νεα κρητη totalfitness news

Πάνω από μισό εκατομμύριο μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο από το 2008 μέχρι σήμερα 
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

 Στον αφανισμό περισσότερων από 574.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων οδήγησε η οικονομική κρίση της τελευταίας εξαετίας (2008-2013) βυθίζοντας στα χρέη και στην ανεργία εκατομμύρια νοικοκυριά. Η πρωτόγνωρη για τη χώρα κρίση αποτυπώνεται άλλωστε στην εικόνα της αγοράς. Μεγάλοι και μικροί εμπορικοί δρόμοι, οι οποίοι κάποτε φιλοξενούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, έχουν ερημώσει, με τα κλειστά καταστήματα να είναι πολύ περισσότερα από αυτά των οποίων οι ιδιοκτήτες παλεύουν να τα κρατήσουν ανοιχτά. Ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων, το ισοζύγιο είναι συντριπτικά σε βάρος των νέων. Βασικές αιτίες για τα «λουκέτα», οι υπέρογκοι φόροι και τα «χαράτσια» που επιβλήθηκαν με τα διαδοχικά μνημόνια στα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης σε συνδυασμό με την καθίζηση της κατανάλωσης.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τα οποία προκύπτει ότι στην εξαετία 2008-2013 εξαφανίστηκαν από την αγορά 574.532 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στον αντίποδα δεν άνοιξαν ούτε οι μισές. Μόλις 265.701 εταιρείες. Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ή έκλεισαν την τελευταία πενταετία είναι κυρίως ατομικές, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, αντιπροσωπεύοντας τη «δομή» τού «επιχειρείν» στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών, με μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας.

Οι μικροί επιχειρηματίες είναι αυτοί οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα της τρόικας και αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά της επιχείρησης στην Εφορία για να αποφύγουν τους έκτακτους φόρους και τα «χαράτσια» του Μνημονίου. Μη μπορώντας να αντέξουν σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο βασικό ζητούμενο ήταν η ρευστότητα, αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στην εταιρεία τους. Είναι ενδεικτικό ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν φτάσει να μη μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, όπως η καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 24% των επιχειρήσεων είχε σοβαρό πρόβλημα καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ και το 36% είχε ανάλογο θέμα για τον ΟΑΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να προβεί σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι το οποίο το είχε ζητήσει η ίδια η επιχειρηματική κοινότητα.

Αυτοί που τόλμησαν

* ΣΟΥΒΛΑΚΙ, ΚΑΦΕΣ, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΤΟ… Από την άλλη, λίγοι αλλά τολμηροί ήταν οι επιχειρηματίες που δοκίμασαν την τύχη τους μέσα στην κρίση. Οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες αφορούσαν κυρίως τη διασκέδαση και λιγότερο την παραγωγή. Η φυσιογνωμία αυτών των εταιρειών, όπως αυτή προκύπτει από την περιγραφή του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας του ΤΑΧΙS (ΚΑΔ), δείχνει ότι το ρεύμα των νέων ενάρξεων επιτηδεύματος (σε ποσοστό άνω του 85%) αφορούσε κυρίως τον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης (εστιατόρια, σουβλατζίδικα, καφέ, μπαρ). Το υπόλοιπο 15% είχε να κάνει με επιχειρήσεις, κυρίως πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, με νέες τεχνολογίες αλλά και με εταιρείες που έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο εμπόριο της ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περισσότερα από 236.000 άτομα έκαναν έναρξη δραστηριότητας στην πενταετία 2008-2012, μη φοβούμενοι την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην πάροδο των ετών. Από αυτούς οι 29.612 άνοιξαν βιβλία το α΄ εξάμηνο του 2013. Συνολικά οι ενάρξεις επιτηδεύματος από το 2008 έως τον Αύγουστο του 2013 ανέρχονται σε 265.701.

Προ κρίσης στην Ελλάδα αναλογούσαν περίπου 75 επιχειρήσεις ανά χίλιους κατοίκους και ιδρύονταν πάνω από 55.000 νέες εταιρείες τον χρόνο. Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο ενάρξεων-λουκέτων, αυτό παραμένει αρνητικό με τα Επιμελητήρια σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη να έχουν συντριπτικά περισσότερες διαγραφές από ό,τι εγγραφές. Αναλυτικότερα:

• Στο διάστημα 2009-2011 ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ανήλθε συνολικά σε 217.322. Να σημειωθεί ότι στο πλήθος αυτό δεν περιλαμβάνονται και τα υποκαταστήματα των εταιρειών που κατέβασαν ρολά συμβάλλοντας και αυτά, εξαιτίας των θέσεων εργασίας που χάθηκαν, στην έκρηξη της ανεργίας.

• Από 98.533 που ήταν ο συνολικός αριθμός των επιτηδευματιών οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους το 2008 αυξήθηκαν απότομα στους 118.689 το 2009, για να φτάσουν τους 122.233 τον Δεκέμβριο του 2010.

• Ενα χρόνο μετά, στο τέλος του 2011 που η ελληνική οικονομία διολίσθησε ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση, τα λουκέτα στον επιχειρηματικό κλάδο έφτασαν τα 126.316.

• Εκτιμάται ότι τη διετία 2010-2011 πραγματοποιήθηκε και το μεγαλύτερο «ξεκαθάρισμα» στην αγορά.

• Το 2012 η «επιδημία» με τα λουκέτα στην αγορά συνεχίζεται και από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2012 ανέστειλαν τη λειτουργία τους 69.493 εταιρείες, εκ των οποίων οι 60.451 αφορούν διακοπές που προέρχονται από φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες) και 9.042 από νομικά (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες).

• Στο α΄ εξάμηνο του 2013 έβαλαν λουκέτο 39.168 εταιρείες και είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν και τις 85.000 έως το τέλος του έτους.

Το φαινόμενο της μαζικής διακοπής εργασιών αναμένεται να ενταθεί το 2014, καθώς οι φόροι που πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις είναι αυξημένοι κατά 137,3% στα 3,89 δισ. ευρώ.

http://www.efsyn.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top