Πέρα από τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών που ως τώρα αρνούνται να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι η εκκλησία.
Φαίνεται, όμως, πως βρήκε τη φόρμουλα για να ξεπεράσει τον σκόπελο των ιεραρχών με την τροποποίηση του ωραρίου. Οπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, τα καταστήματα θα ανοίγουν μετά τις 11 το πρωι.
Ο κ. Χατζηδάκης μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Κυριακή είναι αργία και δεν πρέπει τα μαγαζιά να λειτουργούν την ώρα που έχουμε εκκλησία. Ρητώς θα προβλέπεται ότι τα καταστήματα θα ανοίγουν από τις 11 το πρωί και μετά». Οπως υπογράμμισε ο υπουργός, τις Κυριακές εργάζονται ήδη πλειάδα επαγγελματιών και καταστημάτων, ενώ υπογράμμισε ότι η ρύθμιση είναι προαιρετική.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί Ιεράρχες έχουν αποστείλει επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπου ζητούν έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για το θέμα της Κυριακής.
Για οκτώ μύθους που καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη αναφορικά με τη ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τους «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών».
Οι οκτώ μύθοι για τις Κυριακές
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας στις σφοδρές αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων ανέλυσε τους οκτώ μύθους που αφορούν το μέτρο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
- Η μελέτη του ΟΟΣΑ για τις συνέπειες της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν υπάρχει. Ζητήσαμε και ήλθε σχετικό e-mail από τον ΟΟΣΑ που επιβεβαιώνει την ύπαρξη της μελέτης.
- Οι φορείς είναι εναντίον της ρύθμισης. Ο ΣΕΤΕ, ο ΣΕΛΠΕ και ο Δήμαρχος της Αθήνας είναι υπέρ. Πράγματι είναι αντίθετες η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, προκύπτει ωστόσο το ερώτημα γιατί η ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία υπάγονται οι ταβέρνες ή τα ζαχαροπλαστεία, δεν θέλει να κλείσουν την Κυριακή και αυτές οι επιχειρήσεις.
- Οι πολίτες είναι εναντίον. Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι πολίτες σε ποσοστά πάνω από 50% τάσσονται υπέρ του μέτρου.
- Το σημερινό σύστημα είναι μια χαρά. Στην πραγματικότητα το ανεχόμαστε και είναι τουλάχιστον παράτυπο. ΟτιδΟι οκτώ μύθοι για τις Κυριακέςήποτε βλέπουμε το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές το έχει επιβάλει η πραγματικότητα και όχι ο νόμος.
- Οι εργαζόμενοι θα υποστούν ζημιά. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με υπερωριακό καθεστώς και άλλες μέρες της εβδομάδος, όπως και κάθε Σάββατο απόγευμα. Ενδεχομένως να μην είναι επαρκές το πλαίσιο των ελέγχων, αλλά αυτό είναι λόγος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του συστήματος ελέγχου, όχι να κάνουμε την ελληνική οικονομία ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική απέναντι στην οικονομία της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας.
- Το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα ακυρώσει τη ρύθμιση επειδή υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στα μικρά και μεγάλα καταστήματα. Το προτιμησιακό καθεστώς υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς να έχει ακυρωθεί. Εν πάση περιπτώσει αν υπάρξει τέτοια απόφαση, θα επανανομοθετήσουμε έχοντας πάντοτε ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των μικρών.
- Η Κυριακή είναι αργία και δεν πρέπει τα μαγαζιά να λειτουργούν την ώρα που έχουμε εκκλησία. Ρητώς θα προβλέπεται ότι τα καταστήματα θα ανοίγουν από τις 11 το πρωί και μετά. Επιπλέον, τις Κυριακές εργάζονται ήδη πλειάδα επαγγελματιών και καταστημάτων (π.χ. ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, ταξί,περίπτερα, μέσα μαζικής μεταφοράς, ΔΕΗ, ΟΤΕ, βιομηχανίες συνεχούς ροής κλπ.) Και τέλος, η ρύθμιση είναι προαιρετική.
- Δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα καταστήματα γιατί έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και δεν υπάρχει τζίρος».
Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε: «Στην Ελλάδα θα έχουμε εφέτος 17 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, τους οποίους θα πρέπει να διευκολύνουμε να κάνουν τα ψώνια τους, όπως τους διευκολύνουν οι ανταγωνιστές μας Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Κύπριοι, κ.α. Εν τέλει αν δεν υπάρχει τζίρος τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν ή, αν ανοίξουν, θα κλείσουν σε μια-δύο Κυριακές, γιατί δεν θα έχουν πελάτες», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
«Αν όμως, από την άλλη πλευρά υπάρχει τζίρος, τότε θα ήταν κρίμα να χάσουμε την ευκαιρία να μπορεί να κινηθεί η αγορά περισσότερο, να στείλουμε το μήνυμα στους τουρίστες "ελάτε, είμαστε εφτά μέρες την εβδομάδα ανοιχτοί, στις τουριστικές περιοχές" και εμείς να μην το κάνουμε».
Πηγή: Στις 11 το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου