νεα κρητη totalfitness news

Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η καταγραφή των τελετών και των εορτών που τελούνται στην ενορία. Θα αντιγράψουμε τους τίτλους των τελετών, όπως τις περιέχει η Έκθεση του εφημερίου Δον Ιωάννη Τσικαλά για να διαπιστώσουμε πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές και σ’ αυτόν τον τομέα. 

Ο μεγάλος αριθμός των τελετών και των εορτών οφείλεται, βέβαια, κατά κύριο λόγο στους ρυθμούς της εποχής και στο θρησκευτικό πνεύμα που επικρατούσε. 

Ορισμένες, πάλι οφείλονταν στις ιδιαίτερες ευλάβειες της εποχής, καθώς και σ’ εκείνες των αδελφοτήτων (ίσως και του εφημέριου…). Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξαν διάφορες μεταρρυθμίσεις (όπως για το Πάσχα) που έδωσαν μια άλλη κατεύθυνση καθώς και άλλες προτεραιότητες στη λατρευτική ζωή. Ας δούμε, λοιπόν την λατρευτική ζωή της ενορίας του Αγ. Νικολάου προς το τέλος του 18ου αιώνα, όπως κατά λέξη τις περιγράφει ο εφημέριος: 

 «Οι συνήθεις λατρευτικές τελετές που γίνονται εντός του έτους είναι: το Εννεαήμερο του Αγ. Νικολάου προστάτη μας, το Εννεαήμερο του Αγ. Ιωσήφ. Συνίστανται σε κάποιους διαλόγους, ορισμένα Πάτερ ημών και στο τέλος στον ύμνο του αγίου, και τη διδασκαλία (;) του Αγ. Αντωνίου, που είναι  και ο προστάτης της εδώ μονής και με την χορήγηση (ευλογίας). Ψάλλουμε τον Εσπερινό όλες τις παραμονές των εορτών και την ημέρα της εορτής. Γίνεται προσκύνηση του Αγιοτάτου Μυστηρίου όλες τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές. Τις καθημερινές λέμε κάθε βράδυ το Ροδάριο από 6 δεκάδες, τις λιτανείες, τις θεολογικές πράξεις, το ‘Άγγελος του Κυρίου’, τον ψαλμό 129 (De profundis - Εκ βαθέων) για τους νεκρούς και 2 ‘Χαίρε Δέσποινα’. 

(Συνεχίζεται) 
Πηγή sannicolo.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top