νεα κρητη totalfitness news

Απολογισμός των δημάρχων από τα νησιά του νομού Κυκλάδων για το 2013

- Μιλούν για τις αποφάσεις και τα έργα που ωφελούν το νησιώτικο χώρο - Ξεχωρίζουν τη σπουδαιότερη παρέμβαση που ανακουφίζει τους δημότες της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.
Αποφάσεις και έργα που ανακουφίζουν την καθημερινότητα των δημοτών των νησιωτικών κοινωνιών και ενισχύουν τις υποδομές τους, κλήθηκαν να επιλέξουν οι δήμαρχοι των Κυκλάδων, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η “Κοινή Γνώμη” και εντάσσεται στην παρουσίαση ενός μίνι απολογισμού για “τα έργα και τις ημέρες” του 2013.

Με αφορμή τη συμπλήρωση του τρέχοντος έτους και παρούσας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που αντικειμενικά δεν αφήνει πολλά περιθώρια “ανάσας” στην εκάστοτε δημοτική Αρχή, τα πρόσωπα που βρίσκονται στο “τιμόνι” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων, μίλησαν για την απόφαση ή το έργο που λήφθηκε ή υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2013 και το οποίο οι ίδιοι αξιολογούν ως το αποτελεσματικότερο για τους δημότες τους.

Σημειώνεται πως η “Κοινή Γνώμη” κατέβαλλε προσπάθειες ώστε να φιλοξενηθούν συνολικά οι θέσεις των δημάρχων, κάτι που κατέστη αδύνατο, καθώς με ορισμένους εξ αυτών δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία.

Σύρος: Κοινωνική πολιτική

Όσον αφορά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας, “Μέσα στο 2013 λήφθηκαν αρκετές αποφάσεις, που θεωρώ πως ανακούφισαν τους δημότες σε κοινωνικό επίπεδο, όπως η συνέχιση των συσσιτίων, η καταβολή των βοηθημάτων σε πολλούς συνανθρώπους μας, η συνέχιση των δρομολογίων με τα λεωφορεία, η δημιουργία του κοινωνικού φαρμακείου καθώς επίσης και η μείωση των δημοτικών τελών”, τονίζοντας ωστόσο, ότι “η μεγαλύτερη συνεισφορά του δήμου προς τους δημότες” ήταν ότι “δεν τους έχει χρεώσει με δάνεια κατά το παρελθόν και πως αυτή τη στιγμή, οι Συριανοί, δεν πληρώνουν τόκους, όπως γίνεται σε πολλούς άλλους δήμους της Ελλάδας προς τις τράπεζες”.

Αμοργός: Έμφαση στην Υγεία

Σε επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης καταγράφηκε σημαντικό αποτέλεσμα για το νησί της Αμοργού. Ο δήμαρχος, Νικήτας Ρούσσος εξήγησε ότι από το 2012 παρουσιάστηκε προβληματική η κατάσταση στα αγροτικά ιατρεία και το Κέντρο Υγείας και ως εκ τούτου, δήλωσε πως, “θεωρώ σημαντικό ότι επιτύχαμε τη μόνιμη τοποθέτηση – μετάθεση ενός ιατρού γενικής ιατρικής στο κέντρο υγείας της Χώρας και αυτό, έχει προσμετρηθεί στα οφέλη του δήμου”, καθώς πρώτον, “έχουμε έναν ιατρό μόνιμα για πρώτη φορά στο νησί, έχουμε περιορίσει τον αριθμό των διακομιδών των ασθενών και παρόλο που είναι ένας ιατρός και οι ανάγκες πολλές, τουλάχιστον εκφράζουμε την ικανοποίησή μας αφού αντιμετωπίζεται πλέον κάθε περιστατικό”.

Ο κ. Ρούσσος πρόσθεσε ακόμη, πως η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δημοτών καθημερινά αλλά και η δημιουργία δύο υδατοδεξαμενών στη Χώρα, μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε την ύδρευση της περιοχής που έως σήμερα, ήταν πολύ προβληματική και αυτό αποδεικνυόταν κυρίως το καλοκαίρι”.

Κέα: Τονωτική ένεση στην υδροδότηση

Έργο που θα αποδειχθεί ανακουφιστικό για τους δημότες της Κέας, είναι “η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου ύδρευσης της Ιουλίδας”. Σύμφωνα με όσα κατέστησε σαφή ο δήμαρχος, Αντώνης Δεμέναγας πρόκειται για έργο της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ που θα υλοποιηθεί μέσα σε χρονικό διάστημα ενάμιση έτους και το οποίο έρχεται να βελτιώσει τις παροχές και την ποιότητα προς τους δημότες, αφού στο νησί υπήρχε μέχρι σήμερα, κυριολεκτικά “ένα απαρχαιωμένο δίκτυο”.

Όσον αφορά δε, στη συγκεκριμένη απόφαση, ο κ. Δεμέναγας υπενθύμισε ταυτόχρονα, ότι αποτελούσε αίτημα των κατοίκων του νησιού από το 2005. Αξίζει να αναφερθεί πως, το έργο εντάχθηκε και έχει ήδη δημοπρατηθεί ενώ άμεσα θα εγκατασταθεί και ο εργολάβος που θα το υλοποιήσει.

Μήλος: Διαχειριστική επάρκεια και περιβάλλον

Άκρως θετικό γεγονός για το νησί της Μήλου σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος, Γεράσιμος Δαμουλάκης, είναι ότι “έχει διαχειριστική επάρκεια”. Αυτό μεταφράζεται πως η δημοτική Αρχή μπορεί να προχωρά στη διεκδίκηση και κατοχύρωση ευρωπαϊκών χρημάτων με σκοπό την υλοποίηση έργων πνοής για τον τόπο.

Εκτός αυτού, ο κ. Δαμουλάκης σημείωσε ότι χθες υπεγράφη η σύμβαση ανάμεσα στο δήμο Μήλου και στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης, γεγονός που θα σημάνει την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, αφού ο δήμος έχει πλέον ένα μεγάλο όχημα και 200 κάδους συνολικά, προκειμένου να τοποθετηθούν σε όλες τις περιοχές και να προωθηθεί η ανακύκλωση. Ταυτόχρονα, άξια λόγου είναι και η αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων του δήμου, δεδομένων των πενιχρών και κατακερματισμένων κρατικών κονδυλίων που περιήλθαν στο δημοτικό ταμείο, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο ίδιος, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως, “Δεν σκεφτήκαμε να ανεβάσουμε ούτε ένα σέντ στους δημότες και αυτό είναι καλό”.

Σέριφος: Οικονομική ανακούφιση

Τη μείωση των δημοτικών τελών ύδρευσης που καταβάλλουν οι δημότες, επεσήμανε ως τη σπουδαιότερη απόφαση που έλαβε η δημοτική Αρχή του νησιού για τους κατοίκους της Σερίφου, ο δήμαρχος, Αντώνης Αντωνάκης στο πλαίσιο του ρεπορτάζ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι “τα ποσά που πλήρωναν οι δημότες δεν ήταν υψηλά”, ωστόσο στο πέπλο της οικονομικής κρίσης που έχει απλωθεί παντού, η εν λόγω απόφαση έρχεται να ανακουφίσει οικονομικά τον εκάστοτε δημότη ή το κάθε νοικοκυριό. “Εμείς πήραμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως δημοτικό συμβούλιο και αποφασίσαμε με αυτόν τον τρόπο να συμβάλουμε στην ελάφρυνση των πολιτών”, κατέληξε ο δήμαρχος Σερίφου, προσθέτοντας ότι μείζονος σημασίας εξέλιξη ήταν και “η δημοπράτηση μίας μαρίνας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Σερίφου”, η ένταξη της οποίας έγινε το καλοκαίρι και αμέσως μετά την “αυγή” του 2014, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Σίκινος: “Ανάσα” για τον άνυδρο τόπο

Η τοποθέτηση και η λειτουργία μίας αφαλάτωσης, αξιολογείται από το δήμαρχο, Γιάννη Συρίγο, ως η θετικότερη εξέλιξη όλων όσων προέκυψαν για το νησί κατά τη διάρκεια του 2013. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για μία “προσφορά της ομάδας Αιγαίου” αφού η προώθηση ενός έργου από την πλευρά του κράτους είναι πολύ δύσκολη έως και ακατόρθωτη στη σημερινή εποχή. “Αποδεσμευτήκαμε από την ανάγκη να μας μεταφέρουν νερό με το καραβάκι και αποκτήσαμε αυτονομία στο θέμα της υδροδότησης για όλο το έτος”. Συμπληρωματικά, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με κατάλληλες ενέργειες, “τοποθέτησε μία δεύτερη μικρή αφαλάτωση η οποία είναι για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι σε θέματα πόσιμου νερού”.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, σημείωσε ότι “καταφέραμε να απαλλαγούμε από το άγχος της υδροδότησης που είναι ένας βραχνάς για τα άνυδρα νησιά”.

Τήνος: Σύμβαση... Υγείας για το κοινωνικό σύνολο

Τη σύναψη της σύμβασης αεροδιακομιδών στην οποία προχώρησε ο δήμος Τήνου ασφαλίζοντας τους δημότες του, αξιολογεί ως μείζονος σημασίας απόφαση για το νησί το 2013, ο δήμαρχος Παναγιώτης Κροντηράς μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”. Επισημαίνοντας μάλιστα πως διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή κατά την οποία σε επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης οι πολίτες στο σύνολό τους, αλλά εν προκειμένω οι νησιώτες, βιώνουν την ανασφάλεια, ο κ. Κροντηράς τόνισε πως, “Με αυτή την απόφαση πιστεύω έχουμε σώσει ζωές καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αεροδιακομιδές”. Εν κατακλείδι, δήλωσε πως, “Πλέον νιώθουμε ασφαλείς στον τόπο μας”.

Πάρος: Ζουμ στη νέα γενιά

Ο δήμαρχος Πάρου, Χρήστος Βλαχογιάννης, τόνισε εξ αρχής πως “όλα τα έργα που υλοποιούνται θεωρώ ότι είναι προς όφελος του τόπου καθώς επιλύουν προβλήματα”. Ωστόσο, για την Πάρο, υποστήριξε ότι η ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων – κλειστό αθλητικό κέντρο στο δημοτικό σχολείο Αρχιλόχου – Μάρπησσας αποτελεί απόφαση που θα στηρίξει τις ανάγκες της νέας γενιάς. Ο κ. Βλαχογιάννης υπογράμμισε ότι είναι ένα έργο αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προσεχώς θα δρομολογηθεί. “Είναι ένα έργο που θα βοηθήσει τη νεολαία, που δυστυχώς στις ημέρες μας είναι παραμελημένη από κάθε άποψη”, επεσήμανε στη συνέχεια, προσθέτοντας πως “θα ικανοποιηθούν ανάγκες της νέας γενιάς”.

Κύθνος: Αποφάσεις και έργα για το περιβάλλον

Σημαντικότερη εξέλιξη για το νησί της Κύθνου συνολικά σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού, Εμμανουήλ Φίλλιπα αποτελεί η υλοποίηση τριών έργων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα πρόκειται για “την αποκατάσταση ενός ΧΑΔΑ, την προώθηση της διαδικασίας για την ανακύκλωση αλλά και για τις εργασίες κατασκευής ενός νέου νηπιαγωγείου”. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη λειτουργία της αφαλάτωσης, αλλά το αποτέλεσμα που καταγράφηκε εντός του 2013 και αξίζει να τονισθεί σύμφωνα με τον ίδιο, πρώτα από όλα, είναι οι προσπάθειες που υπήρξαν στην οργάνωση του δήμου, παρά την υποστελέχωση με στόχο να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών των δημοτών της Κύθνου. Ωστόσο, όπως τόνισε και η λειτουργία της αφαλάτωσης είναι ένα γεγονός που αναμφισβήτητα χαρίζει αισιοδοξία.

Κίμωλος: Βελτίωση του λιμένα Ψάθης

“Θεωρώ πιο σημαντικό έργο την έναρξη των εργασιών για το λιμένα της Ψάθης”, σημείωσε ο δήμαρχος Κιμώλου, Γεράσιμος – Θεόδωρος Μαγκανιώτης αλλά και την αντιμετώπιση “των κακοηθέστατων στοιχείων που μας έχουν καταγγείλει”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε για τη μείζονος σημασίας εξέλιξη, πρόκειται για ένα έργο που “κυνηγούσε χρόνια το νησί” και το οποίο “ξεκίνησε” και αναμένεται “να δώσει νέα πνοή και ζωντάνια στην Κίμωλο”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, θα είναι εφικτή η ομαλή φιλοξενία σκαφών τους θερινούς μήνες ενώ θα είναι δυνατή η προσέγγιση μεγαλύτερων πλοίων χωρίς να υπάρχει ο φόβος πρόσδεσης, εξαιτίας του μικρού προβλήτα. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Μαγκανιώτης είπε ότι με το συγκεκριμένο έργο “προσδοκούμε σε ένα καλύτερο μέλλον”.

Θήρα: Έτος γαστρονομίας

Κατηγορηματικός υπήρξε στη δήλωση που παραχώρησε ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος αναφορικά με την πιο ανακουφιστική εξέλιξη που σημειώθηκε για το νησί και τους δημότες. “Η ανακήρυξη του 2013, ως έτος γαστρονομίας ήταν για εμάς κάτι πολύ σπουδαίο”,. Επιχειρηματολογώντας για την εν λόγω δήλωσή του, ο κ. Ζώρζος, υποστήριξε ότι ήταν ένα γεγονός που συνοδεύτηκε από πολλές δράσεις οι οποίες “ανοίγουν” ορίζοντες επικοινωνίας για τη Σαντορίνη και χαρίζουν μακροπρόθεσμο όφελος για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες.

Με αφορμή το “έτος γαστρονομίας” η Σαντορίνη ανέδειξε τον τοπικό παραδοσιακό της πλούτο και όχι μόνο, όσον αφορά στη γαστρονομία. Για τον δήμαρχο το σύνολο των ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση ήταν πιο ελπιδοφόρο ακόμη και από τα έργα υποδομής που έγιναν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και βελτιώνουν την καθημερινότητα των Θηραίων.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top