νεα κρητη totalfitness news


Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος
Την εφαρμογής ενός πλαισίου προληπτικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων εξετάζει η κυβέρνηση και πολύ σύντομα θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς κρίνεται ως
ιδιαίτερα κρίσιμη η αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας μέσω της επίλυσης του ζητήματος των επισφαλειών για να ανακάμψει η οικονομία.
Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, όπως διαφάνηκε και χθες το βράδυ στη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, οι αρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γκίκας Χαρδούβελης και Νίκος Δένδιας, αλλά και οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την παρουσία του Μιχάλη Σάλλα(Πειραιώς) είναι να δοθεί άμεσα έμφαση από τη μία πλευρά στην ελάφρυνση των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών τους και από την άλλη να δοθούν πιο μόνιμες λύσεις σε δάνεια που το πιο πιθανό είναι να μην μπορούν να αποπληρωθούν πλήρως.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, σημείωσε ότι πρέπει όχι μόνο να βοηθηθούν οι δανειολήπτες, αλλά ταυτόχρονα θα απελευθερωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. «Οι τράπεζες θα πρέπει να κατευθύνουν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους σε πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις είτε είναι παλαιές ή νέες» ειπώθηκε στη σύσκεψη, μια φράση που αποτελεί «οδηγό» την κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.
Για τον Αντώνη Σαμαρά τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και να στηρίξουν πρωτοβουλίες για την τολμηρή αναδιάρθρωση υπερδανεισμένων κλάδων, που έχουν προοπτικές ανάκαμψης.
Κοινή παραδοχή όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση «ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», είναι ότι το ζήτημα των επιχειρηματικών «κόκκινων δανείων» είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο και εξελίσσεται σε σημαντικό πρόβλημα ανάλογο της διαχείρισης του δημόσιου χρέους.
«Αναμφίβολα η επίλυσή του συνδέεται με την ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν από τη διαδικασία αυτή και οι νέες που θα δημιουργηθούν από συγχωνεύσεις και απορροφήσεις προβληματικών θα συνθέσουν το νέο επιχειρηματικό τοπίο που θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από την ύφεση και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει σημειώσει σε συνομιλητές του ότι οι χειρισμοί που απαιτούνται από την πλευρά των τραπεζών είναι πολύπλοκοι και λεπτοί, ενώ στο επιτελείο του, οι οικονομικοί σύμβουλοί του, τονίζουν πως από τη στιγμή που μια επιχείρηση κριθεί βιώσιμη θα πρέπει να εξετασθεί αν τυχόν ρύθμιση δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στον κλάδο και θίγει τη λειτουργία ομοειδών επιχειρήσεων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις. 
«Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις που να μην πλήττουν τις υγιείς επιχειρήσεις των κλάδων» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν ότι εάν η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη ή αν στον κλάδο υπάρχουν πολλές υπερδανεισμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να εξετασθούν τα ενδεχόμενα απορρόφησης δραστηριοτήτων από άλλες επιχειρήσεις ή δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων που θα καταστήσουν ανταγωνιστικές μη βιώσιμες επιχειρήσεις.
Η μόνιμη επωδός του Πρωθυπουργού σε αυτό το πλαίσιο είναι να σωθούν θέσεις εργασίας και να μην πληγεί περαιτέρω η απασχόληση, ενώ η διαδικασία θεωρείται άκρως σημαντική καθώς μέσα από αυτή θα προκύψουν οι επιχειρήσεις που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Το κρίσιμο είναι να κινηθούν ταχύτατα οι ελληνικές τράπεζες και να δώσουν λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η κυβέρνηση, καθώς η ΕΚΤ από τον προσεχή Νοέμβριο αναλαμβάνει την εποπτεία των τραπεζών, με ότι αυτό σημαίνει και για την ελληνική οικονομία.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top