Βάσεις πολλών ταχυτήτων αναμένονται για τα τμήματα των πανεπιστημίων, των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και των Στρατιωτικών Σχολών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων (ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα), φαίνεται πως άνοδος των βάσεων αναμένεται για αρκετά υψηλόβαθμα τμήματα όπως Νομικά, Πολυτεχνικά και Οικονομικά, πτώση εκτιμάται ότι θα υπάρχει στις Ιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές Σχολές αλλά και σε τμήματα των ΤΕΙ που δίνουν δουλειά. Στις Στρατιωτικές θα υπάρχουν αυξομειώσεις, ανάλογα με το αν αυξήθηκαν ή μειώθηκαν οι θέσεις των εισακτέων.
Πάντως, σύμφωνα με το Έθνος, το εύρος της ανόδου ή της καθόδου των βάσεων ανά τμήμα θα μπορεί να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων, αλλά και μόλις κατατεθούν τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων με τις προτιμήσεις.
Υποβολή έως 14 Ιουλίου
Η προθεσμία λήγει στις 14 Ιουλίου, ωστόσο οι υποψήφιοι καλό θα ήταν να περιμένουν μέχρι την οριστική υποβολή του μηχανογραφικού, καθώς τις επόμενες μέρες -και σίγουρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας- ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος θα ανακοινώσει με λεπτομέρειες τι ακριβώς θα ισχύει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος με τις μετεγγραφές των φοιτητών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Δηλαδή ποιοι υποψήφιοι θα μπορέσουν να τις διεκδικήσουν εκτός από τρίτεκνους και πολύτεκνους, πού θα κυμανθεί το οικογενειακό εισοδηματικό όριο αλλά και αν θα είναι ελεύθερες οι μετεγγραφές (χωρίς ποσοτικό περιορισμό) για ορισμένες κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση ο νέος υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι οι μετεγγραφές θα πραγματοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση, δηλαδή από το πρώτο εξάμηνο σπουδών.
Όσον αφορά τις Στρατιωτικές σχολές, ο συνολικός αριθμός των θέσεων παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με πέρσι, ωστόσο σε ορισμένα τμήματα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον αριθμό των εισακτέων. Ως εκ τούτου η κίνηση των βάσεων δεν θα είναι ενιαία. Πιο συγκεκριμένα, η πλειονότητα των Στρατιωτικών σχολών είναι ενταγμένες στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι. Πρόκειται για τις σχολές Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων.
Μείωση του ανταγωνισμού εξαιτίας της οριακής αύξησης των θέσεων θα πρέπει να αναμένουν όσοι στοχεύουν στη σχολή Ευελπίδων και στους μηχανικούς της σχολής Ικάρων. Σε αυτές εάν δεν υπάρξει δραματική αύξηση των πρώτων προτιμήσεων, τότε είναι πιθανό να χαμηλώσει, έστω και λίγο, ο πήχης εισαγωγής.
Στον αντίποδα, μικρή άνοδος των βάσεων εκτιμάται ότι θα υπάρχει στη σχολή Υπαξιωματικών Διοικ. Αεροπορίας, στο Οικονομικό και στη σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, όπου έχουν μειωθεί οι βάσεις εισακτέων.
Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στις σχολές Ναυτικών Δοκίμων, Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού, σε Οδοντιατρικό, Ιατρικό, Κτηνιατρικό και Φαρμακευτικό.
Έντονο ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων υπάρχει και για τα τμήματα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, τα οποία εξασφαλίζουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να επιλέγονται ως πρώτη προτίμηση από αρκετούς αριστούχους.
Καλά είναι τα νέα για ορισμένα υψηλόβαθμα τμήματα των ΤΕΙ, όπως Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Αισθητικής και Κοσμητολογίας και Μαιευτικής, καθώς η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων φαίνεται πως οδηγεί σε μείωση του ανταγωνισμού. Αντίθετα, σε ορισμένα τμήματα του 5ου Πεδίου, όπως Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, δεν αποκλείεται να σημειωθεί άνοδος των βάσεων εξαιτίας των καλύτερων επιδόσεων των υποψηφίων που επέλεξαν το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
Οι τάσεις
Ενδεικτικά, καταγράφονται οι τάσεις των βάσεων για 15 υψηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ. Ανοδικά εκτιμάται ότι θα κυμανθούν οι βάσεις στη Νομική Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ψυχολογία Θεσσαλονίκης και Παντείου, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ. Υπολογιστών ΕΜΠ και Θεσσαλονίκης, Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Λογιστική και Χρηματοοικονομική Μακεδονίας και ΟΠΑ, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης και ΤΕΦΑΑ Αθήνας.
Πτώση εκτιμάται ότι θα υπάρξει στην Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενώ στα ίδια επίπεδα αναμένεται ότι θα κυμανθούν οι βάσεις στην Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία Αθήνας και στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου