“Μας αρέσει δε μας αρέσει, αποφασίζει και η τρόικα, και κρατάμε επιφύλαξη για το πως θα τελειώσει η συζήτηση, αλλά δεν έχουμε και τρόπο να επιβάλουμε την άποψη μας". Αυτό αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με τα “αγκάθια” της
απελευθέρωσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, για τα οποία παρατηρούνται έντονες ενδοκυβερνητικές διαφωνίες.
Κύκλοι του υπουργείου σχολιάζουν ότι υπάρχει συμφωνία για τις 235 με 240 συστάσεις του ΟΟΣΑ από το 80% των συστάσεων που έχει δεσμευτεί το υπουργείο ότι θα περάσουν στην αγορά για να πέσουν οι τιμές.
Όπως σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το 70% των πωλήσεων στο φρέσκο γάλα γίνεται από μικρά μαγαζιά και από την έρευνα προκύπτει ότι είναι υψηλότερη η τιμή πώλησης σε αυτά τα σημεία, ενώ στα σούπερ μάρκετ είναι φθηνότερα τα γάλατα υψηλής παστερίωσης, άρα από τις συνολικές πωλήσεις ανά έτος και κανάλι διανομής, το λεγόμενο φρέσκο γάλα είναι πιο ακριβό και όχι το μακράς διάρκειας.
Στόχος είναι, συνεχίζουν τα ίδια στελέχη, να αλλάξει το μοντέλο και να δοθεί στη συνεταιριστική βιομηχανία και στους κτηνοτρόφους μια δυνατότητα που δεν έχουν σήμερα. "Να πάει στην τοπική αγορά με γάλα δύο ημερών και να καλύψει σε καλύτερους όρους τη συγκεκριμένη αγορά. Το φρέσκο δεν είναι όρος που δηλώνει θρεπτική αξία και δεν είναι στα υποχρεωτικά στοιχεία αναφοράς στη συσκευασία. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν πουλιέται ψάρι, τυρί, κρέας κλπ που να αναφέρει παράλληλα τον επιθετικό προσδιορισμό, φρέσκο".
Για την ονομασία "φούρνος", που επίσης έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ της βιοτεχνικής αρτοποιίας με το υπουργείο, δε φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από πλευράς υπουργείου να υπαναχωρήσει στο θέμα, που επομένως αποτελεί ένα ακόμα “αγκάθι”.
http://www.news.gr/
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου