νεα κρητη totalfitness news

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 στον Καθεδρικό ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η  ευλογία των Ελαίων και η καθαγίαση του Μύρου, από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου – Τήνου π. Νικόλαο, με τη συμμετοχή των Καθολικών Ιερέων της Τήνου και του π. Μάρκου Βιδάλη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών της Αθήνας ο οποίος προσκληθείς έφθασε στην Τήνο για να βοηθήσει τις άγιες ημέρες του Πάσχα.
Στην τελετή παρέστησαν και όλα τα παιδιά της τοπικής Εκκλησίας που πρόκειται να λάβουν κατά τη φετινή χρονιά το Μυστήριο του Χρίσματος.
Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη  Εκκλησία και είπε:
Το Μυστήριο αποτελεί πρώτο σημείο αναφοράς  της λατρείας της Εκκλησίας. Μυστήριο σημαίνει ότι την πρώτη θέση δεν την κατέχουμε εμείς οι άνθρωποι για να κάνουμε κάτι, αλλά ο Θεός πριν από μας έρχεται να μας συναντήσει με τα έργα του, μας συνοδοιπορεί και μας οδηγεί προς τον εαυτόν του. Συμβαίνει ακόμη και κάτι άλλο πιο  εντυπωσιακό: Ο Θεός μας αγγίζει χρησιμοποιώντας υλικές πραγματικότητες, για να μας προσφέρει τη σωτηρία μας.
Τα κυριότερα στοιχεία της φύσης που χρησιμοποιούνται στον κόσμο των Μυστηρίων είναι: το νερό, το ψωμί, το κρασί και το λάδι της ελιάς. 


Στη Θεία Λειτουργία την οποία τελούμε αυτή τη στιγμή τα  έλαια των ασθενών, των κατηχουμένων και του χρίσματος ευρίσκονται στο κέντρο αυτής  της Ιεροτελεστίας. Θα καθαγιαστούν  εδώ στον Καθεδρικό μας αυτό Ναό από τον Επίσκοπο και τους ιερείς και θα γίνουν σύμβολα σωτηρίας που θα χρησιμοποιήσουμε σε όλο το λειτουργικό έτος στην τέλεση των Μυστηρίων. Με τη σημερινή αυτή ιεροτελεστία εκφράζεται και η ενότητα της Εκκλησίας μας που είναι εγγυημένη από την επισκοπική διαδοχή που μας ανάγει στον Ιησού Χριστό, που είναι κατά τον απόστολο Πέτρο  "ο αληθινός ποιμένας και φύλακας των ψυχών μας”. (Α’ Πέτρου 2,25).
Τα έλαια αυτά μας οδηγούν στον Κήπο των ελαιών, όπου ο Ιησούς έδωσε τη συγκατάθεσή του στο θέλημα του Πατέρα για το Θείο Πάθος: «Πατέρα, να μη γίνει το δικό μου θέλημα αλλά το δικό σου». 
Ο Κήπος των Ελαιών  είναι  όχι μόνο ο τόπος όπου άρχισε το Πάθος του Χριστού, αλλά και ο τόπος από όπου αναλήφθηκε ο Αναστημένος στους ουρανούς, εκεί λοιπόν αρχίζει και ολοκληρώνεται το Μυστήριο της Σωτηρίας μας. Και δεν είναι τυχαίο ότι εκεί τον προσεχή Μάιο θα συναντηθούν ο πρώτος και ο δεύτερος Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για να στείλουνε μήνυμα ελπίδας σε όλη την Εκκλησία.
Αυτός ο διπλός συμβολισμός του Λόφου των Ελαιών  είναι πάντοτε «ενεργός» στο λάδι που χρησιμοποιεί η Εκκλησία στην τέλεση των Μυστηρίων και χρησιμοποιείται στα τέσσερα από τα επτά Μυστήρια: Στο Βάπτισμα,  στο Χρίσμα, στην ιερατική και επισκοπική χειροτονία και τέλος στο Μυστήριο του Ευχελαίου,  στο οποίο μας προσφέρεται το λάδι σαν φάρμακο από το Θεό  – σαν φάρμακο που τώρα μας βεβαιώνει για  την καλοσύνη του, μας ενδυναμώνει και μας παρηγορεί, τη στιγμή της  αρρώστιας, και μας οδηγεί στην οριστική θεραπεία, που πραγματοποιείται με την ανάσταση. 


Το λάδι των κατηχουμένων και των ασθενών μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή: ξεκινώντας από τη στιγμή του Βαπτίσματος  μέχρι τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε  να συναντήσουμε  το Θεό Πατέρα και Σωτήρα μας. Τέλος η καθαγίαση  του Χρίσματος απευθύνεται σε όλα τα μέλη της Εκκλησίας αλλά με ιδιαίτερο τρόπο σε μας τους ιερείς: μας μιλά για το Χριστό  που ο Θεός  έχρισε Βασιλιά  και Ιερέα, Εκείνου που μας καθιστά με την ιεροσύνη μας μέτοχους  της δικής του ιεροσύνης.  Τέτοιες στιγμές ο Κύριος μας ετοιμάζει να ζήσουμε  στις 11 Μαΐου και στις 20 Ιουλίου αυτού του έτους όταν τη χρίση του αγίου Μύρου, την προσευχή όλης της Εκκλησίας μας και την ενεργό παρουσία του Αγίου Πνεύματος που εκπορεύεται  από τον Πατέρα και πέμπεται στην Εκκλησία από τον Υιό οι δύο Ιεροδιάκονοί μας Ιωάννης και Γεώργιος θα χριστούν Πρεσβύτεροι της Εκκλησίας μας.
Το καθαγιασμένο έλαιο, δηλαδή το άγιο μύρο είναι σύμβολο της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος σε όλα τα μέλη της Εκκλησίας είναι το λάδι της χαράς. Μιας χαράς που έρχεται από τον Χριστό. Είναι μια χαρά όχι ανθρώπινη αλλά θεϊκή που προσφέρεται στους ανθρώπους. Μια χαρά τόσο δυνατή  που μπορεί να συνυπάρξει και με τα βάσανα. Μας δίνει την ικανότητα να υποφέρουμε και ταυτόχρονα να νιώθουμε χαρούμενοι. Μας δίνει τη δύναμη να συμμεριζόμαστε  τον πόνο του άλλου και έτσι να αντιλαμβανόμαστε στην αμοιβαία διαθεσιμότητα  το φως της καλοσύνης του Θεού. Ας σκεφθούμε τη διήγηση των Πράξεων των Αποστόλων  σύμφωνα με την οποία οι Απόστολοι μετά που το Συνέδριο τους μαστίγωσε ήταν «ευτυχείς διότι αξιώθηκαν  να υποστούν  τον βασανισμό  για το όνομα του Ιησού» (Πράξεις 5,41). Όποιος αγαπά είναι έτοιμος να υποφέρει γι’ αυτόν του αγαπά και εξ αιτίας της αγάπης του δοκιμάζει  μια πιο βαθιά χαρά όταν πονά γι’ αυτόν που αγαπά. Η χαρά των μαρτύρων  ήταν πιο δυνατή  από τον πόνο των βασάνων τους. Αυτή η χαρά, στο τέλος, νίκησε  και άνοιξε  τις πύλες της ευτυχίας.
Αγαπητά μου παιδιά σας ευχαριστώ που είστε σήμερα μαζί μας για να ετοιμάσουμε το μύρο με το οποίο θα σας χρίσω την Κυριακή της Πεντηκοστής.
Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές ως ιερείς, εμείς είμαστε – όπως λέει ο Απόστολος Παύλος – «συνεργάτες της χαρά σας». (Β΄Κορινθ. 1,24). Με τον καρπό της ελιάς, το καθαγιασμένο λάδι, μας αγγίζει  η καλοσύνη του Δημιουργού, η αγάπη του Λυτρωτή. Ας προσευχηθούμε ώστε η ευφροσύνη του να εισχωρεί πάντοτε μέσα στην καρδιά μας. Προσευχηθούμε κατ’ αυτήν την τέλεση της Θείας να είμαστε ικανοί  να φέρουμε αυτή την αγάπη μας και πάλι σε ένα κόσμο που δεν έχει χαρά, τη χαρά που συμβολίζει το μύρο που σε λίγο θα καθαγιάσουμε. Αμήν

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΠΜΤΗ
Την Μεγάλη  Πέμπτη σε όλους σχεδόν τους ενοριακούς μας Ναούς τελέστηκε  η  Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου.
 
Ο Σεβασμιότατος  Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την Ακολουθία του Μυστικού  Δείπνου στον Καθεδρικό Ναό στην Ξινάρα βοηθούμενος από τον ιεροδιάκονο π. Ιωάννη Σκλάβο, με τη συμμετοχή πιστών.



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top