νεα κρητη totalfitness news

393 οι «γαλάζιες σημαίες»

Την πρωτιά σε επίπεδο νομών κατέκτησε το Λασίθι, με την Κέρκυρα να ακολουθεί
Δεύτερη και πάλι στον κόσμο, ανάμεσα σε 49 χώρες, αναδείχτηκε η Ελλάδα για την καθαρότητα και τον πλούτο των ακτών της.

Η χώρα μας κέρδισε 393 «γαλάζιες σημαίες» για παραλίες στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, παραμένοντας μία θέση πίσω από την πρώτη Ισπανία.
Σε επίπεδο δήμων την πρωτιά κατέκτησε φέτος η Κέρκυρα με 35 γαλάζιες σημαίες (όσες είχε και πέρυσι), ενώ ακολουθούν ο Δήμος Αγ. Νικολάου στο Λασίθι με 23 (μία περισσότερη από πέρσι), η Ρόδος με 20, οι Δήμοι Αριστοτέλη (με 14) και Σιθωνίας (με 12) στη Χαλκιδική, ο δήμος Χανίων με 11 κ.λπ. Σε επίπεδο νομού, ωστόσο, πρώτο βγαίνει το Λασίθι με 36 γαλάζιες σημαίες (αν κι έχασε 4 από πέρυσι όταν είχε 40), ακολουθεί η Κέρκυρα με 35, η Χαλκιδική με 35, τα Δωδεκάνησα με 25, τα Χανιά με 20, το Ρέθυμνο με 18, οι Κυκλάδες με 16 κ.λπ.
Η χώρα μας έχασε μόλις μία σημαία σε σχέση με πέρυσι (είχε 394). Αντίθετα οι βραβευμένες μαρίνες έμειναν στα ίδια -χαμηλά ωστόσο- επίπεδα. Οπως επισημαίνει και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, που είναι ο εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος, γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών βραβευμένων μαρίνων. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας. Απονέμεται από το 1987 στις ακτές και τις μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του.
Τα κριτήρια
Οπως τονίζει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, «απαραίτητη προϋπόθεση για την απόδοση της Γαλάζιας Σημαίας είναι η ποιότητα νερών στην ακτή να είναι εξαιρετική. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και ικανοποιητική, δεν είναι αποδεκτή».
Δεν αρκεί όμως αυτό. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Πηγή:ΕΘΝΟΣ.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top