και άρα το κενό παραμένει”. Ο κ. Βλαχογιάννης έκρινε επιτακτική την ανάγκη “η νησιωτικότητα να ληφθεί υπόψιν όπως αρμόζει, ώστε να λυθούν τα προβλήματα” αφού και για τα νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, τα προβλήματα λειτουργούν αποτρεπτικά. Ο δήμαρχος Πάρου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός πως ήδη στο νησί του, “έχουν αρχίσει να ανθούν τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, αφού η Δημόσια Υγεία νοσεί”, γεγονός που όπως τόνισε δεν μπορεί να αφήνει ασυγκίνητο κανέναν δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που βιώνει η κάθε οικογένεια.
Σχετικά μάλιστα με το αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να προσφέρει κίνητρα, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος, “Διαφωνώ απολύτως αφού οι νησιώτες πληρώνουν ακριβώς τους ίδιους φόρους για να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Θα πρέπει να αγωνισθούν όλα τα νησιά ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η συνταγματική οδηγία, αφού δεν είναι δυνατόν οι Δήμοι με τα πενιχρά οικονομικά τους να αντεπεξέλθουν”.
“Δεν φέρουμε ευθύνη, αλλά λύνουμε τα προβλήματα”
Ανάμεσα στους αιρετούς των Κυκλάδων που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας ήταν και ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης. Ο ίδιος εξέθεσε τα προβλήματα που όπως εξήγησε μοιάζουν με τα αντίστοιχα των άλλων Κέντρων Υγείας στο νομό, επισημαίνοντας ότι αναμένει να δει “αν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στην πορεία”.
Σύμφωνα με όσα τόνισε, παρά το γεγονός ότι “το κλίμα ήταν θετικό, γεγονός που βοήθησε στο να καταθέσουν τα αιτήματά τους οι νησιώτες δήμαρχοι”, ωστόσο όπως πρόσθεσε, όσον αφορά στην περίπτωση της Μήλου, “θα πρέπει να υπάρξει λύση αφού δεν τίθεται θέμα μνημονιακής πολιτικής” καθώς ο Δήμος παραχωρεί “σπίτι και όχημα στους ιατρούς”, γεγονός που δεν δικαιολογεί καμία αδράνεια από οποιαδήποτε πλευρά “στη στελέχωση του Κέντρου Υγείας”.
Πριν ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο κ. Δαμουλάκης με αφορμή την παρατήρηση πως σταδιακά φαίνεται ότι το πλήθος των προβλημάτων, καλείται να το “σηκώσει” η Τοπική Αυτοδιοίκηση, απάντησε λέγοντας ότι, “είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχει κανονικά την ευθύνη η Πολιτεία αλλά από την πλευρά μας δεν μπορούμε να αφήσουμε άλυτα τα προβλήματα της κοινωνίας”.
“Ελλείψεις και προβλήματα στα ασθενοφόρα οχήματα”
Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην πρωτεύουσα του νομού, ο δήμαρχος Κύθνου Εμμανουήλ Φίλιππας, δεν κατάφερε να παραστεί στη σημαντική συνάντηση. Ωστόσο, σε επικοινωνία που πραγματοποίησε με την εφημερίδα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Κύθνος βιώνει ανάλογα προβλήματα με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, λέγοντας ενδεικτικά ότι το ασθενοφόρο όχημα, το οποίο αντικατέστησε το παλαιό που είχαν, “ήταν χειρότερο από το προηγούμενο”. Ο κ. Φίλιππας κατέστησε γνωστή τη διαφωνία του αναφορικά και με την πιθανή απόφαση απόσπασης ιατρού σε άλλο νησί, εκφράζοντας την ανησυχία του ενόψει αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας που αναμένεται στο νησί τους επόμενους δύο μήνες.
Στη δήλωση που προέβη αναφορικά με το ερώτημα αν θεωρεί ότι το γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι εκείνο που ευθύνεται για τις ελλείψεις και τα προβλήματα και ως εκ τούτου η αλλαγή της ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας δε θα οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, σημείωσε, “Δεν μπορούμε να προδικάσουμε τίποτα, αλλά μέχρι σήμερα έχουμε μείνει μόνον στις δεσμεύσεις”.
“Πριμοδοτούμε με ιατρούς άλλες χώρες”
Από τη Σέριφο ταξίδεψε ο δήμαρχος Αντώνης Αντωνάκης προκειμένου να παρευρεθεί στην Αθήνα για την ίδια συνάντηση, αφού όπως ανέφερε στο νησί “δεν υπάρχει ειδικευμένος ιατρός, ούτε αγροτικοί ιατροί για να καλύψουν τα κενά των δεκαπενθήμερων αποσπάσεων” ενώ “επί της ουσίας παραμένει επί πέντε έτη κενή και η θέση της παιδιάτρου, αφού έχει αποσπαστεί λόγω σοβαρών αιτιών”. Ο κ. Αντωνάκης, επεσήμανε ότι οι δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τα αιτήματά τους, λέγοντας ότι στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα ότι το σύνολο των προβλημάτων “λειτουργεί δυσφημιστικά για την Ελλάδα”. Σε παρόμοια τροχιά με τους υπόλοιπους δημάρχους κινήθηκε η τοποθέτησή του, όσον αφορά στο κατά πόσον επηρεάζεται η τουριστική ανάπτυξη από την παρουσία άλυτων ζητημάτων στα νησιά σε επίπεδο παροχών Υγείας, ενώ σχετικά με τις προτάσεις που κατατέθηκαν, εκείνη στην οποία τόνισε ο δήμαρχος Σερίφου πως δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή ήταν “να δοθούν αρμοδιότητες σε υπηρετούντες στρατιωτικούς ιατρούς ώστε να μπορούν να στελεχώνουν ιατρεία και να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες”, αίτημα μάλιστα το οποίο σύμφωνα με όσα ανέφερε, “δεσμεύθηκε ο υπουργός να το εξετάσει”.
Από την πλευρά του, ο κ. Αντωνάκης πρόσθεσε ότι γενικά η Πολιτεία θα πρέπει “να σκεφθεί ότι το κόστος για τις σπουδές ενός ιατρού απαιτεί μισό εκατομμύριο ευρώ και κάθε φορά που φεύγει προς χώρα του εξωτερικού κάποιος, είναι σαν να πριμοδοτεί η Ελλάδα άλλες πόλεις με έτοιμους ιατρούς”. Καταλήγοντας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “αυτό το αποτέλεσμα είναι κάτι που πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψιν της η Ελληνική Πολιτεία και να βρει η ίδια κίνητρα να κρατήσει το ανθρώπινο δυναμικό της”.
Γ. Πετράκης: “Δεν πρέπει να εξετάζουμε από ποιον προέρχονται τα κίνητρα”
Αύριο και τη Δευτέρα αναμένεται να επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας ο Διοικητής του γενικού Νοσοκομείου Σύρου Γιάννης Πετράκης προκειμένου να συζητήσει με τον κ. Βορίδη για το σύνολο των ζητημάτων που έχουν γίνει γνωστά.
Ο κ. Πετράκης στις δηλώσεις που προέβη στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή τη συγκεκριμένη συνάντηση και όσον αφορά στις ελλείψεις αγροτικών ιατρών, τόνισε πως, “το πλάνο είναι να βγάλουμε κάτι σταθερό έως και το τέλος Αυγούστου με αποφάσεις της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και δικής μας βοήθειας ώστε να γνωρίζουν όλοι πώς προχωρούμε ενόψει της αυξημένης καλοκαιρινής περιόδου”.
Κληθείς ωστόσο να μιλήσει για τη δική του θέση ως διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου σχετικά με το κατά πόσον η Τοπική Αυτοδιοίκηση δύναται να αναζητήσει η ίδια τρόπους ώστε να παρέχει κίνητρα στους ιατρούς για να επιλέγουν να εργάζονται στο νησιώτικο χώρο, προσφέροντας για παράδειγμα ακόμη και στέγη στους ίδιους, καλύπτοντας και το οικονομικό κόστος από τους ελάχιστους πόρους που διαχειρίζεται ο κάθε Δήμος, απάντησε μέσω λιτής δήλωσής του. Πρωτίστως, ανέφερε ότι, “με παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έδινε τη δυνατότητα στον εκάστοτε Δήμο να παρέχει κατάλυμα”, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά ότι, “σε περίοδο ανάγκης δεν πρέπει να εξετάζουμε από ποιόν έρχονται τα κίνητρα. Και ναι, θεσμικά η Πολιτεία πρέπει να δώσει τη λύση. Παρόλα αυτά, σε άμεσες ανάγκες όλοι πρέπει να δώσουμε κίνητρα, ο καθένας με τον τρόπο του”.
- See more at: koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top