νεα κρητη totalfitness news

«Οχι» από Σόιμπλε και Μοσκοβισί στον Στουρνάρα για το χρέος: Δεν αρκεί μόνο το π
Οι Σόιμπλε και Μοσκοβισί, σε κοινή γραμμή, απέκρουσαν κατηγορηματικά, για μια ακόμη φορά, τη Δευτέρα το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα να ξεκινήσει και επισήμως η συζήτηση για την κάλυψη του
χρηματοδοτικού κενού και την ελάφρυνση του χρέους. Σημείωσαν ότι δεν αρκεί το πρωτογενές πλεόνασμα και επικαλέσθηκαν την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, για να αναβάλουν μια συζήτηση που θέλουν σε κάθε περίπτωση να μεταθέσουν για μετά τις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας το κλίμα ήταν μάλλον υποτονικό με την πλειονότητα των υπουργών της Ευζώνης, να μην έχει διάθεση να εμπλακεί στη συζήτηση για την Ελλάδα. Το λόγο πήραν ο ένας μετά τον άλλο οι επικεφαλής της τρόικας, με εξαίρεση τον κ. Πόουλ Τόμσεν, αφού για λογαριασμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την ενημέρωση έκανε ο προϊστάμενός του, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Ρεζά Μογκαντάμ. Όλοι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην καθυστέρηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, αλλά αναφέρθηκαν και στις αποκλίσεις για τα δημοσιονομικά. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Στουρνάρας ο οποίος ενημέρωσε για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το 80% των συστάσεων του Οργανισμού, όπως ακριβώς είναι διατυπωμένες στην έκθεση, και το υπόλοιπο 20% με προσαρμογές. Στο θέμα των φαρμακείων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν απαιτείται η αύξηση των σημείων πώλησης, αφού στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός φαρμακείων. Μόνο στη Θεσσαλονίκη είναι περισσότερα απ' ό,τι σε όλη την Αυστρία, ανέφερε, προκαλώντας το ενδιαφέρον του αυστριακού ομολόγου του. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι στο θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει νομοθετικές παρεμβάσεις γιατί δεν θα ψηφιστούν από τη Βουλή.
Ωστόσο, το μόνο που διήγειρε τα ανακλαστικά των υπουργών είναι η αναφορά του κ. Στουρνάρα στα δημοσιονομικά. Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού, τους δύο τελευταίους μήνες του 2013, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι αλλάζει η βάση υπολογισμού (baseline scenario):
1. πρέπει η Τρόικα να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015. Ειδικά για το 2015, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι είναι μικρότερο του 1 δισ. ευρώ πλέον. Για το 2014, η ελληνική πλευρά έχει ήδη προτείνει αρκετά μέτρα για τα οποία πρέπει να απαντήσει η Τρόικα.
2. δεδομένης της βεβαιότητας πλέον ότι έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 (δεν το αμφισβητεί ούτε η τρόικα) θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και της ελάφρυνσης χρέους. Τότε όμως παρενέβησαν διαδοχικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί, υποστηρίζοντας ότι δεν αρκεί το πρωτογενές πλεόνασμα, πρέπει να προχωρήσουν και οι μεταρρυθμίσεις. Σημειώνεται ότι στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου, αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, "υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιέχονται στο πρόγραμμα".
Προφανώς, η στάση των κ. Μοσκοβισί και Σόιμπλε δεν υπαγορεύεται τόσο από την προσήλωσή τους στο γράμμα της απόφασης του Μνημονίου, όσο από το γεγονός ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ξεκινήσει σε πολιτικό επίπεδο η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και το χρέος πριν από τις Ευρωεκλογές. Εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα επιδράσει αρνητικά στο εκλογικό τους σώμα.
Προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι επιδιώξεις της Αθήνας. Η κυβέρνηση προσβλέπει στο πολιτικό όφελος που θα έχει εάν πριν από τις Ευρωεκλογές θα επισημοποιηθούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και ακόμη περισσότερο εάν καταλήξουν.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οχυρώνονται πίσω από το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πιστοποιηθεί από την Eurostat μόλις στις 23 Απριλίου (στην προκειμένη περίπτωση δεν τους αρκεί η επιβεβαίωση από την τρόικα) καθώς και από το ό,τι η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.


Πηγή:  iefimerida.gr 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top