Καθ’ υπαγόρευσιν της τρόικας η... προληπτική εισβολή των ελεγκτικών αρχών (χωρίς δικαστική εντολή!) σε σπίτια υπόπτων για φοροδιαφυγή. Θύελλα αντιδράσεων και άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης.
Καθ’ υπαγόρευσιν της τρόικας η… προληπτική εισβολή των ελεγκτικών αρχών (χωρίς δικαστική εντολή!) σε σπίτια υπόπτων για φοροδιαφυγή. Θύελλα αντιδράσεων και άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης
Του Κώστα Τσάβαλου
Απαίτηση της τρόικας ήταν η εξωφρενική διάταξη που ενσωματώθηκε στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητείται στη Βουλή, και η οποία προέβλεπε -στο πλαίσιο των προληπτικών φορολογικών ελέγχων- εφόδους ακόμα και σε σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική έδρα, χωρίς μάλιστα εισαγγελική εντολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη διάταξη μπήκε στο νομοσχέδιο καθ’ υπαγόρευση των δανειστών της χώρας, οι οποίοι… έγραψαν μάλιστα τις περισσότερες διατάξεις του νομοθετήματος.
Όμως η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η πρόβλεψη ότι οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να εισβάλλουν στα σπίτια, χωρίς καμιά προειδοποίηση και χωρίς εισαγγελέα, μόνο στην υποψία ότι κάποιος φοροδιαφεύγει ή… μπορεί να αφήσει απλήρωτα τα χρέη του, ανάγκασε τους εμπνευστές του εκτρώματος να το πάρουν πίσω.
Μετά την κατακραυγή και την ενδεχόμενη καταψήφιση της διάταξης υπήρξε αυνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών να… ξαναδούν το θέμα. Στη συνέχεια, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διόρθωσε τη διάταξη επαναφέροντας ουσιαστικά το ισχύον καθεστώς, το οποίο προβλέπει εισαγγελική εντολή για τέτοιου είδους προληπτικούς ελέγχους.
Η παράγραφος 3 του άρθρου 46 του σχεδίου νόμου για τον φόρο ακινήτων ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από τον φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην τελευταία περίπτωση η πρόσβαση αφορά μόνο τους χώρους, στους οποίους ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα». Η διάταξη θα επαναδιατυπωθεί και θα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, ανεξαρτήτως εάν αυτή έχει δηλωθεί από τον φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας».
«Δώρο» στις offshore
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής αναδείχτηκαν και άλλα μείζονα ζητήματα, όπως η ευνοϊκή ρύθμιση για τα ακίνητα των offshore (εξωχώριων εταιρειών) για τα οποία καταργείται ο ειδικός φόρος 15% που επιβάλλεται σ’ αυτά στις περιπτώσεις που οι φορολογικές αρχές γνωρίζουν το φυσικό πρόσωπο που έχει την εταιρεία. «Με το άρθρο 33 του προωθούμενου νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση των offshore εταιρειών κατά 90 εκατ. ευρώ» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι λόγω έλλειψης προσωπικού η λίστα Λαγκάρντ, οι offshore εταιρείες και 24.000 εμβάσματα του 2013 παραμένουν ανέλεγκτα.
«Οσον αφορά το άρθρο 33, ξέρετε πολύ καλά ότι μπήκε για να διευκολύνουμε αποκρατικοποιήσεις. Οσοι αποκαλύπτουν το όνομά τους, ποιοι είναι πίσω από τις offshore, δεν έχουμε λόγο να τους βάλουμε το 15%. Το 15% είναι τιμωρητικός φόρος για όσους δεν αποκαλύπτονται και όσους δεν ελέγχονται από οργανωμένες αγορές», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Τα ενοίκια
Η κυβέρνηση αντιμετώπισε πάντως το τεράστιο πρόβλημα το οποίο επρόκειτο να δημιουργηθεί από το τέλος του έτους που λήγει το υφιστάμενο καθεστώς με τα ανείσπρακτα ενοίκια. Αν και με τον νέο Κώδικα δεν μπορούν να εκχωρηθούν στο Δημόσιο απαιτήσεις που αφορούν σχέσεις των ιδιωτών, αντιμετωπίζεται το ζήτημα των ανείσπρακτων εισοδημάτων από ενοίκια φυσικών προσώπων. Οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους αλλά δεν εισπράττουν τα ενοίκια, δεν θα επιβαρύνονται με φόρους. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ακόμα ότι:
● Δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για τα ξενοίκιαστα ακίνητα όσον αφορά την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, εκτός και αν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
● Φόρος υπεραξίας πληρώνεται μόνο στη μεταβίβαση.
● Η μείωση του φόρου αφορά μόνο τις μεγάλες βιομηχανίες ή τα μεγάλα ξενοδοχεία που είναι έντασης χώρου.
● Ο φόρος ακινήτων εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο, άσχετα με το εισόδημα.
● Σχετικά με τις συναλλαγές που αφορούν τις μετοχές δεν ισχύει ο γενικός κανόνας του ΚΦΕ για τις τρεις συναλλαγές.
Τέλος η «συμμόρφωση»
Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει από το 2016 στην κατάργηση του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης, έπειτα από αίτημα της τρόικας. Διάταξη που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει πως το φορολογικό πιστοποιητικό θα ισχύσει για τις χρήσεις 2014 και 2015.
Το φορολογικό πιστοποιητικό εκδίδεται από ορκωτούς ελεγκτές και με αυτό βεβαιώνουν το εάν τα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης αντανακλούν την πραγματική της κατάσταση. Η τρόικα θεωρεί πως το φορολογικό πιστοποιητικό επιφέρει μεγάλες επιβαρύνσεις σε 4.500 επιχειρήσεις, καθώς ανά περίπτωση η δαπάνη έκδοσης του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης ανέρχεται έως και 150.000 ευρώ.
http://www.efsyn.gr/
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου