νεα κρητη totalfitness news






Αναστάτωση στα νησιά με φόντο τις φορολογικές μεταβολές, οι οποίες περιλαμβάνονται στα μέτρα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Την στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, εντείνεται η άσκηση πίεσης, κυρίως μέσω του επηρεασμού της κοινής γνώμης, ακόμα και με «απόρρητα» έγγραφα του ΔΝΤ για πτώχευση της χώρας, με προοπτική την αποδοχή των ολοένα και πιο πιεστικών όρων που θέτουν οι δανειστές.

Παρά του ότι η πτώχευση ήρθε για την Ελλάδα το 2010, οπότε και μπήκε στη διαδικασία δανεισμού και υπογραφής του πρώτου μνημονίου, το ΔΝΤ ανακαλύπτει εκ νέου το φόβητρο της πτώχευσης, που θα προκύψει από τη μη δυνατότητα της χώρας να καταβάλλει τις υποχρεώσεις του καλοκαιριού, ύψους 11 δις ευρώ, γεγονός που προϋποθέτει την επίτευξη μιας πλήρους συμφωνίας με τους εταίρους, κατόπιν όμως μίας συνολικής αξιολόγησης.

Ένα εκ των σημείων για το οποίο ασκείται εντονότατη πίεση είναι των φορολογικών συντελεστών, με τους εταίρους να επιμένουν στην στοχοποίηση των νησιών και κατ’ επέκταση των τουριστικών προορισμών της χώρας.
Η φορολογική επιβάρυνση του τουριστικού τομέα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί εκ μέρους των εταίρων, καθώς αυτό βοηθά στην εξυπηρέτηση των στόχων τους για συνέχιση της υποτελειακής κατάστασης της χώρας, βάλλοντας ευθέως κατά της μεγαλύτερης πηγής κρατικών εσόδων.

Η πιθανότητα μελλοντικής μετατροπής του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος των νησιών, συναντά για ακόμα μία φορά την αντίδραση των νησιωτών, που δια των εκπροσώπων τους διατύπωσαν τις διαμαρτυρίες του, ενώ ανάλογες αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τους εκπροσώπους του τουριστικού κόσμου σχετικά με τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα επωμιστούν.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θεωρείται αναγκαίο, από πλευράς τουλάχιστον των εκπροσώπων φορέων και αυτοδιοίκησης, είναι να μην αρκούνται σε ευκαιριακές επικλήσεις της νησιωτικότητας και έκδοση ψηφισμάτων, αλλά να υπάρξουν πιο συντονισμένες κινήσεις και σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών επί του θέματος, που να δίνει τη δυνατότητα ενιαίας και τεκμηριωμένης στάσης, τόσο έναντι των ενίοτε κυβερνητικών σχεδιασμών όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι προτάσεις που φαίνεται τελικά να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εφαρμογής αφορούν σε καθιέρωση τριών συντελεστών ΦΠΑ, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ενιαίος και οι άλλοι δύο θα εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και αγαθά.
Η κυβέρνηση προτείνει έναν ενιαίο συντελεστή 18% ο οποίος θα αφορά σε όλες τις αγορές με μετρητά, ενώ με την χρήση πιστωτικής κάρτας θα υπάρξει μείωση του συντελεστή στο 15%. Παράλληλα την καθιέρωση ενός χαμηλότερου συντελεστή 7-9% για συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων και φάρμακα.

Από Σεπτέμβρη η μεταβολή του ΦΠΑ των νησιών

Η μεταβολή του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, αποκλείεται να μεταβληθεί, τουλάχιστον κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς όμως να αποκλείεται η διαμόρφωση νέων δεδομένων από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Εκ μέρους του υπουργού αναφέρθηκε ότι «δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το Σεπτέμβριο. Αυτό είναι δεδομένο», συμπληρώνοντας όμως πως «Για τη μετά το Σεπτέμβριο εποχή μιλάμε τώρα. Φέτος δεν θα υπάρξει καμία διαφορά σε αυτή την τουριστική σεζόν».

Για τον τρόπο ανταποδοτικής λειτουργίας της όποιας αύξησης προκύψει μελλοντικά, ο Γ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι «δέσμευσή μου είναι ότι, αν υπάρξει αύξηση για τους κατοίκους των νησιών, θα προβλεφθεί ένα σύστημα απλό, ηλεκτρονικό, χωρίς να χρειαστεί επισκέψεις σε ΔΥΟ, με το οποίο θα γίνεται επιστροφή της διαφοράς στους κατοίκους των νησιών, αν αυξηθεί και στο πλαίσιο ενός εξορθολογισμού και ενός εναρμονισμένου ΦΠΑ».

Οι φορολογικές αλλαγές οι οποίες περιλαμβάνονται στο πακέτο τα μέτρων αφορούν στην επιβολή φόρου 3% επί των εκδιδόμενων αποδείξεων και τιμολογίων λιανικής από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης που ανήκουν στην κατηγορία Α και άνω, όπως και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων σε νησιά του Αιγαίου με περισσότερους από 4.100 κατοίκους.

Φόρος 6% επί των αποδείξεων και τιμολογίων λιανικής σε κοσμηματοπωλεία, επιχειρήσεις πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, έργων τέχνης σε νησιά του Αιγαίου με άνω 4.100 κατοίκων.

Φόρος διανυκτέρευσης 3%-5% σε ξενοδοχεία τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων στα νησιά του Αιγαίου, για τον οποίο ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι «ποτέ δεν σκεφτήκαμε μια οριζόντια αντιμετώπιση του ζητήματος. Μιλούσαμε για κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες αρκετών αστέρων, όχι των ενοικιαζόμενων δωματίων, όχι μονάδων με ένα ή δύο αστέρια. Δεν το αναγγέλλω ότι θα γίνει. Η σκέψη μας ήταν πάντα να είναι προοδευτική η κλίμακα και να μην αφορά τους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι».

Τέλος υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ για τα νησιά Θάσος, Σκιάθος, Λήμνος, Λέσβος, Σκόπελος, Χίος, Άνδρος, Μύκονος, Λέσβος, Σάμος, Άνδρος, Τήνος, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Σύμη, Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ικαρία, Θήρα, Μήλος, Πάρος και Σύρος.

Νέα αντίδραση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Εκ νέου διατύπωσαν τη σταθερή θέση τους κατά των επικείμενων φορολογικών αλλαγών που περιλαμβάνουν το “χτύπημα” του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στο νησιώτικο χώρο, οι συμμετέχοντες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, τη Σύρο, το Σάββατο το πρωί, κατόπιν πρωτοβουλίας της Περιφερειακής Αρχής.
Αλλαγές στα σημερινά φορολογικά δεδομένα που θα πλήξουν την επιβίωση των νησιών, την ανταγωνιστικότητα της τοπικής επιχειρηματικότητας, αλλά και τον τουριστικό κλάδο, βρίσκουν για μία ακόμη φορά αντίθετους τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των παραγωγικών τάξεων των Κυκλάδων, οι οποίοι συναποφάσισαν στην έκδοση ενός ψηφίσματος, το οποίο και θα κοινοποιηθεί σε κεντρικό επίπεδο. 

Την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι νησιωτικές κοινωνίες επεσήμανε αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, πως, “Δυστυχώς είμαστε ξανά υποχρεωμένοι να συγκεντρωθούμε για ένα δυσάρεστο θέμα και είμαστε υποχρεωμένοι να υψώσουμε ανάστημα και να αντικρούσουμε τις προθέσεις που υπάρχουν για την επιβολή άδικων φόρων εις βάρος των νησιωτών”. Πρόσθεσε δε, πως, “σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορούν να υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια και μάλιστα αυτά να ισχύουν με τον πιο επώδυνο τρόπο για τους ανθρώπους που φυλάττουν Θερμοπύλες και εννοώ τους νησιώτες του Ν. Αιγαίου”, εξηγώντας ταυτόχρονα, ότι πρόκειται για μέτρα “που κατά την άποψή μας είναι αδικαιολόγητα και προσκρούουν στη συνταγματικότητα”.

“Να οργανώσουν μηχανισμούς καταπολέμησης της φοροδιαφυγής”

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, “σε επίπεδο προθέσεων ακόμη” από την πλευρά εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις υπό τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα των Θεσμών, “προσπάθησαν κυβερνητικοί κύκλοι να στοχοποιήσουν το Ν. Αιγαίο ξεκινώντας από τέσσερα νησιά, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Ρόδο και τη Σύρο λέγοντας πως δεν μπορεί σε αυτά τα νησιά του πλούτου να μην εισπράττεται αυξημένος ΦΠΑ”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης, πρόκειται για μία διαπίστωση ανεδαφική, αφού εκτός από το ότι “δεν μπορεί να ισχύσει ένας νόμος μόνο για τέσσερα νησιά, καθώς βάσει του Συντάγματος θα ισχύσει για όλη την Περιφέρεια”, πέραν αυτού, “η καθημερινότητα της ζωής των νησιωτών είναι πάρα πολύ δύσκολη σε επίπεδο, υγείας, παιδείας, κόστους ζωής, μεταφορών κλπ”. 

Προτού δώσει τον λόγο στους εκπροσώπους που παρέστησαν στη σύσκεψη, δήλωσε κατηγορηματικά, πως, “είναι άδικο να εφαρμοσθούν αυτά τα μέτρα εις βάρος μας και δη, μέτρα αμφιβόλου ανταποδοτικότητας, καθώς είμαστε σε μειονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων συμπατριωτών μας, σε πολλά επίπεδα”. Σημείωσε τέλος, πως, μία πιθανή αύξηση του ΦΠΑ, δε θα αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, διευκρινίζοντας, πως, “είμαστε υπέρ της αύξησης των εσόδων του κράτους τη στιγμή που η πατρίδα μας βρίσκεται σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση”, όμως, όπως σημείωσε, “οφείλουν να πουν την αλήθεια, ότι οι απώλειες εσόδων βρίσκονται στη φοροδιαφυγή και πρέπει να οργανώσουν μηχανισμούς που θα καταπολεμήσουν αυτήν την κατάσταση”.

Δαμόκλειος σπάθη επάνω από τον Τουρισμό

Για δαμόκλειο σπάθη επάνω από τον κλάδο του Τουρισμού στο νησιώτικο χώρο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης, αναφορικά με τα επικείμενα φορολογικά μέτρα, που μεταξύ άλλων αφορούν και σε χρήση πιστωτικών καρτών αλλά και στην επιβολή τέλους στα ξενοδοχεία. Επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, γνωστοποίησε ότι, “μία πιθανή επιβολή φόρου 5%, 4% και 3% στα έσοδα από διανυκτερεύσεις στα καταλύματα των νησιών του Αιγαίου, αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά 64,3% εκατ. Ευρώ περίπου, ήτοι έναν φόρο σε ποσοστό 2,8% επί των εσόδων από διανυκτερεύσεις των επιχειρήσεων”. 

Όπως συμπλήρωσε, αυτή η απόφαση θα έχει καταστροφικές συνέπειες ως προς τη μελλοντική πορεία των επιχειρήσεων του κλάδου. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυκλαδικών Καταλυμάτων, Αντώνης Καρατάσος ανέφερε πως, μία πιθανή αύξηση του κόστους λειτουργίας των καταλυμάτων, δεν αποκλείεται να αποβεί μοιραία για αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν στη βαριά βιομηχανία της χώρας, που είναι το πεδίο του Τουρισμού. Ταυτόχρονα, τη θέση των επιχειρηματιών εστίασης παρουσίασε το μέλος του Συλλόγου “Τερψιχόρη”, Γιώργος Χατζαντώνης, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε πως, τα μέτρα που ενδέχεται να ψηφισθούν θα προκαλέσουν “δυσβάσταχτες συνέπειες” στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς αυτόματα θα κληθούν να “παλέψουν” υπό άνισους όρους σε ένα άδικο ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί ανάμεσα σε περιοχές, αλλά και χώρες.

Επιπρόσθετα, τη στήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στις αποφάσεις που θέτουν στο επίκεντρό τους, την προάσπιση της επιχειρηματικότητας στο νησιώτικο χώρο εξέφρασε ο πρόεδρος, Γιάννης Ρούσσος, ενώ λιτή τοποθέτηση έκανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών του νομού Κυκλάδων, Γιώργος Φρέρης.

Ανάγκη τεκμηρίωσης της νησιωτικότητας με στοιχεία

Σε αναλυτική τοποθέτηση προέβη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας, επισημαίνοντας την ανάγκη ο χώρος της Αυτοδιοίκησης αλλά και οι φορείς, με συντεταγμένες ενέργειες να τεκμηριώσουν την ουσία της νησιωτικότητας και να την επικοινωνήσουν κατάλληλα με στοιχεία και βάσει μελετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υποστηρίζοντας πως, κραυγές αγωνίας την έσχατη στιγμή που προβάλλει η απειλή μέτρων κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών, δεν δύνανται να προασπίσουν τα νησιά, πρότεινε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος στις 20 Ιουνίου, οπότε και προγραμματίζεται μία ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, στην οποία θα παραστεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, έθεσε επί τάπητος την πρόταση να κληθούν επίσημα στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής και δη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος οφείλει να μεριμνά για την τήρηση του Συντάγματος, στο πλαίσιο του οποίου κατοχυρώνεται η νησιωτικότητα.

Το σύνολο όσων είπε, έτυχαν αποδοχής από την πλευρά του αντιδημάρχου, Γιώργου Παπαμανώλη, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ενώ τέλος, τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης και των φορέων εξέφρασε ο Σεβ. Επίσκοπος των Καθολικών, π. Πέτρος Στεφάνου. Ανάλογη σύσκεψη έλαβε χώρα και στη Ρόδο παρουσία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ενώ παρών στη συνάντηση στη Σύρο ήταν και ο περιφερειακό σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Τζώρτζης Μακρυωνίτης.

- See more at: http://www.koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top