νεα κρητη totalfitness news

Αποτέλεσμα εικόνας για τήνος
 Στα πλαίσια της τουριστικής προβολής του νησιού μας, ο Δήμος Τήνου φιλοξένησε από
τις 27 μέχρι τις  30 Απριλίου 2015 τη γαλλίδα  δημοσιογράφο  Aliette Decrozet και τον γάλλο φωτογράφο Jean Marc Angles του γνωστού γαστρονομικού γαλλικού περιοδικού «cuisine actuelle».


            Το περιοδικό αυτό που εκδίδεται σε 420.000 αντίτυπα και διαβάζεται από 1.000.000 ανθρώπους, θα κάνει 10σέλιδο αφιέρωμα στην Τήνο και στη γαστρονομία της.
            Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν σε εκείνα τα ιδιαίτερα σημεία του νησιού όπου  οι γεύσεις, οι λιχουδιές αλλά και η φιλοξενία παραμένουν αυθεντικά.
            Την πρώτη μέρα τους παραλάβαμε με το Δημήτρη το Λούβαρη και επισκέφτηκαν κατά την άφιξή τους το πρατήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου και γεύτηκαν κοπανιστή, τυράκι και γραβιέρα Τήνου.
            Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το πιστοποιημένο κρεοπωλείο του Γιάννη και Γιώργου Κρητικού και γεύτηκαν λούζα, σκορδάτο και λουκάνικο Τήνου.
            Ακολούθως επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της μπύρας
«Νήσος» και ξεναγήθηκαν στους χώρους της ζυθοποιίας και δοκίμασαν τη μπύρα.
            Στη συνέχεια ζήτησαν και πήγαμε στην Καρυά στα μελίσσια του Κώστα και Δημήτρη Θεοδώρου  όπου είδαν και ενημερώθηκαν σχετικά με την παραγωγή μελιού.
            Η κατάληξη της μέρας ήταν στην Αετοφωλιά στον Νίκο το Σκλάβο που γεύτηκαν παραδοσιακά πιάτα.
            Την άλλη μέρα στη συνέχεια της απολαυστικής και νόστιμης περιπλάνησης επισκεφθήκαν το τυροκομείο του Λορέντζου και Μαγδαληνής Βιδάλη και Ιωάννη Αρμάου στον Κέχρο, μια καινούρια μονάδα που καταφέρνει να φτιάξει το παραδοσιακό μας τυράκι αλλά πειραματίζεται και σε άλλες γεύσεις.
            Στην συνέχεια στην Στενή η Μαρκέλα  Παλαμάρη, η Ιωάννα Βιδάλη, Ιωάννα Ζαλώνη Βιδάλη,  Βερναδέτα Χαρικιοπούλου και Κούλα  Ζαλώνη έφτιαξαν παραδοσιακά γλυκά (παστέλι, ξεροτήγανα και τυρόπιτες πασχαλινές και ψαράκια).
             Η κ. Αλιετ ζήτησε και κατέγραψε όλες τις συνταγές.
            Έκπληξη ήταν για τους Γάλλους το ρακεζιό του Νίκου του Ζαλώνη στην Φανερωμένη. Ο φωτογράφος δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να τραβά φωτογραφίες. Στη συνέχεια Τριπόταμος και μετά φαγητό στη Νικολέτα τη Φωσκόλου που περιλάμβανε χορταρικά και βότανα από τον κήπο της, αγκινάρες με κατσικάκι, λούζες και χοιρομέρια, τυράκια και μπουρέκι και μετά γλυκά.
            Επίλογος της μέρας αυτής  το Μοναστήρι με ξενάγηση αλλά και degustation. Η Οσιολογιώτατη  Καθηγουμένη Ιουλιανή, εκτός από τις συνταγές που έδωσε για το λικέρ της αλλά και για πιάτα της νηστείας αποκάλυψε το μυστικό της "Το φαΐ το νταντεύουμε το αγαπάμε αλλά και το σταυρώνουμε !!!
            Τετάρτη πρωί η μέρα ξεκίνησε με μια ακόμη επίσκεψη στην ζυθοποιία Νήσος και αμέσως μετά στο Ντουλάπι της Γιαγιάς στην Ζοζεφίνα Δελατόλα για να δουν πως γίνονται τα ζυμαρικά και το πατέ αγκινάρας !! Επίσκεψη στο Μουσείο Τσόκλη. Συνέχεια στην Κώμη όπου εκεί γεύτηκαν  αγκινάρα ωμή με ρακί ομελέτα με αγκινάρες και λουκάνικο, που επιμελήθηκαν η Μαρία Δενεκαρία, η Αννα Βιδάλη, ο Ιωσήφ Πρελορέντζος και η Γεωργία Πρελορέντζου,  αγκινάρα με ρύζι μέσα από την κατσαρόλα της κ. Αρίστης Πρελορέντζου και  επιδόρπιο ντοματάκι γλυκό !!!!!!!!!!!! Στη συνέχεια στο Οινοποιείο του Φόνσου όπου ο Χρίστος τους κατέπληξε με την παραδοσιακή ποικιλία Ποταμίσι (Το κρασί Μπελώνης) Επόμενος προορισμός Πύργος όπου οι δημοσιογράφοι αναφώνησαν «Αυτό είναι Ελλάδα». Εκεί επισκέφτηκαν το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και έκαναν βόλτα στο χωριό.

            Στις  5.30 το απόγευμα έφτασαν στον Όρμο Υστερνίων και το τραπέζι τους το  έβρεχε η θάλασσα. Ο Άρης ο Τάτσης η Αντωνία Ζάρπα και ο Γιάννης ο Σκούταρης καθάρισαν  τις σκορπίνες και ετοίμασαν την ψαρόσουπα αλλά και ψητό χταπόδι και καλαμάρια στα κάρβουνα Ελληνική σαλάτα και ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς, ούζο και ρετσίνα εμφιαλωμένη.
            Επιδόρπιο;;;;;;;;; Η τρελή μαρέγκα της Αντωνίας Ζάρπα με γλυκό του κουταλιού περγαμόντο και γιαούρτι με βύσσινο από την Μαρία του Ναυτίλου.
            Πέμπτη πρωί ο Jean Marc επισκέπτεται τους αμπελώνες του Jerome και το οινοποιείο του Αβατάγγελου του οποίου το κρασί πάει αποκλειστικά στα εστιατόρια του πολύ μεγάλου chef Alain Ducasse και η κ. Aliette με τη Βαλεντίνα όλο το πρωί αντάλλασαν συνταγές και έκαναν αυγολέμονο.
            Πιστοί συνοδοί ο Αντώνης ο Ψάλτης και ο Γιώργος Αμοιραλής. καθώς και η Βαλεντίνα η Γαβριελάτου που έδειξαν απίστευτη σεμνότητα, χαμόγελο, σαν ακούραστοι συνεργάτες, επαγγελματισμό και συνέπεια.
            Καθ’ όλη τη διαμονή τους  είχαν δωρεάν αυτοκίνητο από την επιχείρηση ενοικιαζομένων αυτοκινήτων της εταιρείας «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΒΙΔΑΛΗΣ και ΣΙΑ Ο.Ε.»  ενώ δωρεάν ήταν και η διαμονή τους στο ξενοδοχείο «PORTO TANGO».
            Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και από καρδιάς όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα, καθώς επίσης να παροτρύνω και άλλους να μας βοηθήσουν σε ανάλογες δράσεις, μιας και θα υπάρξουν πολλές για την ανάδειξη του νησιού μας.
            Μπράβο σε  όλους γιατί πραγματικά έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους και μας έκαναν όλους εμάς  να παρακολουθούμε συγκινημένοι, εκστατικοί και υπερήφανοι για την απίστευτη φιλοξενία και ανιδιοτελή προσφορά. 
            Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο γραφείο ΕΟΤ στο Παρίσι, που κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης της δημοσιογράφου και του φωτογράφου και την δραστήρια κ. Νέλλα Τυλιανάκη για την όλη δράση της και την προτροπή της  προς το Γαλλικό περιοδικό ώστε να υλοποιηθεί αυτό το εγχείρημα.
            Η προσπάθεια αυτή είναι η συνέχεια της προβολής της Τήνου στη Γαλλία αλλά και μιας οργανωμένης δράσης που σκοπό έχει το να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στο εξωτερικό το νησί μας και τις ομορφιές του και να καταδείξουν την Τήνο μοναδικό γαστρονομικό προορισμό.

Η Αντιδήμαρχος Τήνου
Αναστασία Δεληγιάννη - Άσπρου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top