νεα κρητη totalfitness news

agrotes-leftaΤου Λογιστή – Φοροτεχνικού Γιαννούλη Λαούδη: «Όλες οι αλλαγές για τους αγρότες από 01/01/2017»


Μετά τα δυο άρθρα που είχα συντάξει για τους αγρότες στο androsportal, το πλέον σοβαρό και υπεύθυνο site ενημέρωσης για την Άνδρο και ομολογουμένως βρήκαν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, σκέφτηκα να συντάξω και ένα ακόμη με απλά και κατανοητά βήματα που πρέπει να κάνει κάθε αγρότης ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει. Το Υπουργείο Οικονομικών με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1201/28.12.2016 έβαλε φωτιά, θα μπορούσαμε να πούμε, σε όσους δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα, στέλνοντας πολλούς αγρότες να περάσουν το κατώφλι του Μητρώου της Εφορίας ώστε να δηλώσουν τις αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν.  Πάμε όμως να δούμε όλες τις αλλαγές καθώς και τι θα πρέπει να κάνει κάποιος που ανήκει στις αναφερόμενες κατηγορίες.
  1. Τι ίσχυε πριν την ΠΟΛ. 1201/2016
Πριν εκδοθεί η ΠΟΛ. 1201/2016 υπήρχαν επί της ουσίας 3 κατηγορίες αγροτών. Στην πρώτη κατηγορία άνηκαν οι λεγόμενοι αφανείς αγρότες ή αλλιώς ανένταχτοι. Ήταν οι αγρότες αυτοί οι οποίοι δήλωναν απλά αγροτικό εισόδημα και συνήθως είχαν και άλλη απασχόληση (π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, κλπ) ή ήθελαν απλά να έχουν ασφάλιση στον Ο.Γ.Α. Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι από το 2014 και μετά, υποχρέωση σύνταξης Ε3 έχουν μόνο όσοι πουλάνε αγροτικά προϊόντα, εκτός της ιδιοκατανάλωσης.
Στην δεύτερη κατηγορία ήταν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Οι αγρότες αυτοί έχουν κάποιες υποχρεώσεις που οι περισσότεροι αγνοούν, όπως να αγοράζουν τα εφόδια και τα μηχανήματα με τιμολόγιο και να υποβάλλουν κάθε έτος τις καταστάσεις Μ.Υ.Φ. Προαιρετικά μπορούν (κατ’ εμέ πρέπει) να τηρούν και απλογραφικά βιβλία. Επί της ουσίας είναι επιχειρήσεις (αφού έχουν έναρξη εργασιών στο μητρώο της Δ.Ο.Υ.) με μια ποιο απλοϊκή μορφή. Εδώ λοιπόν υπήρχαν 2 κριτήρια (όρια) ένταξης από το ειδικό προς το κανονικό καθεστώς. Το πρώτο όριο είχε να κάνει με τον τζίρο, ο οποίος δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τις 15.000€ και το δεύτερο με το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης, το οποίο δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τις 5.000€. Τα κριτήρια αυτά έπρεπε να λειτουργούν συσσωρευτικά προκειμένου να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς των αγροτών.
Στην τρίτη κατηγορία ήταν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα, αφού οι αγρότες αυτοί τηρούσαν βιβλία και απέδιδαν το ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, έχοντας δηλαδή όλες τις υποχρεώσεις όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
  1. Τι αλλάζει με την ΠΟΛ. 1201/2016
Με την ανωτέρω λοιπόν εγκύκλιο έρχονται τρομερές αλλαγές στους αγρότες. Ποιο συγκεκριμένα, επί της ουσίας καταργείται η πρώτη κατηγορία αγροτών (αφανείς ή ανένταχτοι). Αναφέρει λοιπόν η εγκύκλιος ότι δεν μπορεί να πουλάει κάποιος αγροτικά προϊόντα, αν προηγουμένως δεν έχει κάνει ένταξη σε κατηγορία αγρότη (ειδικού ή κανονικού).  Άρα αυτό σημαίνει 3 πράγματα: Πρώτον, ότι για να πουλήσεις πρέπει πριν από την συναλλαγή να έχεις κάνει έναρξη (συνεπώς ο αφανής καταργείται), δεύτερον ότι δεν θα μπορείς να υποβάλλεις Ε3 για το φορολογικό έτος 2017 και τρίτον ότι δεν θα μπορείς να έχεις και ασφάλιση στον ΟΓΑ, αφού για την συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ ζητούνται να έχουν δηλωθεί αγροτικά εισοδήματα. Συμπέρασμα λοιπόν, όσοι άνηκαν στην κατηγορία αυτή, πρέπει πριν οποιαδήποτε συναλλαγή να περάσουν από το μητρώο της Δ.Ο.Υ. για να ενταχθούν τουλάχιστον στο ειδικό καθεστώς. Αν θέλουν να τύχουν και επιστροφής Φ.Π.Α. από τις πωλήσεις τους προς επιτηδευματίες, θα πρέπει η ένταξη να γίνει με ημερομηνία........>>>>>

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top