νεα κρητη totalfitness news

Κώδικας δεοντολογίας από την ΤτΕ για τα «κόκκινα« δάνεια
Κώδικα δεοντολογίας θα θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα χειρίζονται το θέμα ρυθμίσεων των οφειλετών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Αυτό επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Στον κώδικα δεοντολογίας θα συμπεριλαμβάνονται και θα αξιοποιούνται οι όροι του συνεργάσιμου δανειολήπτη και των εύλογων δαπανών διαβίωσης βάσει των οποίων θα βρίσκονται και οι λύσεις αναδιάρθρωσης των δανείων. Το έγγραφο του κ. Σκορδά διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη, για το ενδεχόμενο να εκδοθούν κατευθυντήριες οδηγίες από την Τράπεζα της Ελλάδος προς τους δικαστές για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων κάτι για το οποίο τόσο το υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησαν αρνητικά, υπό την έννοια πως δεν νοείται παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι δικαστικές αποφάσεις.
Ο Ν. 4224/2013, που ψηφίστηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, έχει πρόβλεψη για τη Σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους» και για την έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, ο οποίος θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως την 31.12.2014. σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημειώνοντας πάντως ότι «κανένα υπουργείο δεν υποστηρίζει την έκδοση τέτοιων οδηγιών και σε ουδεμία διαβούλευση με την τρόικα έχουν προβεί προκειμένου να συμφωνηθούν τυποποιημένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης των 'κόκκινων' δανείων».
Οσον αφορά τον κώδικα δεοντολογίας που θα πρέπει να καταρτισθεί από την ΤτΕ, ο κ. Σκορδάς τονίζει πως θα διέπεται από κανόνες, προκειμένου να διευκολύνονται οι οφειλέτες στην αποπληρωμή των δανείων. Θα θεσπισθεί η έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και θα ανακοινωθούν τα αποδεκτά έξοδα διαβίωσης σε συνεργασία με την αποκλειστικά αρμόδια Αρχή ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη από τις τράπεζες, οι οποίες θα υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυτούς τους κανόνες πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη κατά των οφειλετών.
Οι τράπεζες, ωστόσο, έχουν διεκπεραιώσει και συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν ένα σημαντικό έργο ρυθμίσεων αναδιαρθρώσεων σε δάνεια ιδιωτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής. Το ύψος των ρυθμίσεων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε οι τράπεζες διατηρούν στη ζωή ένα σημαντικό εύρος συμβάσεων. Και μολονότι ο ρυθμός αύξησης των «κόκκινων» δανείων βαίνει μειούμενος, τα δάνεια σε καθυστέρηση σε απόλυτες τιμές αυξάνονται και εκτιμάται πως ο πραγματικός τους περιορισμός θα ξεκινήσει έξι μήνες μετά την έξοδο της οικονομίας από την εξαετή περίοδο ύφεσης. Αρα πρωτίστως οι τράπεζες επιθυμούν σαφείς όρους στο επίπεδο των αναδιαρθρώσεων.
Ο ρυθμός αύξηση των «κόκκινων» δανείων έχει βέβαια επιβραδυνθεί, ωστόσο αυξάνεται σε απόλυτους αριθμούς και εκτιμάται ότι ουσιαστική αποκλιμάκωση θα αρχίσει μετά από έξι τουλάχιστον μήνες.

http://www.imerisia.gr/

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top