νεα κρητη totalfitness news


Τα τελευταία χρόνια η οικοδόμηση στο νησί της Σαντορίνης έχει εκτιναχθεί. 
Η έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας μετατρέπει σταδιακά το νησί σε ένα απέραντο αστικό τοπίο, που ξεπερνά σε πυκνότητα αυτήν της Αττικής. 
Οι αρνητικές κριτικές από τους επισκέπτες, αλλά και από τους κατοίκους του νησιού, που ανησυχούν για αυτή την εξέλιξη, έχουν πυκνώσει. Υπάρχουν όμως ακόμα περιοχές στο νησί, που θέλουμε και πρέπει να παραμείνουν αδόμητες. Περιοχές που η φύση και η γεωλογική τους σύσταση τις κάνει μοναδικές.
Η περιοχή της Βλυχάδας στην νότια Σαντορίνη είναι μία από αυτές. Και όφειλε να έχει προστατευτεί αποτελεσματικά από καιρό.
Ήδη από το 2012 με την τότε εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε προσπάθεια. Αλλά ενώ η πρόταση του Δημάρχου ήταν για γραμμή προστασίας σε βάθος 500 μέτρων από την ακτή, οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν στα 200 μέτρα. Η πρόταση επέστρεψε με το ΦΕΚ 144 Δ του 2012, όπου το όριο έπεσε ακόμη περισσότερο στα 150 μέτρα.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για κατασπατάληση των φυσικών πόρων και για έλλειψη στρατηγικού προσανατολισμού για το μέλλον του νησιού. Η ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού είναι γνωστή, επιτακτική και όλοι την επικαλούνται.
Όμως τώρα τα πράγματα έχουν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. 
Η περιοχή της Βλυχάδας είναι μία από τις τελευταίες ενιαίες αδόμητες εκτάσεις στο νότιο τμήμα του νησιού. Αποτελεί μία περιοχή με αναγνωρισμένη γεωμορφολογική μοναδικότητα με γεωλογικούς σχηματισμούς που ξεκινούν από τον αιγιαλό και προχωρούν με χαράδρες και άλλους φυσικούς σχηματισμούς σε μεγάλο βάθος από την παραλία. Όποιος δει το χάρτη θα καταλάβει ότι τα 150 μέτρα προστασίας δεν επαρκούν.
Θεωρούμε ότι το αίτημα για διάσωση της Βλυχάδας είναι ώριμο και υποστηρίζεται τόσο από την κοινή γνώμη της Σαντορίνης όσο και από τον θαυμασμό των χιλιάδων επισκεπτών της, οι οποίοι αντιλαμβάνονται και απολαμβάνουν την αισθητική και ηθική αξία των φυσικών αποθεμάτων του νησιού.
Ζητάμε από την πολιτεία:
- να θεσπίσει άμεσα γεωγραφική ζώνη απόλυτης προστασίας του φυσικού τοπίου και των φυσικών σχηματισμών σε  βάθος 500 μέτρων, ολόκληρης της περιοχής, η οποία σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 144 του 2012 εκτείνεται από την Βλυχάδα έως την περιοχή των ανασκαφών του Ακρωτηρίου
- να ανασταλεί άμεσα η έκδοση οικοδομικών αδειών και να ανασταλούν όλες οι οικοδομικές εργασίες στην περιοχή
- να μεριμνήσει για τη στελέχωση του τοπικού πολεοδομικού γραφείου και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος και αποτροπή παράνομων ενεργειών.
Καλούμε όλους τους φορείς και συλλόγους του νησιού να υποστηρίξουν την πρόταση, να υπογραμμίσουν την ανάγκη προστασίας του φυσικού πλούτου και της φυσιογνωμίας της περιοχής και την υπερτοπική σημασία της για τη Σαντορίνη.
Από το Δημοτικό Συμβούλιο της Θήρας ζητάμε να πιέσει την κεντρική διοίκηση άμεση για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων.
Ζητάμε επίσης αντίστοιχη προστασία και για τις άλλες περιοχές ανάλογης αισθητικής, οικολογικής και κοινωνικής αξίας, προς όφελος της ευημερίας και της αειφορίας του νησιού.
Το αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την προστασία της Βλυχάδας  υποστηρίζουν επίσης οι φορείς:

1. Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων  και Τεχνών
2. Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων Σαντορίνης Ατλαντίδα
3. Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης
4. Πολιτιστικός Σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας»
5. ΕΛΜΕ Θήρας (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θήρας)
6. Σωματείο “Πολίτες της Οίας”
7. Εταιρεία Προστασίας Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης
8. Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας (SAF Santorini Arts Factory)
9. Ινστιτούτο Μελέτης Περιβάλλοντος Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ)     
10. iSea - Περιβαλλοντική Οργάνωση για την προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων.



Πηγή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top