νεα κρητη totalfitness news


ΤΗΝΟΣ:«Κοινωνική Κουζίνα», «Προϊόν Σε Αναμονή» Και Πολλές Ακόμη Δράσεις Για Την Ενίσχυση Οικονομικά Αδύναμων Πολιτών Της Τήνου Τροφοδοτούν Την Αλληλεγγύη

Mαγειρεμένο φαγητό σε περισσότερους από 40 συνανθρώπους τους, που λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αγωνίζονται καθημερινά για την εξασφάλιση των προς το ζην, προσφέρει στην Τήνο η ομάδα της «Κοινωνικής Κουζίνας», μίας αξιόλογης πρωτοβουλίας με τη θερμή υποστήριξη της Ανοικτής Επιτροπής Αλληλεγγύης του νησιού.
Όπως εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Βαλεντίνα Γαβριελάτου, μέλος της Επιτροπής, η ιδέα γεννήθηκε από μία κυρία του νησιού, η οποία από κοινού με φίλες και γειτόνισσες της άρχισαν να διανέμουν σε συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη, το περίσσευμα από το καθημερινό φαγητό τους. «Αντί να φυλούν τις μερίδες τους στο ψυγείο, αποφάσισαν να τοις μοιράζουν σε εκείνους που τις χρειάζονταν πραγματικά» αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι έτσι αθόρυβα και διακριτικά ξεκίνησε στην Τήνο μία δράση αλληλεγγύης, η οποία γιγαντώθηκε χάρη στη συγκινητική ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας.
Διανομή φαγητών σε 41 άτομα
6bdf2751b4d11e8183571826e98263e5
6bdf2751b4d11e8183571826e98263e5Η συγκεκριμένη γυναίκα, η οποία έβαλε σκοπό της ζωής της να μην αφήσει κανέναν να πεινάει, πλαισιωμένη από μία ομάδα βοηθών, αλλά και πολλών ακόμα συμμάχων σε διαφορετικά πόστα, μαγειρεύει και δίνει πέντε μερίδες φαγητό την εβδομάδα σε 41 άτομα. Μεταξύ άλλων, την προσπάθεια ενισχύουν ένας φούρναρης που αναλαμβάνει το ψήσιμο δωρεάν, εθελοντές που, κάθε Πέμπτη διανέμουν με τα αυτοκίνητά τους το φαγητό στους ωφελούμενους, καθώς και κύριοι που προσφέρουν αφιλοκερδώς τα αλουμινένια σκαφάκια στην ομάδα και αναλαμβάνουν να συγκεντρώνουν από τα σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή λαχανικά, τα οποία δεν διατίθενται προς πώληση. Αυτά ξεδιαλέγονται, καθαρίζονται και χρησιμοποιούνται στην Παρασκευή του φαγητού.
Για τις ανάγκες της δράσης, η ομάδα χρειάζεται καθημερινά αλάτι, πιπέρι, λάδι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, γάλα εβαπορέ, αλεύρι, τυρί για τρίψιμο, βούτυρο, κονκασέ, φασόλια, φακές, ρεβίθια, γίγαντες, φασολάκια (κατεψυγμένα), αρακά ( κατεψυγμένο), πατάτες, ανάμικτα λαχανικά (κατεψυγμένα), κιμά και κρέας.
Πολύτιμη συμβολή των σχολείων
Σύμφωνα με την κ. Γαβριελάτου, η Επιτροπή Αλληλεγγύης ενημερώθηκε καθυστερημένα για την εφαρμογή της δράσης, κατά την προσπάθειά της να βρει τρόπο υποστήριξης μίας πενταμελούς οικογένειας. « Ήρθαμε σε επαφή με την εμπνεύστρια της ιδέας, μας είπε τις ανάγκες που υπάρχουν και εμείς φροντίζουμε να τη βοηθούμε, όπως μπορούμε» τόνισε, προσθέτοντας ότι πολύτιμη είναι και η συμβολή των σχολείων του νησιού, στα οποία μοιράστηκε από μία λίστα προϊόντων. «Το ένα σχολείο μαζεύει όσπρια, το άλλο αλεύρια και μπαχαρικά κλπ. Με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώνουμε τρόφιμα και τους τα πηγαίνουμε», διευκρίνισε.
Οι ανάγκες και η εξέλιξη της «Κοινωνικής Κουζίνας» θα εξεταστούν στη σημερινή Συνάντηση Αλληλεγγύης της Επιτροπής στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Λυκείου Τήνου. Θα συζητηθούν επίσης, οι πιθανοί τρόποι υποστήριξης και προσφοράς προς τους πρόσφυγες, καθώς και το προϊόν σε αναμονή, ένα κίνημα που ξεκίνησε από την Αθήνα με σκοπό την έμπρακτη υποστήριξη των συνανθρώπων μας.
Επέκταση της δράσης «προϊόν σε αναμονή»
9ad084a5b4d11e8183571826e98263e5
Η δράση αυτή έχει εξελιχθεί στο νησί της Τήνου, όπου εκτός από καφέδες, υπάρχουν επίσης στην αναμονή, ψωμί, φάρμακα, κούρεμα, κρέας, βενζίνη και νερό εμφιαλωμένο. Στο κίνημα συμμετέχουν καφετέριες, αρτοποιία, φαρμακεία, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικα, παντοπωλεία, κουρεία, ιατρεία και πολλές άλλες επιχειρήσεις. Όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια, πληρώνουν έναν καφέ, ένα ψωμί, ένα γάλα, λίγο κρέας, φρούτα και κάθε λογής προϊόντα για κάποιο συνάνθρωπό του που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσει. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού κόβει και κρατάει σε ένα ξεχωριστό κουτί την απόδειξη του προϊόντος σε αναμονή που έχει εισπράξει και την δίνει σε όποιον του ζητήσει το συγκεκριμένο προϊόν. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, οι επιχειρήσεις βγάζουν από τη δύσκολη θέση όσους διστάζουν να ζητήσουν τη βοήθειά τους, επιθυμώντας έτσι να σπάσουν το απόστημα της ντροπής που μας περιβάλλει και κάνει να πεινούν ολόκληρες οικογένειες σήμερα και να παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο τους, νηστικά μια και δύο ημέρες.
Συνδυασμός δράσεων
Όπως εξήγησε η κ. Γαβριελάτου, χάρη στο «προϊόν σε αναμονή» εξασφαλίζεται και το ψωμί που συνοδεύει το φαγητό της «Κοινωνικής Κουζίνας». «Προσπαθούμε δηλαδή να συνδυάζουμε τις δράσεις για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο» ανέφερε, προσθέτοντας πως «το ευτυχές είναι ότι μέρα με τη μέρα η συμμετοχή αυξάνεται. «Το προϊόν σε αναμονή, δουλεύει πάρα πολύ δυνατά ιδιαίτερα στο φούρνο, στο κρέας, αλλά και στα φάρμακα, καθώς στη δράση λαμβάνουν μέρους και τα πέντε φαρμακεία του νησιού», σημείωσε.
Η Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης δραστηριοποιείται στην Τήνο από το 2013, ενώνοντας τις δυνάμεις της και με άλλους κοινωνικούς φορείς του τόπου. «Εκτός από μας, υπάρχει η Δράση Πολιτών Τήνου, που αυτόν τον καιρό συγκεντρώνει φάρμακα για τους πρόσφυγες, όπως επίσης και νοσηλεύτριες ή άλλες εθελόντριες που καθαρίζουν σπίτια γερόντων, τους ταΐζουν και κάνουν βάρδιες στο νοσοκομείο σε ασθενείς που νοσηλεύονται μόνοι τους, χωρίς κάποιον συνοδό.
Σύμπραξη δυνάμεων για την υποστήριξη προσφύγων
Σημειώνεται ότι στη σημερινή Συνάντηση θα δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι του Δήμου, μεταξύ των οποίων και η Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Δεληγιάννη, με τη συμπαράσταση της οποίας πραγματοποιήθηκε πριν αρκετούς μήνες η πρώτη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. «Μαζί με το Σύλλογο Γυναικών, τη Δράση Πολιτών και το Σύλλογο Φίλων Κέντρου Υγείας μαζέψαμε 190 κούτες ρούχα, φάρμακα, γάλατα, τα οποία στείλαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο στους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. Στόχος μας, είναι η διοργάνωση μίας νέας, αντίστοιχης δράσης», επεσήμανε η κ. Γαβριελάτου.
Καταλήγοντας, ενημέρωσε πως ανάμεσα στα σχέδια της Επιτροπής είναι και η ενίσχυση της δράσης των Γιατρών χωρίς σύνορα, οι οποίοι ζητούν κάποιο χρηματικό ποσό για την αγορά ισοθερμικών κουβερτών, φαρμάκων, εμβολίων, σωσιβίων και άλλων».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top