νεα κρητη totalfitness news

synagermos-gia-ta-kroysmata-griphs-sthn-ellada
Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη
Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα που εκδηλώνουν των ιό της γρίπης καθώς η Ελλάδα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού από τις αρχές του χρόνου.

Μέχρι σήμερα, πέντε άνθρωπο έχουν πεθάνει από τον ιό της γρίπης. Πρόκειται για δύο γυναίκες και τρεις άνδρες, ηλικίας 31 (άνδρας με κλινική παχυσαρκία), 54, 55, 63 και 73 ετών. ενώ έχουν καταγραφεί 14 σοβαρά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης τα οποία έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ όλα τα περιστατικά αφορούν σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και που ήταν ανεμβολίαστα. 
Όπως επισημαίνεται η έξαρση του ιου αναμένεται όπως κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα Μαρτίου και για τον λόγο αυτό οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ ζητούν από όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται ακόμα και σήμερα. 
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εξής: 
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
. Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
. Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
. Μεταμόσχευση οργάνων
. Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
. Χρόνια νεφροπάθεια.
. Νευρομυϊκά νοσήματα
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
4. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
5. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
Όπως επισημαίνει στο newpost.gr ο καθηγητής παιδιατρικής και πρόεδρος της παιδιατρικής εταιρίας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος «τα υγιή παιδιά δεν έχουν κανέναν λόγο να εμβολιάζονται». «Ακόμα και αν πηγαίνουν σχολείο ή παιδικό σταθμό δεν επικρατούν οι επιδημιολογικές συνθήκες εκείνες που υποχρεώνουν στον εμβολιασμό των παιδιών». 
Πέρα από τον εμβολιασμό τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι τα εξής:
1. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.
2. Η έγκαιρη χρήση (το πρώτο 48ωρο) των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τα πρώτα συμπτώματα, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει, όπως κάθε χρόνο, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια, αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων. 


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top