Η Τήνος σου ανοίγει την όρεξη από την στιγμή που βγαίνεις στο λιμάνι το πρωί και βρίσκεσαι στην λαϊκή των ντόπιων προϊόντων μια και το μεγαλύτερο μέρος του
πληθυσμού της Τήνου ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, γεγονός που έχει επηρεάσει την κουζίνα του νησιού, περιλαμβάνει εδέσματα με τοπικά αγνά υλικά που παράγονται στο νησί. Η φημισμένη αγκινάρα, η λιαστή ντομάτα, η κάππαρη. Διάσημες σπεσιαλιτέ του νησιού είναι η «λούζα», ένα τοπικό έδεσμα που φτιάχνεται από χοιρινό, το χοιρινό λουκάνικο, πηχτές, πάστα, σισερα ή σύγκλινα, οι αγκινάρες ομελέτα και μαραθοτηγανίτες, αλλά και τα τυριά της Τήνου που παράγονται στο σύγχρονο τυροκομείο του νησιού, Τηνιακό τυράκι, γραβιέρα πικάντικη.
πληθυσμού της Τήνου ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, γεγονός που έχει επηρεάσει την κουζίνα του νησιού, περιλαμβάνει εδέσματα με τοπικά αγνά υλικά που παράγονται στο νησί. Η φημισμένη αγκινάρα, η λιαστή ντομάτα, η κάππαρη. Διάσημες σπεσιαλιτέ του νησιού είναι η «λούζα», ένα τοπικό έδεσμα που φτιάχνεται από χοιρινό, το χοιρινό λουκάνικο, πηχτές, πάστα, σισερα ή σύγκλινα, οι αγκινάρες ομελέτα και μαραθοτηγανίτες, αλλά και τα τυριά της Τήνου που παράγονται στο σύγχρονο τυροκομείο του νησιού, Τηνιακό τυράκι, γραβιέρα πικάντικη.
Παστέλια, τα ξεροτήγανα, τα αμυγδαλωτά, οι μπεζέδες και οι γλυκιές τυρόπιτες, ψαράκια (σκαλτσούνια) είναι μερικά ακόμη εδέσματα που πρέπει να δοκιμάσει ο κάθε επισκέπτης.
Από το Τηνιακό τραπέζι δεν λείπουν τα ντόπια τυριά. Ξακουστά για τα τυριά είναι τα χωριά Όξω Μεριά, Φαλάδατο.
Τυνιακό τυράκι, ανάλατο, πικάντικο, κοπανιστή, γραβιέρα Τήνου, ανθότυρο, μαλαθούνι, σκλαβότυρα, βραστά τυράκια, στρογγυλά τυριά ή μπάλες, μυζήθρα.
Κορυφαία σπεσιαλιτέ θεωρείται το κατσικάκι. Ενω εκτρέφονται πουλερικά και περιστέρια.
Κριθάρι, βρώμη, σιτάρι αλέθονται σε ανεμόμυλους και νερόμυλους. Στα Ριζά, που προστατεύεται από τον βοριά καλλιεργούνται αμπέλια. Τοπικές ποικιλίες σταφυλιών είναι τα «ποταμίσα ή κρασοστάφυλα», από τα οποία γίνεται ο μούστος. Μαυροποτάμισα που δίνουν το μαύρο μούστο. Άλλες ποικιλίες τα Ροζάκια, οι Αντιρίτες, τα Παλτάνια, οι Φράουλες, τα Ασπράδια Κρητικά, Ροδίτικα κ.ά.
Η Τήνος φημίζεται για ξεχωριστά λευκά κρασιά της Ασκαθάρι, Ασπροποταμίσιο. Από τον μούστο κάνουν πετιμέζι, από τα σταφύλια κάνουν ρακή.
Τα σύκα αποτελούν σημαντικό προϊόν για την Τήνο. Τα Κοντολάτα, οι γλυκορνίοι, οι αρκούνες, οι ασπούδες, καβουράκια, ξινόσυκα, βασιλικάτα, μαρόνια, μερικά από τα είδη που παράγονται. Μαζεύονται τον Αύγουστο και τα απλώνουν στην απλώστρα για να τα ξεράνει ο ήλιος.
Οι γιορτές τοπικών προϊόντων προσελκύουν πολλούς επισκέπτες. Η γιορτή Αγκινάρας στην Κώμη τον Μάιο,της Κάππαρης τέλος Ιουλίου στην Ποταμιά, του μελιού στον Κάμπο αρχές Σεπτέμβρη. Τιμούν στον Φαλατάδο την ρακή μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς και τα χοισοσφάγια στο Τριαντάρο την πρώτη Κυριακή της αποκριάς.
Πολλά τα πανηγύρια στην Τήνο. Οι κάτοικοι δεν χάνουν ευκαιρία να διασκεδάσουν και να γλεντήσουν με τους εορτασμούς των Αγίων της ενορίας τους, που γίνονται κάθε χρόνο, εκτός βέβαια από το μεγάλο εορτασμό, που παίρνει πανελλήνιο χαρακτήρα, της Μεγαλόχαρης το Δεκαπενταύγουστο.
Σημείο αναφοράς του νησιού και του Ελληνισμού αποτελεί η γιορτή της Μεγαλόχαρης τον Δεκαπενταύγουστου με το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου, είναι ίσως το μεγαλύτερο προσκύνημα του Ελληνισμού.
Το νησί απόλυτα ταυτισμένο με την Παναγία. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από την Ελλάδα, για να προσκυνήσουν την θαυματουργό Εικόνα. Η εικόνα των πιστών, που ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια, μέχρι την εικόνα, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Το πανηγύρι διαρκεί έως 23 Αυγούστου στα εννιάμερα της Παναγίας.Παράλληλα στο νησί γιορτάζεται και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού Έλλη από τους Ιταλούς.
ΠΗΓΗ: www.gastrotourismos.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου