νεα κρητη totalfitness news

Απαντήσεις για την κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των Κυκλάδων, έδωσε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, κατόπιν σχετικών αναφορών που κατέθεσε ο βουλευτής Π. Ρήγας.


Αντί όποιας άλλης αιτιολόγησης, για την ελλιπή υγειονομική κάλυψη των Κυκλάδων, ο υπουργός παραθέτει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στα ποσά με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν τα δύο νοσοκομεία του νομού.
Όσον αφορά στα προβλήματα στελέχωσης με προσωπικό που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές δομές που εξυπηρετούν την Πάρο και την Σέριφο, ο υπουργός εμφανίζει μία εικόνα ικανοποιητικής επάνδρωσης, που δεν δικαιολογεί αντιδράσεις ή διαμαρτυρίες.

Διατιθέμενα ποσά

Ουδεμία απάντηση δίνεται σχετικά με την ελλιπή υγειονομική κάλυψη των νησιών, με τον υπουργό Υγείας να επιλέγει να παραθέσει αριθμούς που αντιστοιχούν στα ποσά χρηματοδότησης, από τα οποία το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που συνάγεται είναι η μείωση συνολικά των δαπανών για την υγεία.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, ανά μήνα, που παρατίθενται στην υπουργική απάντηση, τα νοσοκομεία επιχορηγήθηκαν, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, για την κάλυψη των αγορών του Ιανουαρίου του 2013 με 110 εκ. ευρώ εκ των οποίων το νοσοκομείο Σύρου έλαβε 200.000 ευρώ, τον Φεβρουάριο από τα συνολικά 148 εκ. ευρώ που διατέθηκαν, το νοσοκομείο Σύρου έλαβε 270.000 ευρώ και το νοσοκομείο Νάξου 45.000 ευρώ, τον Μάρτιο από τα συνολικά 150 εκ. ευρώ, η νοσηλευτική μονάδα της Σύρου έλαβε 264.000 ευρώ και της Νάξου 64.000 ευρώ, τον Απρίλιο από τα 168 εκ. ευρώ δόθηκαν στη Σύρο 420.000 ευρώ και στη Νάξο 77.000 ευρώ, τον Μάιο από τα 144,5 εκ. ευρώ το νοσοκομείο της Σύρου έλαβε 297.000 ευρώ και της Νάξου 49.000 ευρώ, ενώ για τις αγορές του Ιουνίου και μέρους των αγορών του Ιουλίου από την συνολική επιχορήγηση των 217,8 εκ. ευρώ, δόθηκαν στη Σύρο 459.000 ευρώ και στη Νάξο 59.000 ευρώ.

Όσον αφορά στην αποπληρωμή υποχρεώσεων του 2012, το υπουργείο επιχορήγησε τα νοσοκομεία με 400 εκ. ευρώ εκ των οποίων το νοσοκομείο Σύρου έλαβε 414.000 ευρώ και το νοσοκομείο Νάξου 100.000 ευρώ.
Τέλος για την εξόφληση υποχρεώσεων προς τρίτους από το 2011, που ανέρχονται για το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας στα 1,157 δις ευρώ, στο νοσοκομείο της Σύρου διατέθηκαν 2.537.900 ευρώ και στο νοσοκομείο της Νάξου 473.130 ευρώ.

Στελέχωση σε Πάρο

Τον αριθμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που καλύπτει τις ανάγκες των υγειονομικών μονάδων της Πάρου και της Σερίφου παραθέτει στις απαντήσεις του ο Α. Γεωργιάδης, χωρίς να γίνεται αντιληπτό το οποιοδήποτε πρόβλημα από πλευράς υπουργείου.
Συγκεκριμένα για το Κ. Υγείας Πάρου αναφέρει πως σε αυτό οι μόνιμοι ιατροί που υπηρετούν είναι: 2 Διευθυντές Γενικής ιατρικής, 2 Διευθυντές Οδοντιατρικής, 1 Επιμελητής Α΄ Χειρουργικής, 1 Επιμελητής Α΄ Μικροβιολογίας και 1 Διευθυντής Ακτινοδιαγνωστικής.

Οι ειδικότητες της Παθολογίας, Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Ορθοπεδικής και Καρδιολογίας καλύπτονται από επικουρικούς γιατρούς, ενώ οι 2 οργανικές θέσεις παιδιατρικής που κενώθηκαν εξαιτίας συνταξιοδότησης το 2010 και το 2011, έχουν προκηρυχθεί από τον Νοέμβριο του 2011, χωρίς όμως να εκδηλωθεί ενδιαφέρον, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η έλλειψη κινήτρων εκ μέρους του υπουργείου προς τους γιατρούς λειτουργεί ανασταλτικά στις επάνδρωση των νησιωτικών μονάδων.
Σχετικά με το νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας, στην υπουργική απάντηση αναφέρεται πως είναι καλυμμένη 1 θέση ΤΕ και 2 θέσεις ΔΕ, ενώ τις υπηρεσιακές ανάγκες καλύπτει νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινείται από άλλες μονάδες της 2ης ΥΠΕ και κυρίως από το νοσοκομείο Σύρου ή όπως συμβαίνει στην παρούσα περίοδο, έχει μετακινηθεί υπάλληλος ΤΕ νοσηλευτικής από το Γενικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Κάνουν τη δουλειά οι άλλοι

Για τη Σέριφο και την έλλειψη παιδιάτρου στο νησί από το 2010, κατά τον υπουργό η νομότυπη απόσπαση της παιδιάτρου που υπηρετούσε στο νησί αιτιολογείται πως έγινε «για λόγους βάσιμους». Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη που εκφράζει το υπουργείο πως «κατά την τεκμηριωμένη άποψη της 2ης ΥΠΕ, η συγκεκριμένη ειδικότητα καλύπτεται με επάρκεια από το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό», γεγονός που αφενός σημαίνει πως ούτε η ΥΠΕ έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, αλλά και η απαράδεκτη λογική που αιτιολογεί την έλλειψη συγκεκριμένης ειδικότητας, με κάλυψη από τους υπόλοιπους γιατρούς, γεγονός που υποδηλώνει το μέγεθος της ανευθυνότητας εκ μέρους της αρμόδιας διοικητικής υγειονομικής υπηρεσίας

- See more at: http://www.koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top