νεα κρητη totalfitness news

5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β’, πραγματοποιήθηκε η 5η συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Νήσου Τήνου, το Σάββατο 19 Μαρτίου στην αίθουσα του μεγάρου του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, κατά την οποία μίλησε ο κ. Λεωνίδας Κωλέττης, Εκπαιδευτικός-Ψυχολόγος με θέμα: «Ο ρόλος του γονέα στη σχολική μελέτη και τη μαθησιακή εξέλιξη του παιδιού».
Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο για την ευλογία και την στήριξη της Σχολής Γονέων της ιεράς νήσου Τήνου, τη Διοίκηση του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού υπό την ευγενική χορηγία του οποίου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων, τον ομιλητή κ. Κωλέττη και την οργανώτρια κα Μπαξεβάνη.

Περίληψη
Είναι πολύ σημαντικό το ότι οι γονείς, σήμερα, αναζητούν τον ρόλο τους δίπλα στα παιδιά τους από την έναρξη της σχολικής ζωής και διαλέγονται με ειδικούς της ψυχικής υγείας για την ψυχο-παιδαγωγική υποστήριξη των παιδιών τους. Συνεργάζονται, επιπλέον, με τους εκπαιδευτικούς και ενδιαφέρονται για τη στήριξη της κοπιαστικής προσπάθειας των παιδιών τους στη μελέτη και την άμεση αντιμετώπιση των δυσκολιών που αυτά αντιμετωπίζουν στο σχολείο.
Επιπλέον, αφιερώνουν πολλές ώρες, πατέρας και μητέρα, για να ανταποκριθούν σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους. Παρακολουθούν κάθε βήμα της προσωπικής τους ζωής, επιδιώκοντας πρώτα απ’ όλα να είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα, ακόμη και εις βάρος της δικιάς τους ζωής και σχέσης.
Η ευαισθητοποίηση των σύγχρονων γονέων, ιδιαίτερα στις δυσκολίες της προσαρμογής και της μαθησιακής εξέλιξης των παιδιών τους, θεωρείται από τους εκπαιδευτικούς φορείς και τους ειδικούς της ψυχικής υγείας άξια λόγου και αναφοράς και, επιπλέον, εργαλείο θετικής υποστήριξης και συνεργασίας μαζί τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο η πληθώρα των παιδαγωγικών και ψυχολογικών κέντρων, δημόσιων και ιδιωτικών, η συγγραφή βιβλίων και η πραγματοποίηση σχετικών ομιλιών.
Αυτή η θετική στάση των γονέων για τα παιδιά τους αποδεικνύει ότι η οικογένεια αποτελεί ζωντανό σύστημα της κοινωνίας μας που δε σταματά να λειτουργεί, να εξελίσσεται και να προσφέρει σε όλα τα μέλη της. Δεν είναι τυχαία τα λόγια του μεγάλου Λιβανέζου λογοτέχνη και φιλοσόφου Χαλίλ Γκιμπράν: «…η δύναμη, η απανταχού παρούσα, του ν’ αγαπάς είναι δώρο Θεού κι ακόμα δε θα βρεθεί ποτέ κάτι να τη στερήσει απ’ όποιον αγάπησε, αγαπά και θ’ αγαπήσει…».
Ακόμα και στις δυσκολίες, τις αποτυχίες, τις απογοητεύσεις, τις συγκρούσεις, που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, η οικογένεια παραμένει ισχυρό πλαίσιο φροντίδας, ασφάλειας και σχέσης για όλα τα μέλη της, και για τους γονείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μέλη της οικογένειας να αναζητούν πιο σαφείς ρόλους, να επιδιώκουν τη διαφοροποίηση, να διεκδικούν το ενδιαφέρον και την τρυφερότητα, τη συνεργασία, την εποικοδομητική επικοινωνία, τελικά να οδηγούνται σε νέες προσδοκίες. 
Γι’ αυτό η οικογένεια, σήμερα, καταλήγει να είναι ο κυριότερος, ίσως, χώρος καλλιέργειας και οικοδόμησης ανθρωπίνων σχέσεων, που καθρεπτίζονται ιδιαίτερα στη σχέση των γονιών με τα παιδιά τους και στο μεγάλο τους ενδιαφέρον για τη δια-μόρφωση των παιδιών τους.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ,
Εκπαιδευτικός – Ψυχολόγος – Συστημικός & Οικογενειακός Ψυχοθεραπευτής

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στη Θεολογία (1986) και Ψυχολογία (2006) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην Οικογενειακή – Συστημική Θεραπεία (1995) στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Έχει παρακολουθήσει επιμορφώσεις και έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευόμενος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια θεολογικού και, κυρίως, ψυχολογικού και ψυχοθεραπευτικού περιεχομένου. Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου (2007) και το 2015 πήρε τον τίτλο του Registered Europsy Psychologist ως μέλος της European Federation Of Psychologists’ Associations (EFPA). Τα έτη 2006 - 2012 ήταν αποσπασμένος και προΐστατο στο Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων (ΣΣΝ) της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Β’ Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας. Τώρα εργάζεται στο 3ο Λύκειο Ν. Ηρακλείου Αττικής ως θεολόγος καθηγητής. Συνεργάζεται με το Θεραπευτικό Τμήμα του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων ως Οικογενειακός Θεραπευτής. Επιπλέον ασχολείται με την οργάνωση και πραγματοποίηση ομιλιών και επιμορφωτικών σεμιναρίων ψυχολογικού περιεχομένου σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Είναι μέλος της European Association Psychotherapy (EAP), του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ), του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας (ΠΣΕΑΥ) και του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ – Για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης».












Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top