νεα κρητη totalfitness news

Σε δρόμο στρωμένο με αγκάθια χαράσσει την πορεία της η κυβέρνηση, μέχρι την επικείμενη εκλογική μάχη, ενώ πλέον φαίνεται όλο και πιο πιθανή η διεξαγωγή και εθνικών εκλογών μέσα στο 2014. Οι διπλές ή ακόμα και τριπλές εκλογές αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο εμπόδιο για το οικονομικό επιτελείο, ώστε να
προχωρήσει σε μια συμφωνία με την τρόικα, αναφορικά με τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού αλλά και για το νέο δάνειο που θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό.
Το κυβερνητικό αδιέξοδο προκύπτει από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2014-2015 απαιτεί τη λήψη νέων μέτρων τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ανεβάζουν το ύψος του νέου δανείου που θα χρειαστεί η κυβέρνηση για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό στα 14 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή μοιάζει απίθανο, εξαιτίας της πολιτικής συγκυρίας και της μακράς προεκλογικής περιόδου που διάγει ήδη η χώρα, οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να ψηφίσουν στη Βουλή τόσο τη λήψη νέων μέτρων όσο και τη σύναψη ενός ακόμα μνημονίου, το οποίο θα περιέχει νέους σκληρούς όρους.
Αν και επίσημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να υποστηρίζει δημόσια ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις, σε ιδιωτικές τους συζητήσεις τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές εκτιμήσεις η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα δεν άλλαξε καθόλου τη σκληρή στάση των δανειστών.
Οπως μάλιστα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «όσο πλησιάζουμε στη λήξη του υφιστάμενου μνημονίου, οι απαιτήσεις αυξάνονται, καθώς οι δανειστές δεν θέλουν να αφήσουν εκκρεμότητες σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση».
Οι πιέσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, ολοκληρώνεται μέσα στο 2014 και στο εξής η ελληνική οικονομία δεν θα κινείται με τα δάνεια της τρόικας αλλά με δικούς της πόρους. Ως εκ τούτου, οι δανειστές επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει απρόσκοπτα να αποπληρώνει τις δόσεις των δανείων που έχει λάβει από τους μηχανισμούς στήριξης.
Αποπληρωμή
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές επιθυμούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση, με την οποία θα διασφαλίζουν ότι θα επιτευχθούν στο ακέραιο οι στόχοι του μνημονίου, αλλά κυρίως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα υπόλοιπα χρόνια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρουν τη μαγική συνταγή με την οποία θα πείσουν τους εταίρους να μεταθέσουν χρονικά τις αποφάσεις για τη λήψη νέων μέτρων, αλλά και της σύναψης νέου μνημονίου, για μετά τις ευρωεκλογές-αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά ίσως ακόμα και μετά τις εθνικές εκλογές.
Για να ενισχυθεί το αίτημα της κυβέρνησης για χρονική μετάθεση των αποφάσεων, οι υπουργοί συνεχίζουν την αλληλογραφία με τους επικεφαλής της τρόικας, σχετικά με την πορεία υλοποίησης των ήδη συμφωνημένων δράσεων, με στόχο να αποδείξουν στους δανειστές ότι τα οικονομικά στοιχεία βελτιώνονται.
Παρά την προσπάθεια να πειστεί η τρόικα, τα αγκάθια στο δρόμο της κυβέρνησης αυξάνονται. Το τελευταίο, είναι οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του μνημονίου 3 (Ν. 4093/2012) αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν να λένε ότι θα πρέπει πρώτα να πάρουν στα χέρια τους την επίσημη απόφαση του ΣτΕ, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για τη νέα «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, η απόφαση έρχεται τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν δέχεται ένα σημαντικό μέρος από τα προαπαιτούμενα που της έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση. Αυτά αφορούν την κάλυψη των κενών που αφήνουν στον προϋπολογισμό, η μονομερής ψήφιση του φόρου ακινήτων, η διατήρησς του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top