νεα κρητη totalfitness news

Αυξημένος Κίνδυνος Επιδημίας Περονοσπόρου ( και μια υπενθύμιση για το σκαθάρι του φοίνικα)
Οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν από τα μέσα Απριλίου (Νοτιο-, Νοτιοδυτικοί καιροί, άνεμοι μικρής έντασης  ή μπουνάτσες, με αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία, μέσες θερμοκρασίες,  ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες 15-20Ο C ) ευνοούν την ανάπτυξη και διάδοση μυκητολογικών ασθενειών στις καλλιέργειες και ιδιαίτερα τον Περονόσπορο. Επειδή αυτοί οι καιροί μπορεί να κρατήσουν για πολύ ακόμη αυξάνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο της επέκτασης της ασθένειας επιβάλλεται η λήψη μέτρων.


Οι διάφορες καλλιέργειες προσβάλλονται από διαφορετικό είδος  περονόσπορου: η πατάτα, η τομάτα, η μελιτζάνα και η πιπεριά τον δικό τους- το αμπέλι τον δικό του- τα κολοκυνθοειδή  (κολοκύθια, πεπόνια , καρπούζια, αγγούρια κλπ)  το δικό τους-τα κρεμμύδια και σκόρδα τον δικό τους κλπ..  Όλοι όμως οι περονόσποροι ευνοούνται  από τις ίδιες συνθήκες και αντιμετωπίζονται από την ίδια κατηγορία μυκητοκτόνων. Βασικό χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης είναι η πρόληψη με βάση τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, γιατί εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές η εξέλιξη της  προσβολής μπορεί να φτάσει το 100% μέσα σε 2-3 μέρες. Έτσι όταν δούμε τα πρώτα συμπτώματα προσβολής και ψεκάσουμε μετά πιθανόν να είναι ήδη αργά. Η πρόληψη για τους ερασιτέχνες  και τους επαγγελματίες μπορεί να γίνει με ψεκασμούς εξουδετερωμένων χαλκούχων μυκητοκτόνων, αλλά και άλλων οργανικών. Για περισσότερα στην οδηγία για τις ασθένειες του αμπελιού (στο κεφάλαιο : Περονόσπορος: η εξαίρεση)  που επισυνάπτεται. Όπως προαναφέρθηκε η αντιμετώπιση είναι κοινή για όλους τους περονοσπόρους.

Με την ευκαιρία επισημαίνεται στους κατόχους Φοινίκων, ότι  παρατηρούνται πτήσεις τελείων ατόμων του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus  γνωστού σαν το Κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για τους φοίνικες τουλάχιστον της Χώρας της Τήνου είναι υπαρκτός και ενεργός, οπότε πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, που επισημαίνονται  στα επισυναπτόμενα κείμενα, που είχαν αναφερθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις στις 5-11-2013 και 22-2-2014.

Δρ Γιάννης Ασπρόμουγκος, Γεωπόνος Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας,
Περιφερειακής Ενότητας Τήνου 


Διαβάστε την απόφαση  του Περιφερειάρχη 





Τα βασικά στοιχεία για την Φυτοπροστασία του Αμπελιού στην Τήνο   
Δρ Γιάννης Ασπρόμουγκος Γεωπόνος ΤΑΟ Τήνου
στην Περιφερειακή Ενότητα Τήνου
Τα τρία κυριότερα προβλήματα φυτοπροστασίας στο φύλλωμα και στα σταφύλια του Αμπελιού είναι:
  • Το ωίδιο, που είναι γνωστό σαν Αλευράς
  • Ο Περονόσπορος
  • η ευδεμίδα, αιτία του σαπίσματος των σταφυλιών ιδιαίτερα την περίοδο της ωρίμανσης.
Ο κανόνας : ο Αλευράς
Τα συμπτώματα του Αλευρά (ωίδιο),που οφείλεται στον μύκητα Uncinula necator, είναι το άσπρισμα (σαν αχνά αλευρωμένο) της πάνω μεριάς του φύλλου και στη συνέχεια το άσπρισμα του τσαμπιού. Όσο προχωράει η προσβολή η φλούδα της ρώγας σκληραίνει και στο τέλος σκάει. Ο αλευράς είναι βέβαιο ότι θα προσβάλλει το αμπέλι, αν το αφήσουμε απροστάτευτο, ανεξαρτήτως καιρού. Το κάθε είδος φυτού έχει το δικό του είδος Αλευρά, δηλαδή ο αλευράς π.χ. της κολοκυθιάς δεν προσβάλλει το Αμπέλι και αντιστρόφως. Το ωίδιο όμως της αγγουριάς μπορεί να προσβάλλει και την κολοκυθιά και την πεπονιά γιατί αυτά τα φυτά είναι πολύ συγγενικά μεταξύ τους. Το παλιότερο και ισχυρότερο ωιδιοκτόνο είναι η σκόνη του θειαφιού, με τα εξής όμως μειονεκτήματα: δεν μπορούμε να θειαφίσουμε με αέρα και όταν η θερμοκρασία περάσει τους 35ο C το σκόνισμα με θειάφι μπορεί να κάνει εγκαύματα στα φύλλα και στα σταφύλια. Το θειάφισμα γίνεται με κατάλληλο εργαλείο έχοντας ένα απαλό αεράκι στην πλάτη που θα παρασέρνει ένα αχνό σύννεφο σκόνης που θα καλύπτει όλο το φύλλωμα χωρίς να το κάνει κατακίτρινο. Πρέπει να φροντίζουμε το σκόνισμα και στο εσωτερικό του φυλλώματος. Το βρέξιμο θειάφι βολεύει γιατί μπορεί να εφαρμοστεί με λίγο αέρα, δεν έχει όμως την αποτελεσματικότητα της σκόνης. Υπάρχουν ακόμη πολλά και αποτελεσματικά ωιδιοκτόνα φάρμακα με διάφορους τρόπους δράσης. Οι εφαρμογές κατά του Ωιδίου πρέπει να αρχίζουν νωρίς (ιδιαίτερα στην περίπτωση έντονης προσβολής την προηγούμενη χρονιά ή στην περίπτωση που υπάρχουν αφρόντιστα αμπέλια σε κοντινό μέρος), όταν η βλάστηση φτάσει τους 15 με 20 πόντους και να επαναλαμβάνεται κάθε 12 με 15 ημέρες μέχρι το γυάλισμα της ρώγας.





Η εξαίρεση (λόγω εξάρτησης από τον καιρό): ο Περονόσπορος

Η προσβολή από Περονόσπορο εξαρτάται απόλυτα από τον καιρό σε αντίθεση με τον Αλευρά. Επειδή ο καιρός που τον ευνοεί δεν είναι τόσο συχνός στις Κυκλάδες και η εξέλιξη της προσβολής, όταν ο καιρός την ευνοεί είναι ραγδαία γι’ αυτό και οι προσβολές συνήθως καταλήγουν σε απώλεια τις παραγωγής. Το πρώτο σύμπτωμα είναι αυτό που λέμε λαδιά: μια ελαφριά κυκλική  κιτρινάδα με ασαφή όρια γύρω στον 1 πόντο στην πάνω μεριά του φύλλου, που ενώ εξελίσσεται στην κάτω μεριά εμφανίζεται μια άσπρη εξάνθιση. Στα σταφύλια η εξέλιξη από την εξάνθιση στην πλήρη ξήρανση είναι γρήγορη.  Ο καιρός που ευνοεί την ανάπτυξη του ωομύκητα Plasmopara viticola, αίτιο του περονοσπόρου είναι ο υγρός και σχετικά ζεστός καιρός. Όταν αυτό συνοδεύεται και από βροχή, τότε η εκδήλωση της ασθένειας είναι βεβαία, εκτός αν ο καιρός γυρίσει και η διάρκεια της υψηλής υγρασίας δεν είναι πάνω από 12 ώρες. Από αυτό γίνεται κατανοητό, ότι περιοχές που είναι «σκεπά», ευνοούν την εκδήλωση της αρρώστιας. Τέτοιοι καιροί (νοτιάδες ή νοτιοδυτικοί έως δυτικοί με χαμηλή ένταση ανέμου η άπνοια) συνήθως έρχονται τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου. Η αντιμετώπιση του Περονοσπόρου γίνεται μόνο προληπτικά. Ακούμε την πρόγνωση του καιρού και αναλόγως επεμβαίνουμε με προστατευτικούς ψεκασμούς. Η απλούστερη πρόληψη του περονοσπόρου γίνεται με ψεκασμούς χαλκούχων. Η γαλαζόπετρα (θεικός χαλκός) δεν είναι ότι καλύτερο, γιατί δεν είναι εξουδετερωμένη και μπορεί να κάνει φυτοτοξικότητες στη νεαρή βλάστηση. Αποτελεσματικότερος είναι ο οξυχλωριούχος χαλκός ή ο βορδιγάλειος πολτός, που είναι ουδέτερες ενώσεις χαλκού. Δεν επεμβαίνουμε με χαλκούχα κατά την άνθιση. Υπάρχουν αρκετά μυκητοκτόνα εξειδικευμένα για την καταπολέμηση του Περονοσπόρου με διαφορετικούς τρόπους δράσης, Μερικά απ’ αυτά χρειάζονται 3-4 μέρες από τον ψεκασμό μέχρι να δράσουν γι’ αυτό και κυκλοφορούν σε συνδυασμό με άλλες δραστικές, ουσίες που δίνουν άμεση προστασία και καλύπτουν το κενό μέχρι την δράση του άλλου φαρμάκου. Ο περονόσπορος του Αμπελιού δεν προσβάλλει άλλα είδη φυτών π. χ. Πατάτα ενώ αυτός της πατάτας προσβάλλει την συγγενική τομάτα και άλλα σολανώδη. Αυτά τα επιδημιολογικά που αναφέρθηκαν για τον Περονόσπορο στο Αμπέλι, ισχύουν και για τους Περονόσπορους σε άλλα φυτά. 





Το σάπισμα κοντά στην Ωρίμανση: η Ευδεμίδα
Η ευδεμίδα (Lobesia botrana ) είναι έντομο, που η πεταλούδα του γεννά αυγά στα σταφύλια κάνοντας σε ένα καλοκαίρι 4 γενιές (αυγό-κάμπια-πεταλούδα) πάνω στο αμπέλι. Τα αυγά εκκολάπτονται και οι μικρές κάμπιες τρυπάνε τις ρώγες και τρέφονται εκεί. Η ζημιά γίνεται αντιληπτή σαν σάπισμα της ρώγας. Η κάμπια πρέπει να καταπολεμηθεί μόλις σκάσει από το αυγό ή και στο στάδιο του αυγού. Επειδή οι ημερομηνίες προσβολής διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, οι πτήσεις της πεταλούδας (άρα και η ωοτοκία) μπορεί να καταγραφεί με τη σύλληψή τους σε παγίδες. Μια απλή παγίδα είναι εκτός από τις φερομονικές η χρήση ενός μίγματος ξυδιού και νερού σε αναλογία 60 κυβ. εκ./λίτρο νερού με 40γρ. ζάχαρη σε πλαστικά δοχεία. Η πεταλούδα είναι περίπου 1 πόντο με καφέ-μπεζ-γκρι εμπριμέ φτερά. Η 1η ωοτοκία του Απριλίου-Μαΐου δεν είναι τόσο σημαντική. Η γενιά μετά τα μέσα Ιουνίου και ιδιαίτερα η 3η περίπου μετά τις 10 Ιουλίου όπως και η τέταρτη που ακολουθεί πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα με καλά σκονίσματα των σταφυλιών με σκόνη Βάκιλλου Θουριγγίας (σκεύασμα βιολογικής γεωργίας). Τρία σκονίσματα η και τέσσερα αν χρειαστεί αρκούν για την αποτελεσματική προστασία. Η καταπολέμηση μπορεί να γίνει και με άλλα εντομοκτόνα στις ίδιες ημερομηνίες εφόσον τηρούνται οι κανόνες χρήσης των φαρμάκων.                       ΑΚΟΜΗ:………………………….
Τα άλλα προβλήματα του αμπελιού που απαντώνται στο νησί, όπως η Ευτυπίωση και η Ίσκα (αρρώστιες του Ξύλου) αντιμετωπίζονται το χειμώνα με απομάκρυνση και κάψιμο του ξύλου με προσβολές, κλάδεμα με ξηρό καιρό (βοριά) και ψεκασμούς προστασίας με χαλκούχα και άλλα μυκητοκτόνα μετά το κλάδεμα και κάλυψη των μεγάλων τομών με πάστες η μπογιά (όταν η πληγή έχει ξεραθεί).
 Προσβολές από Φόμωψη (μύκητας ξύλου) δεν έχω εντοπίσει. Επίσης δεν έχουν παρατηρηθεί προσβολές Φυλλοξήρας (έντομο σαν την μελίγκρα που καταστρέφει την ρίζα) .
Προσβολές από Βοτρύτη (μύκητας που προσβάλλει τα σταφύλια) δεν αποτελούν πρόβλημα σε κλίματα όπως αυτά των Κυκλάδων.
Τα πολλά μικρά φουσκώματα (παραμορφώσεις από ακάρεα Eriophyidae) που παρατηρούνται στα φύλα στην αρχή της βλαστικής περιόδου δεν αποτελούν συνήθως ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν πάρουν μεγάλη έκταση μπορούν να αντιμετωπισθούν την επόμενη χρονιά με βρέξιμο θειάφι στην έναρξη της βλάστησης.                                                                                                                                                                                                 



Το κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα στην Χώρα της Τήνου
Πρόσφατα εντοπίστηκαν στην χώρα της Τήνου δύο ακόμη κανάριοι Φοίνικες στην Χώρα της Τήνου με προσβολή από το Κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus).
Οι προνύμφες του σκαθαριού (κάμπιες) καταστρέφουν ολοκληρωτικά τους φοίνικες. Στα μέτρα αντιμετώπισης βασικό ρόλο έχει  ο έγκαιρος προληπτικός ψεκασμός των φοινικοειδών με χημικά και βιολογικά σκευάσματα (εντομοπαθογόνοι νηματώδεις). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έντομο και την προσβολή ανατρέξτε στις ιστοσελίδες:
ενώ για τα εγκεκριμένα χημικά φυτοφάρμακα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ:
Αν διαπιστώσετε σχετικές προσβολές φοινικοειδών ή παρουσία του κόκκινου σκαθαριού ή για κάθε σχετική πληροφορία απευθυνθείτε στο γεωπόνο του Τμήματος  Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου  στο τηλέφωνο 22833-61230.
Η δήλωση της Προσβολής είναι υποχρεωτική από το νόμο προκειμένου να καταστραφούν τα δέντρα με προσβολή και να προστατευτούν, έτσι τα πολλά φοινικοειδή που ομορφαίνουν το νησί.
Τήνος , 21-2-2014


 Το κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα στην Χώρα της Τήνου
Πρόσφατα διαπιστώθηκε σε κανάριο Φοίνικα στην Χώρα προσβολή από το Κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus). Η προσβολή από το έντομο  επιβεβαιώθηκε από το Εργαστήριο Εντομολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Οι προνύμφες του σκαθαριού (κάμπιες) καταστρέφουν ολοκληρωτικά τους φοίνικες. Στα μέτρα αντιμετώπισης βασικό ρόλο έχουν η σωστή τοποθέτηση  φερομονικών  παγίδων και ο έγκαιρος προληπτικός ψεκασμός των φοινικοειδών με χημικά και βιολογικά σκευάσματα (εντομοπαθογόνοι νηματώδεις). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έντομο και την προσβολή ανατρέξτε στις ιστοσελίδες:
ενώ για τα εγκεκριμένα χημικά φυτοφάρμακα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ: http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_131_gr.aspx
Αν διαπιστώσετε σχετικές προσβολές φοινικοειδών ή παρουσία του κόκκινου σκαθαριού ή για κάθε σχετική πληροφορία απευθυνθείτε στο γεωπόνο του Τμήματος  Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου  στο τηλέφωνο 22833-61230.
Τήνος , 5-11-2013



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top