νεα κρητη totalfitness news

Από τις 23 – 28 Ιουλίου 2013 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας οργανώνεται η τέλεση της εικοστής όγδοης ( 28ης ) Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας της Καθολικής Eκκλησίας.
Οι ΠΗΝ στην Καθολική Εκκλησία ήταν μια πρωτοβουλία του Μακαρίου Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β΄ ο οποίος, επιθυμώντας το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού να αντηχήσει στα αυτιά όλων των Νέων, να αγγίξει τις καρδιές των και να αφυπνίσει υπαρξιακά τη ζωή τους, καθιέρωσε το θεσμό αυτό μέσα στην Εκκλησία, την Κυριακή των Βαΐων 1985. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο είτε στις Τοπικές Εκκλησίες του Κόσμου, την ημέρα των Βαΐων, είτε σε κάποια Μεγαλούπολη της Υφηλίου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως αποφασίσει ο Άγιος Πατέρας.

Η γιορτή αυτή απευθύνεται πρώτιστα στους Καθολικούς Νέους του Κόσμου, εκείνους που βιώνουν στην καθημερινή ζωή τους το εκκλησιαστικό γεγονός, αλλά δεν αποκλείονται και οι βαπτισμένοι Νέοι που με λιγότερη δέσμευση, ακόμη και με αδιαφορία, συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για το πρόσωπο του Χριστού και την ιστορική πραγματικότητα της Εκκλησίας. Να σημειωθεί δε, πως σε πολλές ΠΗΝ, προσκαλεσμένοι από τους ίδιους τους Νέους, συμμετείχαν όχι μόνο Νέοι άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών ή Ομολογιών, αλλά και Νέοι άλλων Θρησκειών ή Πνευματικών παραδόσεων.
Στις μεγαλουπόλεις εκείνες που μέχρι σήμερα φιλοξένησαν τις Παγκόσμιες Ημέρες της Καθολικής Νεολαίας κατατάσσονται οι πόλεις της Ρώμης ( 2 φορές ), της Κολωνίας, των Παρισίων, της Μαδρίτης, της Τσεστοχόβα της Πολωνίας, του Ντένβερ των ΗΠ Αμερικής, του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, του Κεμπέκ του Καναδά, της Μανίλα των Φιλιππίνων, του Σύδνεϋ της Αυστραλίας και εφέτος του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Η ανταπόκριση των Νέων σ’ αυτό το Παγκόσμιο Θρησκευτικό γεγονός, καταμετρήθηκε με αριθμούς που άγγιξαν τις 500.000 Νέους στο Σύδνεϋ και τα 4.000.000 Νέων στη Μανίλα των Φιλιππίνων.
Ο έντονος θρησκευτικός χαρακτήρας αυτών των Ημερών Νεολαίας αναδεικνύεται με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή Ημέρα, με την τέλεση της Ακολουθίας της Αγρυπνίας την παραμονή, με το Μεγάλο Δρόμο του Σταυρού την Παρασκευή πριν, με την τελετή της Υποδοχής του Πάπα από τους προσκυνητές την Πέμπτη, την Τετάρτη με την υποδοχή των Προσκυνητών από τον Αρχιεπίσκοπο της Τοπικής Εκκλησίας που φιλοξενεί την Παγκόσμια συνάντηση, την Τρίτη με την εγκατάσταση των Προσκυνητών στην πόλη την ημέρα έναρξης των ΠΗΝ.
Αν αυτές οι εκδηλώσεις πίστεως τελούνται το απόγευμα ή το βράδυ, δεν είναι ολιγότερο πνευματικές και οι πρωινές δραστηριότητες των Ημερών: Κατηχήσεις των Νέων σε γλωσσικές Ομάδες από Επισκόπους (πάνω από 800 Επίσκοποι ήταν παρόντες στη Μαδρίτη), Εξομολογήσεις, Εκθέσεις Καλλιτεχνών, Συναυλίες από συγκροτήματα Νέων, Κύκλοι Συζήτησης για επίκαιρα θέματα, διάφορες Ακολουθίες προετοιμασμένες από Νέους, στιγμές ατομικής περισυλλογής και άλλες δραστηριότητες που αγγίζουν το Χριστιανό Νέο και νοηματοδοτούν τη ζωή του.
Η Καθολική Νεολαία της Ελλάδας τόσο στην αρχή του Θεσμού όσο και στις μέρες μας, υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή που την εκφράζει, συμμετέχοντας στο γεγονός, αλλά και αποστέλλοντας Αντιπροσωπείες Νέων που ωφέλησαν τόσο τους ίδιους όσο και βοήθησαν την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα να εκφράσει την αυτοσυνειδησία της. Σε λίγες μέρες, 15 Έλληνες Καθολικοί θα ακολουθήσουν μια προσκυνηματική πορεία προς το Ρίο ντε Τζανέιρο για να συμμετάσχουν στα πνευματικά δρώμενα της 28ης ΠΗΝ. Θα ενωθούν με τους 14 Κυπρίους Καθολικούς για να αποτελέσουν την ελληνόφωνη ομάδα των Νέων.
Υπολογίζεται ότι Νέοι /Νέες , πάνω από 150 κράτη στα οποία ζει και μαρτυρεί την πίστη της η Καθολική Εκκλησία, θα συγκροτήσουν Αντιπροσωπείες στο Παγκόσμιο αυτό γεγονός, ανεβάζοντας τον αριθμό συμμετοχής σε πάνω από ενάμιση εκατομμύριο Νέων. Παρά την κακή διεθνή οικονομική κατάσταση του Κόσμου, πιστεύεται ότι πολύ περισσότεροι Νέοι/Νέες, κυρίως από τη Λατινική Αμερική, θα επωφεληθούν από την 28η ΠΗΝ λόγω του προσώπου του νέου Πάπα Φραγκίσκου, που σημάδεψε τη ζωή τους με την απλότητά του και την αμεσότητα των λόγων του, από το βράδυ κιόλας της εκλογής του, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.
Η ευαγγελική ρήση << Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε όλα τα έθνη μαθητές μου >> ( Μτ 28,19 ) θα είναι η σκέψη που θα καθοδηγήσει όλες τις εκδηλώσεις πίστεως αυτής της συνάντησης. Περισσότερο από μια ποσοτική αριθμητικά εξάπλωση της χριστιανικής πίστης, ο άνθρωπος σήμερα έχει ανάγκη να ακούσει το Λόγο του Θεού που δίνει νόημα στη ζωή του, τον κάνει μαθητή και απόστολό του και τον καλεί καθημερινά να τρέφεται και να ξεδιψά από αυτό το Λόγο. Οι Νέοι/Νέες που το επιθυμούν, με την εγκατάλειψή τους στο Πνεύμα του Θεού μπορούν να κάνουν αυτή την εμπειρία και να βοηθήσουν και άλλους να πλησιάσουν βιωματικά τον Ιησού Χριστό, μέσα στην Εκκλησία. Τότε η ζωή τους θα εκφράζει την αγάπη που έχει ο Θεός για τον Άνθρωπο.
Εύχομαι τα Μέσα Κοινωνικής Ενημέρωσης της πατρίδας μας να δώσουν την πραγματική διάσταση αυτού του νεανικού γεγονότος που μόνο πίστη, ελπίδα και αγάπη θέλει να προσφέρει στον Κόσμο και στην Εκκλησία.

Αδελφός Φραγκίσκος Βαρθαλίτης

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top