νεα κρητη totalfitness news

Τα προβλήματα των μονάδων Υγείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

“Δε θα ανεχθούμε να θυσιαστεί η Υγεία των νησιωτών”

Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ημερήσια διάταξη

Επί συγκεκριμένων προτάσεων της περιφερειακής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μονάδων Υγείας στο νησιώτικο χώρο θα κληθούν να τοποθετηθούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι στην προσεχή συνεδρίαση του οργάνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Καστελόριζο.
Τα σοβαρά θέματα των δομών Υγείας στο Νότιο Αιγαίο παραμένουν με επιτακτικό τρόπο στο προσκήνιο της ειδησεογραφίας, αφού ο νησιώτικος χώρος βιώνει πλείστα προβλήματα, με τους πολίτες να έρχονται τετ α τετ καθημερινά με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση αυτών, την έλλειψη εξοπλισμού, καθώς και τις δυσκολίες σε επίπεδο διακομιδών κι αεροδιακομιδών.

Στην εισήγηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο θα προβεί ο επικεφαλής της προαναφερθείσας παράταξης, Λουκάς Κωτσαδάμ, μετά και την συμπερίληψή του στην ημερήσια διάταξη από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, Θωμά Σωτρίλλη. Ο κ. Κωτσαδάμ μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά, ενώ απάντησε αναφορικά και με την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής να παρέχει οικονομικά κίνητρα στους ιατρούς, θέση με την οποία διαφωνεί η Λαϊκή Συσπείρωση, εκτιμώντας ότι αυτές οι αποφάσεις “βάζουν πλάτη” στη νομιμοποίηση της υποβάθμισης των δημόσιων δομών Υγείας.

Υποβαθμισμένα τα έξι Νοσοκομεία του Ν. Αιγαίου
Εστιάζοντας πως η ρίζα του προβλήματος για την επικρατούσα κατάσταση στο πεδίο της δημόσιας Υγείας πανελλαδικά εντοπίζεται στην ακολουθούμενη πολιτική των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, η οποία εξυπηρετεί την κερδοφορία των ιδιωτών, ο κ. Κωτσαδάμ δήλωσε μεταξύ άλλων πως, “Η εγκληματική πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. διαχρονικά στον χώρο της Υγείας, προκειμένου το αστικό κράτος να διευκολύνει τις εταιρείες να διεισδύσουν στα κενά που αφήνει το ίδιο, έχουν οδηγήσει τις δημόσιες μονάδες υγείας και των δικών μας νησιών, σε επικίνδυνα οριακό σημείο λειτουργίας τους”. Όπως προσθέτει, “το ζήτημα αυτό έχει αναδειχθεί επανειλημμένα από τα σωματεία των εργαζομένων στο χώρο της Yγείας, αλλά και από το ταξικό κίνημα, χωρίς ωστόσο να έχουν παρθεί τα αντίστοιχα μέτρα για την αντιμετώπισή του”. Σκιαγραφώντας επιγραμματικά την κατάσταση, ανέφερε στις δηλώσεις του, πως, 

“Στον τομέα της πρόληψης υπάρχει σχεδόν παντελής έλλειψη φροντίδας” ενώ ταυτόχρονα, “οι ελλείψεις σε προσωπικό στα Νοσοκομεία και στις μονάδες του Π.Ε.Δ.Υ. έχουν σαν αποτέλεσμα τις μακριές λίστες αναμονής, που αναγκάζουν τους ασθενείς να καταφεύγουν στις ιδιωτικές μονάδες χρυσοπληρώνοντας υπηρεσίες Υγείας που δικαιούνται δωρεάν”. Αναφορικά με το Νότιο Αιγαίο, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “Η δραματική κατάσταση των δημόσιων μονάδων Υγείας στην περιοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στα 6 Νοσοκομεία: το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου Α. Παπανδρέου, Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κω, Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Καλύμνου Βουβάλειο, Κρατικό Θεραπευτήριο - Κέντρο Υγείας Λέρου, Γενικό Νοσοκομείο Σύρου Βαρδάκειο και το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου, είναι γνωστή σε όλους μας”, υποστηρίζοντας επιπρόσθετα, πως, αποτέλεσμα της υποβάθμισής τους είναι “να υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, σε υγειονομικό υλικό, ενώ η κρατική χρηματοδότηση να μειώνεται συνεχώς”. Το σύνολο αυτών των προβλημάτων, όπως εξήγησε, “έχει οδηγήσει αρκετές φορές τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς και τους συλλόγους σε κινητοποιήσεις, για να βρεθεί λύση”.

Αντίστοιχος Γολγοθάς στις μικρότερες μονάδες Υγείας
Παρόμοια κατάσταση δε, σημείωσε πως, επικρατεί και στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία αλλά και στα Πολυδύναμα Ιατρεία των νησιών, ενώ ταυτόχρονα, “οι μονάδες των ΠΕΔΥ, υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε ο Λουκάς Κωτσαδάμ, “Οι ασθενείς μέσα σε απίστευτες συνθήκες ταλαιπωρίας , ειδικά για τα ΑμΕΑ, προσπαθούν να εξυπηρετηθούν πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Ειδικά όταν χρειάζεται άμεση μεταφορά ασθενούς από μικρό νησί σε πλησιέστερη κατάλληλη μονάδα”.

Προσχηματικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ασκεί δριμεία κριτική αναφορικά με τη στάση της νέας κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως, “Την ίδια στιγμή που στις προγραμματικές δηλώσεις της, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι “λεφτά δεν υπάρχουν” για την Υγεία, την Πρόνοια, την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε 500 εκατομμύρια για τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ”. Προσθέτει δε, πως όσοι κυβερνούν “είναι αποφασισμένοι να θυσιάσουν την υγεία του λαού για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων”, ενώ “δεν λένε κουβέντα για την ανάγκη να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας”.

“Η Περιφέρεια δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος”
Στον ίδιο άξονα κινείται και η κριτική της παράταξής του για τον ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά στα θέματα Υγείας. Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να παρέχει οικονομικά κίνητρα στους ιατρούς για τη στελέχωση των μικρών δομών Υγείας, ο κ. Κωτσαδάμ υπογράμμισε πως, “και αυτή η πολιτική πρόταση δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης λαϊκής οικογένειας” καθώς όπως προσθέτει, “η Περιφέρεια δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος, αλλά μεριμνά για να καταβάλει κάποιο ποσόν για να έρθουν ιατροί”. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι “παραμένουν άλυτα τα προβλήματα, υποβαθμίζονται οι δομές Υγείας ώστε να περάσουν στα χέρια των ιδιωτών”. Καταλήγοντας, αναφέρει με βεβαιότητα πως, “η Περιφέρεια βάζει πλάτη στην κυβέρνηση για να περάσει τα αντιδραστικά μέτρα, όπως η μείωση του κόστους για την Υγεία”.

Οι προτάσεις
Βάσει των όσων υποστήριξε, ο Λουκάς Κωτσαδάμ στη συνέχεια, θα προτείνει στο σώμα του περιφερειακού συμβουλίου, μία σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις δομές Υγείας του Νοτίου Αιγαίου. “Δεν θα ανεχθούμε να θυσιαστεί η υγεία και η ζωή των νησιωτών μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων” πρόσθεσε, λέγοντας πως, πρέπει οι νησιώτικες κοινωνίες να διεκδικήσουν: Να στελεχωθούν όλες οι μονάδες δημόσιας υγείας των Νησιών μας (τα 6 Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και τα Πολυδύναμα Ιατρεία) με όλο το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ. Να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των μονάδων αυτών. Να καλυφθεί ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός. Να δημιουργηθεί σύγχρονος κρατικός φορέας διακομιδών επειγόντων περιστατικών από αέρα και θάλασσα για τη μεταφορά τους από τα νησιά σε κεντρικά Νοσοκομεία. 

Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα. Να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία , τα Κέντρα Υγείας και όλες οι μονάδες υγείας με ασθενοφόρα που είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων που έχουν στην ευθύνη τους.

- See more at: http://www.koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top