Ποια είναι τα κριτήρια που οριστικοποιήθηκαν σχετικά με το επίδομα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος; Ποιο θα είναι το ύψος του επιδόματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;
Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας η πρόταση στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας για το ύψος του επιδόματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα κριτήρια των δικαιούχων, με κονδύλια ύψους μόλις 20 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για όσους έχουν ελάχιστα εισοδήματα και ζουν ουσιαστικά σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Όπως αναφέρει το euro2day.gr, η αρμόδια επιτροπή, που απαρτίζεται από υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών, αλλά και από τεχνοκράτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα καταθέσει στο υπουργείο την τελική πρόταση, η οποία θα καθορίζει το μάξιμουμ της βοήθειας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα 180 ευρώ ανά άτομο.
Η τρόικα πιέζει ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί καθολικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 κι αφού τον Μάιο αξιολογηθεί η πιλοτική εφαρμογή για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Και αυτό, γιατί τελικά επιλέχθηκε η λύση, η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να στηρίξει μόνο τις οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Άλλωστε, η τρόικα πιέζει ώστε από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, κι αφού τον Μάιο αξιολογηθεί η πιλοτική εφαρμογή, το μέτρο να εφαρμοστεί καθολικά.
Η διάθεση του επιδόματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα γίνει τελικά, μέσω ΟΓΑ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις μέσω ΚΕΠ, ή μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας των δήμων.
Έτσι, φαίνεται πως προκρίνεται η λύση της εφαρμογής ασφυκτικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Στο συνολικό εισόδημα της οικογένειας θα συμπεριλαμβάνεται το δηλωθέν και το τεκμαρτό εισόδημα, που θα υπολογίζεται με βάση τα περιουσιακά στοιχεία.
Βάσει της τελικής πρότασης που εκτός απροόπτου θα παρουσιαστεί την Δευτέρα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μια οικογένεια θα επιλέγεται, εφόσον το συνολικό εισόδημά της, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το δηλωθέν και το τεκμαρτό εισόδημα, είναι χαμηλότερο του ορίου των 3.000 ευρώ.
Πως υπολογίζεται το επίδομα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα:
Εφόσον η οικογένεια πληροί το βασικό εισοδηματικό κριτήριο, ο πρώτος ενήλικας σε αυτήν θα λαμβάνει ως επίδομα, ποσό που κυμαίνεται από 90 έως 180 ευρώ. Για περιπτώσεις με ετήσιο εισόδημα κάτω των 1.500 ευρώ, θα δίνονται 180 ευρώ μηνιαία στήριξη. Για περιπτώσεις που το ετήσιο εισόδημα κυμαίνεται από 1.500 έως 3.000 ευρώ θα δίνονται 90 ευρώ μηνιαία στήριξη. Ο κάθε επιπλέον ενήλικας θα λαμβάνει 50% επί του επιδόματος που λαμβάνει ο πρώτος ενήλικας, και το κάθε παιδί του σπιτιού λαμβάνει 30% επί του επιδόματος που λαμβάνει ο πρώτος ενήλικας.
Συνολικά, μια οικογένεια με δύο παιδιά με εισόδημα 2.500 ευρώ, θα λαμβάνει ο πρώτος 180 ευρώ, ο δεύτερος 90 ευρώ και το κάθε παιδί 54 ευρώ. Συνολικά η οικογένεια θα λαμβάνει 378 ευρώ το μήνα, ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Στο δηλωθέν εισόδημα θα συμπεριλαμβάνονται εισοδήματα προερχόμενα από:
• Μισθωτές υπηρεσίες
• Αυτο-απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των ελευθερίων επαγγελμάτων
• Γεωργικές δραστηριότητες
• Εμπορικές επιχειρήσεις
• Μισθώματα και άλλα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία
• Μερίσματα και κέρδη από κεφάλαια
• Έσοδα από τόκους
• Εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης
• Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης
• Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής βοήθειας
• Εισόδημα από τυχόν άλλα επιδόματα
Σον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος θα λαμβάνονται υπόψη:
• Στέγαση (ιδιοκατοίκηση, δευτερεύουσες κατοικίες και άλλη περιουσία)
• Αγροτικές Γαίες
• Οικονομικά περιουσιακά στοιχεία (πχ. αποταμιευτικοί λογαριασμοί)
• Διαρκή Καταναλωτικά αγαθά (πχ. αυτοκίνητα ή άλλα εγγεγραμμένα διαρκή καταναλωτικά αγαθά)
Η αξία της κύριας κατοικίας δεν θα προσμετράται εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το ποσό των 80.000 ευρώ. Η αξία ενός οχήματος δεν θα προσμετράται εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.000 ευρώ.
Σε δύο δήμους η πιλοτική εφαρμογή
Βάσει του σχεδιασμού, η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Πιθανότατα θα υλοποιηθεί σε δύο δήμους. Βέβαια, υπάρχει και η πρόταση η τελική εφαρμογή να αφορά σε 6 δήμους, που θα ανήκουν σε διαφορετικές περιφέρειες, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το συνολικό επίπεδο εισοδήματος, το ποσοστό φτώχιας και ανεργίας (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), το πληθυσμό και την πυκνότητά του, αλλά και την διοικητική ικανότητα να διαχειριστεί τις αιτήσεις και την καταβολή τελικά, του επιδόματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Πηγή: http://www.fimes.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου